Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | okt. '16

NADSTANDARDNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Bralka, stara čez 60 let, razmišlja, da bi sklenila nadstandardno zdravstveno zavarovanje, vendar jo skrbijo morebiten drobni tisk, ki bi omejeval njene pravice, in stroški tega zavarovanja. Slišala je, da znašajo tudi do 100 evrov mesečno. 

Nadstandardno zdravstveno zavarovanje je primerno za tiste posameznike, ki ocenjujejo, da jim standardne pravice in storitve ne zadoščajo. Dejstvo je, da se obseg pravic in kakovost storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja znižujeta. Bistvo nadstandardnega zavarovanja je v tem, da vam zagotavlja višji standard zdravstvenih storitev. Z njim običajno pridobite boljše bivanje in oskrbo v zdraviliščih in bolnicah (plačilo dodatnih stroškov), pravico do vračila stroškov za zahtevnejše zdravstvene pripomočke, materiale in zdravila, zagotavljanje zdravstvenih storitev v osnovni zdravstveni dejavnosti pri zdravniku, ki ni vaš osebni zdravnik, zobozdravnik ali ginekolog, in uveljavljanje storitev v samoplačniških specialističnih ambulantah.

Nadstandardno zdravstveno zavarovanje je sicer običajen (tržni) produkt zavarovalnic, kar pomeni, da deluje po tržnih načelih, kot so možnost zavrnitve sklenitve zavarovanja, omejena zavarovalna vsota, določene omejitve kritja in obveznost, da je opravljen predhodni zdravniški pregled. Obseg pravic, ki jih prejmete na osnovi tako sklenjenega zavarovanja, se seveda razlikuje od zavarovalnice do zavarovalnice. Večina zavarovalnic ponuja vzporedno nadstandardno zavarovanje (povečevanje že obstoječih pravic, na primer podaljšano zdraviliško zdravljenje ali pridobitev nadstandardnih zobozdravstvenih materialov) ali pa dodatno nadstandardno zavarovanje (na primer dodatni pregledi, estetski operativni posegi ipd.).

Cene produktov nadstandardnega zdravstvenega zavarovanja so precej različne, seveda v odvisnosti od posamezne zavarovalnice, starosti zavarovanca in tudi obsega zavarovanja, ki jih določeni produkt krije. V povprečju pa se gibljejo med 10 in 100 evri na mesec. Kar zadeva drobni tisk, vam svetujem, da se držite dobrega starega načela – preberite ga po možnosti dvakrat ali trikrat, in če je le mogoče, naj ga prebere še pravni strokovnjak. 

                                                                                       


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media