Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | okt. '16

PREMESTITEV NA DRUGO DELOVNO MESTO

Bralec zaradi napovedane reorganizacije in ukinitve nekaterih delovnih mest pričakuje, da bo premeščen na drugo delovno mesto. Kolegi so že dobili nove pogodbe o zaposlitvi, kjer je tudi klavzula o poskusnem delu. Zanima ga, ali lahko ostane brez odpravnine in pravic na zavodu za zaposlovanje, če ne bo uspešno opravil poskusnega dela, čeprav je v podjetju zaposlen že vrsto let in je star 52 let.

Strah bralca je odveč. Klavzula o poskusnem delu je sicer popolnoma korektno dogovorjena tudi v takem primeru, ko z delavcem sklenejo novo pogodbo o zaposlitvi, saj bodo v poskusni dobi preverjali delavčevo strokovnost oziroma usposobljenost za delo na drugem delovnem mestu, ki po vsej verjetnosti zahteva tudi določena dodatna in drugačna znanja, kot jih zahtevajo na zdajšnjem delovnem mestu. Če poskusne dobe ne bo uspešno opravil, mu bo delovno razmerje sicer prenehalo, toda upravičen bo do odpravnine, in sicer v višini, kot če bi prejel odpoved zaradi poslovnega razloga. Ker bralec ni navedel podatka o tem, koliko časa je zaposlen pri tem delodajalcu, naj mu bo v pomoč 108. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki opredeljuje odpravnino.

Tako je delavec za vsako dopolnjeno leto dela pri zadnjem delodajalcu upravičen do odpravnine v višini ene petine osnove, če zaposlitev traja od 1 do 10 let, oziroma do ene četrtine osnove za zaposlitev od 10 do 20 let ali pa v višini ene tretjine osnove, če traja zaposlitev nad 20 let. Osnovo predstavlja povprečna mesečna bruto plača delavca zadnjih treh mesecev.

Seveda bo delavec upravičen tudi do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje. Koliko časa ga bo prejemal, je odvisno tako od njegove zavarovalne dobe, deloma tudi od starosti, kot od tega, ali je že kdaj uporabil denarno nadomestilo. Če ga še ni, bi mu, upoštevajoč njegovo starost 52 let, pripadalo denarno nadomestilo v trajanju 19 mesecev, in to ob pogoju, da ima več kot 25 let zavarovalne dobe. Na ta način bo torej bralec upravičen do enakih pravic, kot bi jih imel v primeru, če bi mu delodajalec takoj odpovedal pogodbo o zaposlitvi in ne ponudil nove. Seveda pa vse zgoraj napisano ne velja za tiste, ki se v podjetju na novo zaposlijo s poskusnim delom in zaradi negativne ocene poskusnega dela dobijo redno odpoved.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete ga lahko v sredo, 12. oktobra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media