Komarji, zoprni spremljevalci toplih noči

Dobro počutje | jul. '16

Komarji so med najnadležnejšimi, žal pa tudi najvztrajnejšimi spremljevalci poletnih večerov. Poleg tega pa so ponekod izredno nevarni, saj prenašajo številne klice in zajedavce, ki lahko povzročajo hude bolezni – od malarije, različnih mrzlic do trenutno najbolj zloglasnega virusa zika. Pri nas na srečo večjih okužb ni zaznati, v srednji in južni Dalmaciji pa komarji povzročajo bolezen lišmaniozo – v nekaj tednih po piku se pojavijo krastave bunkice ali razjede na koži, ki se v najhujših primerih ne celijo, pač pa se širijo na sluznico v nosni in ustni votlini.

Kot ugotavljajo raziskovalci, naj bi od približno 3500 na svetu poznanih vrst komarjev pri nas živelo od 30 do 40 vrst. Človek komarjem preprosto diši. Menda jih najbolj privlačijo ogljikov dioksid, ki ga izdihavamo, toplo telo in izločki kože, najbolj mlečna kislina v našem potu. Pikajo le samičke, in sicer zato, da s krvjo dobijo beljakovine, ki jih potrebujejo za tvorbo in razvoj jajčec.

Verjetno je marsikdo izmed bralcev že preizkusil najrazličnejše metode, najsplošnejši nasvet pa je ta: da bi se zavarovali pred piki komarjev, je priporočljivo obleči oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami ter uporabiti ustrezna zaščitna sredstva (repelente v obliki pršil, krem ali losjonov). Ti po nanosu na kožo ali obleko izhlapevajo, s čimer ustvarijo oblak vonjav, ki odganjajo mrčes. Pri nanašanju na obraz in vrat sredstvo najprej napršimo na dlani in nato razmažemo po koži. Če prisegate le na naravna sredstva, uporabljajte eterična olja timijana, rožmarina, bazilike, mete, čajevca, cedre, cimeta in evkaliptusa.

V bivalnih prostorih na okna in vrata namestimo komarnike, komarje odganjajo tudi insekticidi v tekočinah in tabletah, ki jih vstavljamo v električne naprave, ali naprave, ki oddajajo ultrazvočne valove.

Dobro je vedeti, da komarji ne marajo vonja po česnu, pekočih začimbah in agrumih. Vonj po teh zaužitih živilih naj bi prevladoval v našem znoju in odganjal komarje. Žal pa verjetno tudi veliko ljudi ne bo zdržalo v naši bližini, če bi intenzivno dišali po česnu …

Po piku komarja običajno nastane srbeča bulica. Za ublažitev srbenja se namažemo s hladilnim (antihistaminskim) gelom ali kremo ali na mesto pika polagamo hladne obkladke. Ne smemo se praskati, da ne povzročimo bakterijske okužbe, kar se kaže z gnojnimi mehurčki in krasticami. Enako velja za pike obadov, ki so na delu na travnikih, kjer se pase govedo ali konji, ter v bližini hlevov. Tudi ti lahko prenašajo nalezljive bolezni, zato mesto pika speremo z vodo in milom ter razkužimo. Če je mesto pika pordelo, oteklo in boleče, nanj polagamo hladne obkladke ali mažemo s hladilnimi geli.

Poleti je tudi več priložnosti, da nas opeče meduza. V tem primeru kožo takoj izperemo s slano vodo. Lovke odstranimo s pinceto ali z orokavičeno roko. Kožo izpiramo z limonovim sokom ali raztopino kisa in vode v razmerju 1 : 1. Nato ponovno speremo z morsko vodo.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media