Mm, kako diši
Bujta repa
Za 6 do 8 oseb potrebujemo:
1 kg kisle repe
1 kg svežih mesnatih svinjskih kosti in pol kg svinjskega mesa
2 dl (150 g) prosene kaše
3 stroke česna
manjšo čebulo
2 žlici moke
2 žlički mlete rdeče paprike
lovorov list, poper, sol po potrebi
Priprava: Meso narežemo na večje kose in položimo v lonec. Dodamo kislo repo, začinimo z lovorom, strtim in celim poprom ter prilijemo malo vode. Pristavimo in pokrito kuhamo pol ure. Soliti ni treba. Potem stresemo v lonec proseno kašo, po potrebi prilijemo vodo (kaša popije precej vode) in pokrito kuhamo 10 minut.
Medtem za zabelo narežemo čebulo in česen, vse stresemo v ponev in na maščobi svetlo prepražimo. Poprašimo z moko, prilijemo malo vode ter kuhamo približno 2 minuti. Nazadnje v zabelo dodamo še mleto papriko in vse skupaj razredčimo s kozarcem vode, da dobimo omako. To zlijemo v lonec in pustimo, da jed še enkrat zavre. Bujto repo solimo po okusu in ponudimo kot glavno jed, če je bolj malo mesa, pa s popečenim svinjskim zrezkom.
Primorska fižolova jed (F'žu požg't)
Za 4 osebe potrebujemo:
500 g kuhanega fižola s fižolovko (vodo, v kateri se je kuhal fižol)
50 g kraške pancete
2 žlici paradižnikove mezge
2 stroka česna
2 lovorova lista
žlico moke
Priprava: Panceto narežemo na kocke in damo v kozico. Pristavimo in počakamo, da se malenkost popeče. Potresemo z moko, zalijemo s fižolovko in krepko mešamo.
Dodamo fižol, paradižnikovo mezgo, lovor in česen ter pokrito kuhamo pol ure, lahko tudi dalj časa. Nič ni narobe, če je nekaj fižola povsem mehkega in delno pretlačenega. Po potrebi prilijemo vodo. Dobiti moramo precej gosto jed, ki jo ponudimo s kuhano polento ali kruhom, zraven pa veliko skledo radičeve solate.
Medeni grški jogurt z lešniki
Za 4 osebe potrebujemo:
0,5 kg grškega naravnega jogurta
4 do 6 žlic medu
75 g praženih lešnikov
Priprava: Lešnike grobo sesekljamo. Jogurt enakomerno naložimo v 4 kozarčke. Bogato ga prelijemo z medom in potresemo z lešniki. Ponudimo kot osvežilno sladico po zimski joti s klobaso.