Kultura

Prosti čas | nov. '16

29. Čufarjevi dnevi

Ti nori tenorji, arhiv ŠGL, fotografija: Bor Slan

Dvorana Gledališča Toneta Čufarja Jesenice bo od 14. do 20. novembra gostila Čufarjeve dneve, ki so postali uveljavljen festival ljubiteljskih gledaliških skupin v širšem slovenskem prostoru in s tekmovalnim predznakom. Prijavilo se je 27 igralskih skupin iz Slovenije ter zamejstva. Selektor Marko Platan je izbral 6 predstav, ki se bodo morale izkazati pred strokovno žirijo in občinstvom. To so: Zdravnik po sili (DKD Svoboda Senovo), Ti nori tenorji (Šentjakobsko gledališče), Samotni zahod (KD igralska skupina pri Gledališču Toneta Čufarja Jesenice), Machbet (KUD Zarja Trnovlje Celje), Bog masakra (KUD Fofite Medvode), Bomba v bordelu (Društvo Gledališče 2B, Bohinjska Bistrica).

Ljubljanski mednarodni filmski festival

Liffe 2016 (9. do 20. november) bo ponudil različne festivalske sklope, in sicer predpremiere, Kralje in kraljice – dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma, Perspektive – tekmovalni sklop mladih režiserjev, ki vsako leto doživi vrhunec s podelitvijo nagrade vodomec, Panoramo svetovnega filma (festivalski favoriti s petih celin), Ekstravaganco – polnočni kino, ki prinaša raznovrstne, drznejše in bolj žgečkljive vsebine, Evropo na kratko – tekmovalni program kratkega filma, Posvečeno, kjer bo gost poljski režiser Jerzy Skolimowski (letošnji prejemnik zlatega leva za življenjsko delo na beneškem festivalu), in Retrospektivo, ki je prerez del zgodovinsko pomembnega cineasta oz. tematska retrospektiva. Liffe, ki je 27. po vrsti, ima novi lokaciji: Kino Metropol v Celju in Anton Podbevšek Teater v Novem mestu, ostajajo pa Cankarjev dom, kinodvorane: Šiška, Komuna, Kinodvor, Kolosej v Mariboru in Slovenska kinoteka.

Muzej iluzij

Kalejdoskop, ki vas "multiplicira"

Ljubljana je bogatejša za nov muzej, kjer vas čakajo čudežna doživetja in mikavna vizualna, čutna in izobraževalna izkušnja z množico novih iluzij. Lahko se prepustite doživetju lebdenja, pomanjšanja ali povečanja v slogu Alice v čudežni deželi, se postavite pred »iskreno ogledalo« in vidite, kako se spremeni vaš obraz; v »obrnjeni sobi« za 180 stopinj se lahko fotografirate v neverjetnih pozah, »privid« vas bo prepričal, da pred sabo gledate resničen tridimenzionalni predmet, ki se ga lahko dotaknete, takrat pa vaša roka zagrabi le pest zraka; opazujete inštalacije z optičnimi iluzijami, ki so vgrajene v niše ali razstavljene v prostoru. Če vas je očaral kalejdoskop s svojimi barvnimi listki ali kroglicami, lahko zaigrane vzorce tokrat ustvarite sami, se »kalejdoskopirate«, podoživite izkušnjo »glave na pladnju« ali se v predoru Vortex skušate prebiti skozi rotirajoči cilinder. Muzej iluzij je na Kongresnem trgu 13 in je odprt od 9. do 22. ure.

Razstava MIG 21 – posvečena migracijam in humanizmu

Dvajsetletnico multimedijskega centra Kibla praznujejo z razstavo, kjer si lahko na treh Kiblinih lokacijah ogledate slikarska, kiparska, fotografska, video dela, likovne in intermedijske instalacije, bioumetnost in znanstveno-umetniška raziskovalna dela 50 domačih in tujih umetnikov. V Maribor jim je uspelo povabiti vrsto priznanih avtorjev iz Evrope pa tudi ameriških, japonskih in avstralskih umetnikov, veliko jih je iz nekdanje Jugoslavije, med slovenskimi izstopata Jakov Brdar in Mirsad Begić. Sofinancirana je iz programa Ustvarjalna Evropa, odprta bo do konca novembra.

fotografija: http://2016.kiblex.org/sl/umetniki-in-njihova-dela - Brdar

N. B. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media