ZDUS

Dobro je vedeti | jul. '16

Anton Donko je odstopil

Predsednik Zdusa Anton Donko je obvestil zbor članov Zveze društev upokojencev Slovenije, da zaradi zdravstvenih razlogov nepreklicno odstopa z mesta predsednika. Kot je zapisal v odstopni izjavi, se je po dokončni rehabilitaciji in skladno z zdravstvenim stanjem pripravljen vključiti v delo zveze pri manj zahtevnih nalogah.

Zbor članov Zdusa je odstopno izjavo sprejel in se Donku zahvalil za opravljeno delo. Volitve novega predsednika bodo predvidoma sredi decembra, o začetku volilnih postopkov bo članstvo pravočasno obveščeno v internem časopisu ZDUS plus in na spletni strani www.zdus-zveza.si.

Kdo bo nasledil Antona Donka, očitno ne zanima le članstva Zdusa, temveč tudi politične stranke, ki se vse bolj zavedajo moči 614.000 upokojencev. Čeprav je Janez Sušnik, podpredsednik Zdusa, izjavil, da ne namerava kandidirati za predsednika, je vrata vendarle samo priprl. Če bi katera od političnih strank hotela na predsedniški položaj ene največjih nevladnih organizacij v državi nastaviti svojega človeka, pa je pripravljen kandidirati.

Zdus ne dovoli manipuliranja s programom Starejši za starejše

Vodstvo Zveze društev upokojencev Slovenije je na novinarski konferenci pojasnilo dogovor z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v zvezi s financiranjem programa Starejši za starejše.

Podpredsednik Janez Sušnik je povedal, da so ministrico Anjo Kopač Mrak zaprosili za večji prispevek države, saj programu Starejši za starejše primanjkuje sredstev, zato se nova društva vanj ne vključujejo. Ministrica je odgovorila, da so sredstva že porazdeljena, da pa bo s prerazporeditvijo sredstev poskušala zagotoviti denar za program. Ob tem je pojasnila, da bo nov razpis za dodelitev sredstev že jeseni.

Kot je dejal Janez Sušnik, so bili v Zdusu s pojasnilom zadovoljni. Dodal je še, da naj bi se Mateja Kožuh Novak in evropski poslanec Ivo Vajgl trudila pridobiti sredstva za program Starejši za starejše, vendar obenem poudaril, da tako vodstvo Zdusa kot vodstvo programa Starejši za starejše nasprotujeta manipulaciji s programom, ki je v celoti Zdusov. Manever predsednika DeSusa Karla Erjavca je zanje nesprejemljiv, predmet interpelacije proti ministrici pa naj ne bi bilo izredno usklajevanje pokojnin. Glede tega so dobili soglasje pri vseh strankah pa tudi predsednika vlade Mira Cerarja. Kot sta poudarila člana vodstva Vera Pečnik in Janez Sušnik, Zdus pri svojih prizadevanjih za izboljšanje položaja starejših sodeluje z vsemi političnimi strankami, prav posebej pa ni povezan z nobeno. Zato tudi ne želijo, da bi se politične stranke vtikale v Zdusove notranje zadeve.

 

Pokrajinska srečanja pevskih zborov

Za nami so pokrajinska srečanja pevskih zborov društev upokojencev, eden večjih kulturnih dogodkov na ravni pokrajinskih zvez, katerih namen je spodbujanje in ustvarjanje priložnosti za promocijo zborovske dejavnosti starejših. Komisija za kulturo je letos na podlagi pobud in ugotovitev s terena spremenila pogoj za organizacijo srečanj pevskih zborov – z najmanj šestih pevskih zborov društev na vsaj pet, pevska srečanja so člani komisije tudi obiskali.

Pokrajine in društva so s pevskimi prireditvami na neki način zaznamovali tudi bližajoči se jubilej, to je 70 let organiziranega delovanja Zveze društev upokojencev Slovenije. Še posebej domiselni so bili pri DU Ravne na Koroškem, ki so na koncertnem listu zapisali naslednje dobre želje: »Sedemdeset let ZDUS združuje in skrbi za vse, ki jim cvet mladosti je le še spomin. Štirideset let dela zase in za domovino, da v miru uživamo zasluženo pokojnino. Teh sedemdeset let naj bo za vzgled, da ta voz skrbi bo peljal naprej še vsaj sedemdeset let, za dobro, za ljudi.«

Srečanja so za pokrajine vidnejši kulturni dogodki, ki jih posamezna društva ali pokrajinske zveze v celoti organizirajo in izpeljejo sami. Na ravni Zdusa pa priznanje za trud in delo pri tej ljubiteljski dejavnosti pokažejo v obliki državnega srečanja pevskih zborov DU, ki bo letos potekalo v sklopu 16. F3ŽO v četrtek, 29. 9., ob 16. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

  

Natečaj za oblikovanje novoletne voščilnice

Zveza društev upokojencev Slovenije razpisuje natečaj za novoletno voščilnico SREČNO 2017. Sodelujejo lahko starejši, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s slikarstvom in drugimi oblikami likovnega ustvarjanja in so člani društva upokojencev. Likovni prispevki so lahko v poljubni risarski, slikarski ali grafični tehniki. Tema in motiv voščilnic sta prav tako poljubna.

Avtorji naj pošljejo voščilnice v predlaganem predpisanem formatu: 16 cm x 11 cm (ni obvezen). Priložijo naj list s svojimi podatki (ime, naslov avtorja in naslov dela) ter napišejo, v kateri tehniki je narejen. S prijavo avtor zagotavlja, da je delo avtorsko, in dovoljuje fotografiranje in objavo del za namene promocije dejavnosti.

Dela pošljite do 29. avgusta 2016 na naslov: Zveza društev upokojencev Slovenije, Kebetova 9, 1000 Ljubljana, s pripisom: Natečaj za voščilnico 2017.

Komisija za kulturo ZDUS bo izbrala voščilnice, ki bodo nagrajene, prav vse pa bodo razstavljene v Cankarjevem domu v času 16. festivala za 3. življenjsko obdobje.

Več informacij dobite na tel. št.: 01 515 52 41 ali 051 656 532 ali po e-pošti: dijana.lukic@zdus-zveza.si.

A. Ž., fotografija: ZDUS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media