Četrt stoletja povezovanja oseb s stomo

Dobro počutje | nov. '16

Osebe s stomo s pomočjo sodobnih ortopedskih pripomočkov živijo dokaj običajno življenje. Pri tem so jim v veliko pomoč društva ILCO, ki delujejo po slovenskih regijah. Člani Invalidskega društva ILCO Ljubljana so septembra praznovali 25. obletnico ustanovitve sekcije ILCO in 20 let delovanja društva.

Stoma je umetno izpeljano črevo na trebušno steno, skozi katero oseba odvaja blato ali urin. Člani invalidskih društev ILCO imajo kolostomo, ileostomo ali urostomo. Kolostoma je narejena na debelem črevesu, ko je operativno odstranjen oboleli del črevesa in danke. Preostali del je izpeljan na trebušno steno, kjer je kirurško narejena začasna ali stalna odprtina za izločanje blata. Ileostoma je narejena za izločanje blata iz tankega črevesa. Debelo črevo je bilo v večini primerov odstranjeno. Stoma je lahko začasna, ko je debelo črevo le za določen čas izključeno iz delovanja. Urostoma je namenjena izločanju urina v primerih, ko so okvarjeni sečevod, sečni mehur ali sečnica.

Predsednik Invalidskega društva ILCO Ljubljana Zoran Terglav je na praznovanju društvene obletnice poudaril, da so se začele osebe s stomo iz Ljubljane in okolice družiti leta 1988 pod okriljem mariborskega društva bolnikov z ileostomo in kolostomo. Ker jih je bilo vedno več, so leta 1991 ustanovili Sekcijo ILCO Ljubljana, maja 1996 pa Invalidsko društvo ILCO Ljubljana. Priključile so se mu še sekcije Dolenjske, Gorenjske, Obale, severne Primorske in Zasavja. Zaradi vedno večjih organizacijskih potreb sta ljubljansko in mariborsko društvo v dogovoru z ministrstvom za zdravje in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije leta 1997 ustanovili Zvezo invalidskih društev ILCO Slovenije (www.zveza-ilco.si).

Invalidsko društvo ILCO Ljubljana ima 342 članic in članov, od teh ima 190 oseb stomo. Člani se lahko udeležujejo socialnih in rehabilitacijskih programov. Priljubljeno postaja rehabilitacijsko letovanje na morju v Pinesti. Društvo izdaja svoje glasilo ILCOpis in druge materiale, kot je prenovljena brošura o življenju s stomo. Člani dobijo veliko uporabnih informacij tudi na spletni strani www.ilco-si.org.

Društvo sodeluje z bolnišnicami, zdravstvenimi domovi, kirurgi in enterostomalnimi sestrami. Skrbijo tudi za nabavo primernih pripomočkov za oskrbo stome. Sodelujejo z društvom SVIT pri odkrivanju raka na debelem črevesu in danki.

Pomagali so pri ustanovitvi ILKO Srbije in ILKO Bosne (Republika srbska). Sodelujejo tudi s tovrstnimi društvi iz Hrvaške in širše Evrope. Skrbijo za vzdrževanje socialne mreže s svojci. Pozornost posvečajo svetovanju usposobljenih prostovoljcev z lastnimi izkušnjami na novo operiranim osebam in njihovim svojcem. Organizirajo delavnice za pridobivanje ročnih spretnosti, pravno pomoč, obnovitveno rehabilitacijo. Skratka posvečajo izjemno skrb socializaciji oseb s stomo. Delo v društvu je prostovoljno in brezplačno, pri izvedbi programov pomagajo donatorji in pokrovitelji. Stomisti prostovoljci se izobražujejo pri Zvezi ILCO in UKC Ljubljana in so pripravljeni nesebično pomagati osebam pred operacijo in po njej v bolnišnici, na domu in sedežu društva.

Ne bodite osamljeni, vključite se v društvo

ILCO Ljubljana, Parmova 58, 1000 Ljubljana, 01 436 21 90

ILCO Gorenjska, Gorenja vas – Reteče 61/a, 4220 Škofja Loka, 040 582 992

ILCO za Koroško, Gosposvetska cesta 3, 2380 Slovenj Gradec, 041 583 588

ILCO Maribor, Trubarjeva 15, 2000 Maribor, 08 205 64 62; delujeta tudi sekciji Celje in Pomurje

ILCO Nova Gorica, Draga 19 a, 5294 Dornberk, 041 504 501

ILCO Novo mesto, Rozmanova 10, 8000 Novo mesto, 041 229 074; delujeta tudi sekciji Črnomelj in Trebnje

 

Čarobna moč drobovja

Morda ne veste, da so stari Egipčani verjeli, da ima človekovo drobovje čarobno moč. Med obredjem balzamiranja so drobovje skrbno odstranili iz trupla in ga zaprli v žaro. Postavili so ga na čarobno barko, ki je predstavljala potovanje v onstranstvo.

Iztrebki simbolizirajo biološko moč ali silo, ki je v človeku in utegne biti pridobljena nazaj, potem ko zapusti telo. V marsikaterem starem ljudskem izročilu sta si zlato in iztrebek zelo blizu po pomenu. Nekateri radiestezisti celo trdijo, da so njune vibracije enakovredne. Ponekod ljudstva uporabljajo iztrebke v tradicionalni medicini.

 

Franček Štefanec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media