Zaprtje lahko načne naše zdravje

Dobro počutje | nov. '16

Neredne prebave in zaprtja je več med starejšimi ljudmi; prizadeta je že vsaka tretja ženska in vsak četrti moški. Če blata ne odvajamo redno, se na črevesnih stenah nalagajo strupene obloge starega blata, ki steno prebavil oslabijo, da postane prepustna in sprošča v kri škodljive snovi.

Obloge preprečujejo črevesju opravljati njegovo nalogo črpanja nekaterih hranilnih snovi in onemogočajo normalno delovanje črevesne peristaltike ter zastrupljajo telo. Toksini v črevesju so glavni povzročitelji številnih bolezni današnjega časa. Utrujenost, glavobole, težave s sklepi, problematično kožo, razdražljivost, črevesne pline, slab zadah in alergije lahko povežemo z neurejeno prebavo.

Najprej moramo očistiti črevesne stene, posledično pa se bo uredila tudi prebava. Vsekakor moramo biti previdni z odvajali, ker imajo hiter učinek, vendar ne rešijo problema. Dolgotrajna uporaba povzroči sindrom lenega črevesja in uporabniki postanejo odvisni od odvajal. Mogoč stranski učinek je tudi porušeno elektrolitsko ravnotežje, ki povratno še poslabša stanje zaprtja. Pomembno je, da mislimo na mehčanje blata, še preden do zapeke pride.

Uživajmo vlaknine

Veliko lahko naredimo že z vsakdanjim uživanjem zdravih polnovrednih živil. Izdelke iz bele moke zamenjamo za polnozrnate, večkrat na dan si privoščimo sveže sadje ali zelenjavo in pijmo vodo, vsaj 2 litra na dan. Poskrbeti pa moramo tudi za redno gibanje, ki spodbudi naš prebavni sistem. Pomagamo si lahko tudi z nekaterimi živili, kot so suhe slive, navadni jogurt z lanenimi semeni, otrobi, zelje, ohrovt, topla voda z limonovim sokom ali voda, ki vsebuje magnezij.

Prve na seznamu zdravih pomočnikov pri prebavi so vlaknine. Zaužili naj bi jih 30 gramov na dan, kar na prvi pogled ni slišati veliko, toda 30 gramov vlaknin skriva 12 kosov črnega kruha, 9 banan, 15 pomaranč ali 20 jabolk. Jih pojeste toliko? V pomoč so nam lahko naravni preparati s koncentrirano vrednostjo vlaknin. Ena izmed najbolj cenjenih in učinkovitih za urejanje prebave je vlaknina psiliuma, ki v stiku z vodo nabrekne in ustvari naravni gel, ki ima mnoge blagodejne učinke na prebavo. Poveča se volumen blata, kar spodbudi črevesno peristaltiko na naraven način in tako odpravi zaprtost. Pri potovanju skozi črevo nase veže tudi strupe in obloge, ki so se nabirale na stenah črevesja, in jih po naravni poti izloči iz telesa.

Slive so že tradicionalno znane in cenjene pri odpravljanju zaprtosti. Učinkovite so tudi pri drugih zdravstvenih težavah. Pri zaprtosti so priporočene suhe slive, namočene v vodo, v lekarnah in specializiranih trgovinah pa je na voljo izdelek, ki združuje oboje.

T. G.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media