POISKALI SMO ODGOVOR: Osebno dopolnilno delo

Dobro je vedeti | okt. '16

Bralka se je z mlado sosedovo družino dogovorila, da jim bo dvakrat do trikrat na teden čuvala malčka, ker ga še ne želijo dati v vrtec. Živi sama, otroke ima rada, pa tudi nekaj dodatnih evrov ji bo prav prišlo ob nizki pokojnini. Soseda pa jo je opozorila, da je to delo na črno in da ima lahko težave.

Ker gospa otroka čuva občasno in za to dobi tudi plačilo, se to šteje za osebno dopolnilno delo (sem spadajo še občasna pomoč v gospodinjstvu, obiranje gozdnih sadežev, izdelovanje izdelkov domače in umetne obrti, inštrukcije, prevajanje ali lektoriranje …). To je ena izmed možnosti za občasen zaslužek upokojencev, kot jo predvideva zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, saj sta varstvo otrok in čiščenje stanovanj med dejavnostmi, ki ju najpogosteje opravljajo na črno.

Sprva je potrebno nekaj birokracije, verjetno pa se boste postopka hitro navadili. Da ne bi imeli težav, je najbolje, da na bližnji upravni enoti (lahko pa tudi kar po internetu oziroma na spletnem portalu AJPES, če imate digitalno kvalificirano potrdilo, ki ga potrebujete za plačevanje položnic v spletni banki) priglasite osebno dopolnilno delo in vas vpišejo na seznam.

Naročnik, torej starši malčka, pa morajo vsak mesec posebej kupiti vrednotnico na vaše ime, to se pravi, da vložijo zahtevek za pridobitev vrednotnice na spletnem portalu e-uprava ali osebno na upravni enoti. Od 1. septembra letos stane vrednotnica 9,06 evra. Od tega gre 7,05 evra za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter 2,01 evra za zdravstveno zavarovanje.

Uradno morate naročniku izdati račun za opravljeno varstvo. Dobro je vedeti, da lahko v koledarskem polletju zaslužite le do vsote treh mesečnih povprečnih neto plač iz prejšnjega leta (to je nekaj več kot 3.000 evrov). Sicer pa dodatni zaslužek, ki ga boste dobili za varovanje otroka, ne vpliva na prejemanje pokojnine. Vsakih šest mesecev pa morate Finančni upravi RS (do 10. januarja in do 10. julija) predložiti poročilo o doseženem dohodku na posebnem obrazcu. Prav tako morate oddati napoved za odmero akontacije dohodnine.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media