Lesa za sušenje sadja
Sadje, ki smo ga jeseni obrali, je treba primerno shraniti, da nam bo dalj časa služilo. Eden izmed načinov spravila je tudi sušenje. Preprosto lahko vse vrste sadje sušimo tudi v lesi na radiatorju. Sadeže narežemo na poljubno velike rezine, jih položimo v leso, če pa so sadeži bolj sočni, na dno lese položimo papirnato brisačo. Poleg okusne ozimnice nam bo sušenje sadja tudi prijetno odišavilo stanovanje.
Če imamo nad radiatorjem polico, najprej zmerimo prostor med polico in radiatorjem. Uporabil sem les smreke za stranice in hrasta za dno. Za mero sem vzel debelino in dolžino radiatorja (dolžina: 100 cm, širina: 12 cm, višina: 5 cm).
Pripravil sem smrekove deske širine 4 cm. Dve sta dolgi 100 cm in dve 9 cm, debelina pa je 1,5 cm. Iz desk sem naredil okvir. Dobro je, da na mestu, kjer boste dali žebelj ali vijak, najprej zvrtate luknjo. Na vse spoje lahko nanesete tudi lepilo za les. Za dno pripravite deščice (naredil sem jih iz hrastovega lesa, ker je trpežnejši in ga lažje čistimo) dolžine 12 cm in širine 2 cm. Za opisan primer jih potrebujete 37. Deščice na obeh koncih navrtajte, da jih boste lažje pritrdili z žeblji in da ne bodo počile. Na vsako stran sem dal po dva žeblja. Za presledke med deščicami uporabite distančnik, širok približno 8 mm. Dobro je, da prvo deščico pritrdite pravokotno na stranico, da ne bodo druge pritrjene postrani. Pomagajte si s kotnikom.
Ko je lesa sestavljena, pobrusite robove in jo po želji zaščitite z lanenim oljem ali čebeljim voskom.