Mmm, kako diši

Dobro počutje | nov. '16

Korenčkov kolač

Za tortni model s premerom 23 do 26 cm ali manjši pravokoten model potrebujemo:

325 g moke

žličko pecilnega praška

2 žlički jedilne sode

žličko mletega cimeta

ščep soli

2 dl olja ali raztopljenega masla

250 g sladkorja

4 jajca

vrečko vaniljevega sladkorja

350 g korenja

150 g pekanov ali orehov

lupinico neškropljene limone ali pomaranče

Krema:

60 g masla

250 g smetanovega sira

185 g sladkorja v prahu

žlica pomarančnega ali limonovega soka

Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj, model namastimo. Korenje naribamo. Orehe grobo nasekljamo. V posodo presejemo moko, pecilni prašek, sodo, cimet, nastrgano lupinico in solimo. Premešamo. Posebej spenimo maščobo s sladkorjem, postopno dodajamo jajca, vaniljo. Počasi dodajamo moko z dodatki in gladko zmešamo. Nazadnje vmešamo naribano korenje in orehe ter zmes naložimo v model. V segreti pečici počasi pečemo 40 do 50 minut. Pustimo 10 minut v modelu, nato vzamemo iz modela in ohladimo na mrežici.

Za kremo penasto zmešamo maslo, dodamo kremni sir, sladkor, vaniljo, pomarančni sok in s tem bogato namažemo ohlajeno torto.

Pecivo s sadjem

Za okrogel obročast model potrebujemo:

6 žlic jabolčnega soka (ali mleka)

2 žlici ruma

125 g masla

125 g sladkorja

vrečko vaniljevega sladkorja

žličko cimeta

3 jajca

ščep soli

300 g moke

3 žličke pecilnega praška

3 velika jabolka

50 g rozin, 50 g brusnic

 Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na kocke. Pokrijemo, da ne porjavijo. Rozine in brusnice namočimo v dveh žlicah ruma. Model namastimo, pečico segrejemo na 170 do 180 stopinj.

V posodi stepemo razmehčano maslo s sladkorjem, nato postopno dodajamo jajca in jabolčni sok. Posebej pomešamo moko s pecilnim praškom in cimetom. Zmes po žlicah dodajamo masleni mešanici in stepamo naprej. Nazadnje vmešamo še jabolka ter namočene rozine in brusnice skupaj z rumom. Testo damo v model, dobro pogladimo in pečemo 40 do 45 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je testo že pečeno. Pečen kolač pustimo 10 minut v modelu, nato ga previdno zvrnemo na rešetko, da se ohladi. Ponudimo potresenega s sladkorjem v prahu.

Opomba: Recept je zelo osnoven in ga lahko uporabite za vse vrste sadja. Če četrtino moke nadomestite z mletimi oreški ali kokosovo moko, je kolač povsem drugačen.

Koristen nasvet: Nimate jabolčnega soka? Olupke in peščišča jabolk prelijte z malo vode in skuhajte »kompot« ali uporabite mleko.

Mafini s suhim sadjem in oreški (brez moke)

Za 6 mafinov potrebujemo:

200 g različnega suhega sadja (jabolka, hruške, fige, slive, marelice, datlji, brusnice, rozine)

150 g celih neslanih oreškov (lešniki, mandlji, orehi, neslani arašidi, pistacije ipd.)

4 žlice ruma

1 dl sladke smetane

2 jajci

lupinico neškropljene limone

Priprava: Suho sadje narežemo na manjše kose in nekaj minut namakamo v rumu ali bolj suhe 10 minut kuhamo v jabolčnem soku z rumom, da se zmehčajo. Polovico oreščkov stresemo v mlinček in grobo zmeljemo, nato dodamo še drugo polovico in meljemo toliko časa, da dobimo fino in grobo mlete oreščke. Pečico segrejemo na 160 stopinj. V pekač za mafine vstavimo papirnate modelčke.

Jajca 5 minut stepamo pri najvišji moči, da dobro narastejo, prilijemo sladko smetano in z metlico vmešamo oreščke. Nazadnje vmešamo namočeno sadje in nastrgano lupinico. Zmes naložimo v modelčke in postavimo v segreto pečico. Pečemo približno 25 minut.

Različica: Del oreškov lahko nadomestite s kokosovo moko. Za še lažjo slaščico sladko smetano nadomestite z mlekom ali sirotko, za nežnejšo poleg dveh jajc penasto stepete še beljak.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media