Mmmm, kako diši...

Dobro počutje | jan. '17

Janssons Frestelse

Za 4 osebe potrebujemo:

8 večjih krompirjev

4 čebule

3 pločevinke sardin

žlico masla

2,5 dl sladke smetane

2 dl mleka

sol

 Priprava: Krompir narežemo na tanke rezine, prav tako čebulo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V ponvi na maslu svetlo popražimo čebulo, pazimo, da ne porjavi, in jo prihranimo.

V model zlagamo sestavine v plasteh: najprej malo krompirjevih rezin, jih solimo, nanje položimo sardine, praženo čebulo in vse nekajkrat ponovimo. Končamo s plastjo krompirja, ki ga solimo. Posebej zmešamo smetano in mleko ter s tem prelijemo sestavine v modelu. Pokrijemo z aluminijevo folijo in pečemo pol ure, nato temperaturo povečamo na 220 stopinj, odstranimo folijo in pečemo še 25 do 30 minut, da se krompir povsem zmehča in zapeče.

Ponudimo kot glavno jed s skledo radičeve solate s kuhanim fižolom in trdo kuhanim jajcem.

Opomba: Jed je »obvezna« na praznično pogrnjeni mizi za božič na Švedskem (Smörgåsbord), odlična pa je tudi v drugih mesecih mrzle zime. Če je krompir narezan na tanko, se hitreje zmehča in je na koncu prijetno hrustljav.

Pierogi (pirogi) s kislim zeljem in gobami

Za testo potrebujemo:

500 g moke

2,25 dl mlačne vode

75 g razmehčanega masla

pol žličke soli

Za nadev potrebujemo:

250 g kislega zelja

250 g svežih gob (ali 20 g suhih)

majhno čebulo

sol, poper

Priprava: Suhe gobe namočimo in kasneje drobno narežemo, sveže pa narežemo na manjše kose. Drobno narežemo tudi čebulo in jo skupaj z gobami stresemo v ponev. Dodamo maslo in oboje pražimo toliko časa, da voda izpari.

Medtem kislo zelje dobro ožamemo z rokami, nato ga drobno narežemo. Tako pripravljeno zelje damo v ponev h gobam in še minuto vse skupaj pražimo. Solimo, popramo po okusu, odstavimo in ohladimo. To je nadev.

Za testo v posodo stresemo moko, jo solimo in dodamo razmehčano (precej mehko) maslo. Z rokami dobro premešamo in počasi prilivamo vodo. Premešamo, nato zgnetemo mehko testo (kot za zavitek).

Testo razdelimo na dva dela in vsak del na pomokani delovni površini razvaljamo za nožev rob debelo. Pazimo, da ne pomokamo testa zgoraj, kjer valjamo, da se bodo kasneje žepki dobro zlepili skupaj. S kozarcem ali z modelčkom izrežemo krog s premerom 8 cm, na sredino damo žličko nadeva, prepognemo in rob s prsti stisnemo skupaj.

Zdaj je na vrsti okrasitev roba. Žepek držimo z levo roko, kazalec postavimo pod rob žepka, s prstom desne roke pa rob pred kazalcem spodvihamo pod prst, nato se premaknemo naprej po robu žepka.

Tako pripravljene piroge kuhamo v slanem kropu 5 minut. Lahko jih ponudimo takoj ali pa jih v ponvi na hitro opečemo na koščku masla. Lahko jih tudi zamrznemo.

Mojca Koman, fotografiji: Krištof Koman 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media