Mmm, kako diši

Korenčkov kolač
Za tortni model s premerom 23 do 26 cm ali manjši pravokoten model potrebujemo:
325 g moke
žličko pecilnega praška
2 žlički jedilne sode
žličko mletega cimeta
ščep soli
2 dl olja ali raztopljenega masla
250 g sladkorja
4 jajca
vrečko vaniljevega sladkorja
350 g korenja
150 g pekanov ali orehov
lupinico neškropljene limone ali pomaranče
Krema:
60 g masla
250 g smetanovega sira
185 g sladkorja v prahu
žlica pomarančnega ali limonovega soka
Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj, model namastimo. Korenje naribamo. Orehe grobo nasekljamo. V posodo presejemo moko, pecilni prašek, sodo, cimet, nastrgano lupinico in solimo. Premešamo. Posebej spenimo maščobo s sladkorjem, postopno dodajamo jajca, vaniljo. Počasi dodajamo moko z dodatki in gladko zmešamo. Nazadnje vmešamo naribano korenje in orehe ter zmes naložimo v model. V segreti pečici počasi pečemo 40 do 50 minut. Pustimo 10 minut v modelu, nato vzamemo iz modela in ohladimo na mrežici.
Za kremo penasto zmešamo maslo, dodamo kremni sir, sladkor, vaniljo, pomarančni sok in s tem bogato namažemo ohlajeno torto.
Pecivo s sadjem
Za okrogel obročast model potrebujemo:
6 žlic jabolčnega soka (ali mleka)
2 žlici ruma
125 g masla
125 g sladkorja
vrečko vaniljevega sladkorja
žličko cimeta
3 jajca
ščep soli
300 g moke
3 žličke pecilnega praška
3 velika jabolka
50 g rozin, 50 g brusnic
Priprava: Jabolka olupimo in narežemo na kocke. Pokrijemo, da ne porjavijo. Rozine in brusnice namočimo v dveh žlicah ruma. Model namastimo, pečico segrejemo na 170 do 180 stopinj.
V posodi stepemo razmehčano maslo s sladkorjem, nato postopno dodajamo jajca in jabolčni sok. Posebej pomešamo moko s pecilnim praškom in cimetom. Zmes po žlicah dodajamo masleni mešanici in stepamo naprej. Nazadnje vmešamo še jabolka ter namočene rozine in brusnice skupaj z rumom. Testo damo v model, dobro pogladimo in pečemo 40 do 45 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je testo že pečeno. Pečen kolač pustimo 10 minut v modelu, nato ga previdno zvrnemo na rešetko, da se ohladi. Ponudimo potresenega s sladkorjem v prahu.
Opomba: Recept je zelo osnoven in ga lahko uporabite za vse vrste sadja. Če četrtino moke nadomestite z mletimi oreški ali kokosovo moko, je kolač povsem drugačen.
Koristen nasvet: Nimate jabolčnega soka? Olupke in peščišča jabolk prelijte z malo vode in skuhajte »kompot« ali uporabite mleko.

Mafini s suhim sadjem in oreški (brez moke)
Za 6 mafinov potrebujemo:
200 g različnega suhega sadja (jabolka, hruške, fige, slive, marelice, datlji, brusnice, rozine)
150 g celih neslanih oreškov (lešniki, mandlji, orehi, neslani arašidi, pistacije ipd.)
4 žlice ruma
1 dl sladke smetane
2 jajci
lupinico neškropljene limone
Priprava: Suho sadje narežemo na manjše kose in nekaj minut namakamo v rumu ali bolj suhe 10 minut kuhamo v jabolčnem soku z rumom, da se zmehčajo. Polovico oreščkov stresemo v mlinček in grobo zmeljemo, nato dodamo še drugo polovico in meljemo toliko časa, da dobimo fino in grobo mlete oreščke. Pečico segrejemo na 160 stopinj. V pekač za mafine vstavimo papirnate modelčke.
Jajca 5 minut stepamo pri najvišji moči, da dobro narastejo, prilijemo sladko smetano in z metlico vmešamo oreščke. Nazadnje vmešamo namočeno sadje in nastrgano lupinico. Zmes naložimo v modelčke in postavimo v segreto pečico. Pečemo približno 25 minut.
Različica: Del oreškov lahko nadomestite s kokosovo moko. Za še lažjo slaščico sladko smetano nadomestite z mlekom ali sirotko, za nežnejšo poleg dveh jajc penasto stepete še beljak.