Že poznate biodinamiko? Kaj pa društvo Ajda?

Prosti čas | jan. '17

Temelje najstarejše in najstrožje ekološke metode je položil filozof in znanstvenik dr. Rudolf Steiner davnega leta 1924. Človek bi mislil, da je bil takrat svet še čisto v redu. Pa vendar je Steiner že takrat opozarjal, da zemlja umira in da se mora človek za ohranjanje temeljev svojega bivanja sam truditi tako, da zemljo oživlja. Steinerjeve trditve bi danes marsikdo sprejel z notranjo rezervo.

Takrat je bil dr. Steiner vodja združenja plemstva, intelektualcev in veleposestnikov s sedežem v Švici, ki je imelo na desettisoče članov po vsej Evropi. S tem, kar je v svojih predavanjih predstavil in z dr. Ito Wegman uresničeval kot antropozofsko medicino, kar je utemeljil in v obliki novih šol postavil v življenje kot valdorfsko pedagogiko, kar je v izpopolnjenje naših predstav o poreklu, bivanju in prihodnosti človeka, o smislu človekovega bivanja zapustil v duhovni znanosti, ki jo je imenoval Antropozofija, je veljal kot absolutna in nezmotljiva avtoriteta. Do danes se to mnenje med tistimi, ki njegovo zapuščino poznajo, ni spremenilo.

Danes postavlja biodinamika modernega človeka najprej v stisko. Ali naj bi bili za pridelovanje res zdrave hrane, za to, da bo zemlja trajno ohranila svojo plodnost res odvisni od biodinamičnih preparatov, ki naj bi jih kot ljudje srednjega veka izdelovali v kravjih rogovih, črevesju, jelenovem mehurju, celo v lobanji zaklane živali? Vse se nam zdi mistično. Če dobimo že narejene biodinamične preparate, sicer zelo hitro ugotovimo, da to, kar obljubljajo, tudi drži. Struktura zemlje se izboljšuje, mikroorganizmi v tleh se množijo, škodljivcev je manj, rastline so bolj zdrave in pridelki so večji. Če plodovi dela res potrjujejo pravilnost pristopa, se moramo seveda zamisliti.

Hrana, ki jo kupimo v trgovini, je pogosto vprašljiva. Kdor ima košček svoje zemlje, jo bo seveda rad uporabil za pridelovanje svoje zelenjave. In če biodinamični preparati učinkujejo, tako kot obljubljajo, jih pogumno začnimo uporabljati. Kakorkoli mistično se nam to ali ono v procesu izdelave in priprave zdi, vse učinkovine zelo dobro poznamo, in kar prav gotovo vemo, je to, da strupov v teh preparatih prav gotovo ni.

Kako do biodinamičnih preparatov?

So preparati, ki jih boste po navodilih strokovne literature zlahka naredili sami. Na primer preparat iz pravega baldrijana. In so preparati, ki jih sami zelo verjetno ne morete izdelati, kot je preparat iz lubja pecljatega hrasta. Da pridobite biodinamične preparate, bo zato najbolje, da se pridružite enemu od 16 slovenskih društev za biodinamiko. Tam se vključite v nabiranje potrebnih zdravilnih zelišč in izdelovanje preparatov. Za lastne potrebe dobite zato preparate brezplačno. V društvih biodinamikov pa boste našli tudi somišljenike. Ljudi, ki želijo ohranjati zdravje zemlje in pridelati kar najbolj zdravo hrano, ki imajo, kar zadeva Steinerja in njegovo zapuščino, veliko zelo podobnih vprašanj kot vi. Zanimiva nova druščina! Želim vam, da se opogumite. Meni po 27 letih ukvarjanja s Steinerjem in njegovimi učenci še ni postalo dolgčas.

Slovenska društva za biodinamiko:

Društvo za b-d gospodarjenje Lan Bela krajina, Vrhovci 2, 8341 Adlešiči

 Sadjarsko društvo Borovnica, Paplerjeva 22, 1353 Borovnica

 Društvo za b-d gospodarjenje Ajda Dolenjska, Vinji Vrh 5 a, 8220 Šmarješke Toplice

  Društvo Ajda Domžale, Podrečje 10, 1230 Domžale

 Društvo Ajda Gorenjska, Podhom 42, 4247 Zgornje Gorje

 Društvo za b-d gospodarjenje Ajda Goriška, Ulica padlih borcev 26, 5290 Šempeter pri Gorici

 Društvo za b-d gospodarjenje Ajda Istra, Dilici 15, 6274 Šmarje pri Kopru

 Društvo Ajda Koroška, Trg 4. julija 67, 2370 Dravograd

  Društvo biodinamikov Notranjska, Cesta 4. maja 75, 1380 Cerknica

 Društvo za b-d gospodarjenje Podravje, Vanetina 13, 2236 Cerkvenjak

 Društvo za b-d gospodarjenje Pomurje, Ulica Staneta Rozmana 2, 9000 Murska Sobota

 Društvo za b-d gospodarjenje Ajda Posavje, Boštanj 30, 8294 Boštanj

 Društvo Ajda Posočje,  Žagarjeva 13, 5220 Tolmin

 Društvo Ajda Sostro, Sadinja vas 81, 1261 Ljubljana Dobrunje

 Društvo za b-d gospodarjenje Ajda Štajerska, Soseska 13, 3312 Prebold

Društvo Ajda Vrzdenec, Vrzdenec 60, 1354 Horjul

 www.ajda-vrzdenec.si 

Meta Vrhunc


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media