Odkritja največjih arheoloških izkopavanj 

Zgodbe | jan. '17

Arheolog dr. Branko Kerman (skrajno desno) med obsežnimi arheološkimi izkopavanji

 V Pomurskem muzeju v Murski Soboti je na ogled že peta arheološka razstava, ki prikazuje najdbe s trase pomurske avtoceste. Tokrat obiskovalci izvedo, kdaj so Kelti prišli v Prekmurje, in spoznajo njihovo materialno kulturo.

Avtor razstave o sledovih keltske poselitve v Prekmurju je pokrajinski arheolog dr. Branko Kerman. V strokovni javnosti je znan kot »zračni arheolog«. Pred skoraj dvajsetimi leti je namreč letel z letalom nad prekmursko pokrajino in vneto fotografiral. Iz zraka je opazoval tudi neobičajne kroge na travnikih in pšeničnih poljih, ki so bili videti, kot da bi jih ne naredil človek, temveč nekdo, ki je prišel od drugod. O tem mi je pred leti povedal: »Večkrat preletena pokrajina ob Muri in pogled nanjo iz ptičje perspektive sta veličastna. Njen zemeljski relief je ob vsakem letnem času drugačen in tudi strukture pokopanih arheoloških najdišč se v vsakem letnem času pokažejo v drugačni preobleki. Pozimi je pokrajina zaspana, najbolj odkrita je spomladi, ko se prebuja, zeleni, poleti se krasi z zlatimi žitnimi polji … Tu so zamočvirjeni pašniki, ki jih zarašča grmičevje, in le iz zraka se opazi že pozabljene ceste, celo križišče teh, ki vodijo na štiri strani neba ...«

Kelti so tüdi tü

S pripravami na gradnjo pomurskega dela avtoceste v letih od 1999 do 2007 so se tu odvijala največja arheološka izkopavanja na Slovenskem. Prof. dr. Matija Guštin je zapisal, da so izkopavanja potekala na več kot 35 hektarjih zemljišč. Našli so materialna pričevanja od prazgodovinske kulture do ostankov antike in staroslovanske naselitve. Odkrili so najdbe, za katere se do zdaj pri nas ni vedelo, pokazali so jih na petih tematskih arheoloških razstavah. Prvo je Pomurski muzej Murska Sobota posvetil bakrenodobnemu žarnemu grobišču pri Krogu. Druga je bila namenjena večperiodnemu najdišču pri reki Muri. Sledila je razstava o slovanski poselitvi v Prekmurju. Na razstavi Moč gline pa so bile razstavljene miniaturne ženske figure oziroma idoli in kultni predmeti iz bakrenodobnih najdišč v Prekmurju. O njihovi prisotnosti v tej pokrajini je bilo malo znanega, zato sedanja razstava nosi pomenljiv narečni naslov: Kelti so tüdi tü. Predstavljeno je obdobje mlajše železne dobe, ki so ga posebej zaznamovali Kelti. Pred gradnjo avtoceste so odkrili prve keltske naselbine iz časa od 3. do prve polovice 1. stoletja pred našim štetjem.

Predstavitev razmer v keltskem zaselku

Na ravnici južno od Murske Sobote in naselja Krog so arheologi našli dokaze, da so bile nekoč tukaj strnjene keltske naselbine. Izkopali so posamezne zemljanke ali skupine zemljank in ostanke nadzemeljskih stavb s pripadajočimi jamami različnih namembnosti. Na obrobjih vasi so odkrili lončarske peči. Takšna oblika keltskih vasi do zdaj na Slovenskem ni bila poznana, pač pa so tovrstne naselbine odkrili že v bližnji Zalski županiji na Madžarskem, na Slovaškem, Češkem in Spodnjeavstrijskem.

Ugotovili so, da se je keltsko prebivalstvo preživljalo s poljedelstvom in živinorejo. Ukvarjalo se je s tkalstvom, kovaštvom in lončarstvom. Grobne najdbe pričajo, da so med preprostim prebivalstvom živeli tudi bojevniki.

Arheologi so med drugim našli zvit meč z nožnico, sulico z dolgim tulastim nasadiščem, značilne keramične posode in osebne predmete (britev, pinceta, škarje, brus in železni obroček). V enem izmed žarnih keltskih grobov so našli železen nož in ostrogo z gumbastimi konci. Kelti naj bi prekmursko ravnino naseljevali do prihoda Rimljanov, a verjetno še tudi pod njihovo nadvlado. Dokaze o keltski poselitvi so našli tudi v Prlekiji.

Informacije: Pomurski muzej Murska Sobota, Trubarjev drevored 4, 9000 Murska Sobota, tel. št.: 02 527 17 06, 02 521 1155, e-pošta: info@pomurski-muzej.si

Franček Štefanec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media