ZDRAVJE KRATKE

Dobro počutje | nov. '16

Krvni strdki so nevarni

Krvni strdki (tromboza) povzročajo zamašitve arterije (arterijska tromboza) ali vene (venska tromboza). Srčni infarkt in možganska kap nastaneta kot posledica arterijske tromboze. Venska tromboza in pljučna embolija (s skupnim imenom venska trombembolija) pa nastaneta zaradi krvnih strdkov v venskem žilnem sistemu. Pogosteje nastane pri bolnikih po večjih kirurških posegih, pri slabo premičnih bolnikih in bolnikih z rakom, pri ženskah tudi v povezavi z jemanjem hormonske kontracepcije. Na vensko trombozo lahko sumimo pri oteklini, ki sega od stopala do meč, če pa so zamašene vene nad kolenom, tudi do stegna in vse do dimelj. Bolečina v prizadetem udu je lahko rahla do zelo huda. Včasih je lahko prvi znak venske tromboze že pljučna embolija. Bolnika duši, hitro diha in ima bolečine v prsnem košu. Že ob prvih znakih je treba takoj k zdravniku ali še bolje – poklicati rešilni avtomobil.

Zaradi predolgega sedenja se nam močno upočasni pretok krvi pod kolenom, zato je eden izmed temeljnih ukrepov proti nastanku krvnih strdkov gibanje, na primer vsaj 30 minut precej hitre hoje vsak dan.

Dobro zdravljene revmatične bolezni

Revmatične bolezni povzročajo kronične bolečine, vnetja, okorelost in izgubo funkcije sklepov. Če bolezni ne zdravimo, lahko preide v trajno invalidnost. Med najpogostejšimi obolenji so osteoartroza, ki jo povzroča staranje, revmatoidni artritis in druge vrste artritisov, ankilozirajoči spondilitis, sklepna vnetja (putika), vnetje velikih, srednjih in malih žil idr.

Začetek zdravljenja je izredno pomemben, zato velja biti pozoren na prve znake: najpogosteje so to bolečine v sklepih, ki nas ponoči zbudijo in jih ublažimo šele, ko nekaj časa hodimo, jutranja okorelost, ki mine po uri ali dveh, ko se razgibamo, splošno slabo počutje, slabši tek, hitro hujšanje, glavoboli … Kljub pomanjkanju specialistov revmatologov (kar 40 odstotkov manj jih imamo kot druge evropske države za toliko bolnikov) so bolniki deležni sodobnega zdravljenja (tudi bioloških zdravil) in hitre obravnave, kolikor je le mogoče. Pri revmatoidnem artritisu od prvih težav, ki jih zazna bolnik, pa do postavitve diagnoze in začetka zdravljenja mine v povprečju le 13 tednov, s čimer se v marsikaterem tujem zdravstvenem centru ne morejo pohvaliti.

Magnezij za mišice, srce in živčevje

Magnezij sodeluje pri normalnem delovanju mišic, srca in živčevja. Granulat GrandeMag z magnezijem vsebuje magnezij s prijetnim okusom pasijonke brez umetnih sladil. Zaužijemo ga lahko brez vode. Na voljo je v lekarnah in specializiranih prodajalnah, www.fidimed.si. Za brezplačni vzorček pokličite na tel. št.: 080 32 35.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media