IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | jan. '17

Kvačkana lahkotnost

Na kvačkanem prtičku vzorci lahkotno prehajajo iz enega v drugega. Tega izrazito dobrega vzorca pa sploh ni težko kvačkati.

Velikost: približno 40 cm premera.

Potrebujemo: 50 g belega in 10 g svetlo modrega kvačkanca, primernega za kvačko 1,25–1,50.

Izdelava: z belim kvačkancem skvačkamo 8 verižnih petelj in jih s polgosto petljo sklenemo v krog. Z 1 verižno petljo nadomestimo prvo gosto petljo, nato kvačkamo v krog še 15 gostih petelj. Krog sklenemo s polgosto petljo v verižno petljo na začetku kroga. Nato kvačkamo po vzorčni risbi. Vsak krog začnemo z označenim številom verižnih petelj in ga sklenemo s polgostimi oziroma šibičnimi petljami. S polgostimi petljami preidemo tudi v posamezne kroge. Številke označujejo začetek vsakega kroga. Narisan je le en del vzorca, ki ga smiselno ponavljamo, da ga sklenemo v krog. Po končanem 35. krogu nadaljujemo s svetlo modrim kvačkancem. Začnemo pri označeni puščici in kvačkamo do 37. kroga ter delo končamo.

Prtiček napnemo, vsak lok iz verižnih petelj posebej pritrdimo z bucikami. Pokrijemo ga z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

Delovni znaki:

= verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= šibična petlja

= dvojna šibična petlja

= pikot (3 verižne petlje, 1 gosta petlja v 1. verižno petljo)

Kjer se znaki stikajo zgoraj, petlje odkvačkamo skupaj. Kjer se znaki stikajo spodaj, kvačkamo petlje v isto vbodno mesto.

Srčki in vrtnice

Srčki in vrtnica ljubko obrobljajo prtičke.

Srčke in vrtnico s pomočjo fotokopirnega stroja povečamo za 75 odstotkov (ali po želji) ter vzorca prerišemo na svileni papir. S tremi srčki ali vrtnico obrobimo eno krajšo stranico, lahko pa obe. Vezemo na obroču za servieto ali pa oba vzorca domiselno sestavimo v ljubek vzorček. Izdelana prtička merita 30 x 44 cm (ali po želji).

Za prerisovanje vzorca na blago potrebujemo trdo in gladko podlago. Blago z risalnimi žebljički pripnemo na podlago, da se med prerisovanjem ne premika. Na blago položimo prerisan vzorec, vmes pa vložimo kopirni papir za blago s kopirno prevleko navzdol. Z dobro ošiljenim svinčnikom vzorec skrbno prerišemo.

Prtiček s tremi srci ali prtiček z vrtnico vezemo z dvema ali tremi nitkami deljive prejice v rdeči, bež in zeleni barvi. Srčke in robove prtička gosto obzankamo z zančnim vbodom. Notranje srčke, rožice in liste vezemo z bež in zeleno prejico v stebelnem vbodu.

Pri vzorcu vrtnice vse oblike najprej podložimo s sprednjimi vbodi. Ko pridemo pri podlaganju do mostička, ga naredimo do ustrezne nasprotne obrisne črte in nit z malim vbodom prišijemo. Nato vbodemo v izhodiščno obrisno črto in z malim vbodom nit prišijemo ter se vrnemo v nasprotno obrisno črto in z malim vbodom prišijemo nit na istem mestu kot prvič. Zdaj imamo za mostiček napeljane tri niti, ki jih z gostimi zančnimi vbodi obšijemo, in se vrnemo v izhodiščno mesto. Ko imamo podložene vse oblike in obzankane vse mostičke, pa obzankamo z zančnim vbodom obliko vzorca in robove prtička. Tri srčke izvezemo z verižnim vbodom.

Po končanem vezenju prtiček z vlažno krpo prelikamo, nato šele izrežemo osnovno blago tik ob obzankanih obrisnih črtah. Pri tem moramo biti zelo previdni, da ne zarežemo.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media