Ko nekomu polepšaš dan

jan. '17

Prostovoljski servis je socialnovarstveni program Slovenske filantropije. Namenjen je posameznikom in družinam v stiski, ki bi za kakovostno življenje potrebovali pomoč, vendar si je zaradi stiske ne morejo zagotoviti oziroma takšna pomoč na trgu ne obstaja. Program je zasnovan tako, da se odziva na raznolike stiske posameznikov in omogoča pomoč tudi tistim posameznikom, ki imajo specifične težave.

Polona je šestdesetletna gospa, ki je pred leti zbolela za multiplo sklerozo. Neozdravljiva bolezen jo je hitro prikovala na voziček, do danes pa je bolezen tako zelo napredovala, da se ne more več premikati, zato je njen vsakdan v celoti odvisen od tuje pomoči. Na domu jo obiskujejo socialne oskrbovalke, ki jo negujejo in ji pomagajo pri nujnih življenjskih opravilih. Zanjo po najboljših močeh skrbi tudi njen mož, vendar je še zaposlen, zato ne zmore vsega sam. Ker Polona svoje dni preživlja v stanovanju, so njeni socialni stiki zelo omejeni, jih pa močno pogreša. Na pomoč je priskočila Lara, prostovoljka Prostovoljskega servisa, ki Poloni dela družbo, se z njo pogovarja, ji pomaga pri manjših dnevnih dejavnostih in ji krajša dolge dni. Obenem s svojimi obiski razbremeni družinske člane, da pridobijo kakšno uro za svoje obveznosti in tako lažje premagujejo obremenitve zaradi bolezni v družini.

Odnos oziroma most, ki se zgradi med prostovoljcem in uporabnikom, je neprecenljiv. Je odnos, kjer prostovoljec z ljubečo, sočutno besedo pristopi do uporabnika in mu da s tem vedeti, da v stiski človek ne ostane sam. Vključitev v program Slovenske filantropije je prostovoljna in povsem brezplačna za ljudi, ki potrebujejo pomoč. V Prostovoljski servis se je mogoče vključiti v Ljubljani, Mariboru, Vipavi, Črnomlju, Metliki, Žalcu in Murski Soboti.

Če potrebujete pomoč, lahko pokličete na telefonsko številko Prostovoljskega servisa 040 684 683 ali pa izpolnite pristopni obrazec, ki ga najdete na spletni strani Slovenske filantropije: www.filantropija.org/Prostovoljski-servis. Opišite svojo stisko, strokovna sodelavka pa vam bo predstavila možnosti vključitve in vzpostavila povezave z že obstoječimi socialnovarstvenimi programi. Velika mreža prostovoljskih organizacij nam omogoča, da lahko posameznike v stiski usmerimo v zanje najprimernejšo organizacijo. Če takšni programi ne obstajajo ali niso zadostni, skupaj z iskalcem pomoči preverimo merila za vključitev v program.

Želite ponuditi pomoč?

Ker se na filantropijo obrača vedno več ljudi, ki potrebujejo strokovno in prostovoljsko pomoč, z veseljem sprejmejo v ekipo Prostovoljskega servisa nove prostovoljce, ki so pripravljeni del svojega časa nameniti pomoči potrebnim. Iščejo prostovoljce, ki imajo veselje do dela z ljudmi, so odgovorni in imajo razvito empatijo. Pokličite jih ali stopite v stik z njimi prek spletne strani. Prostovoljce pred začetkom dela usposobijo, zagotovijo jim mentorsko podporo pri opravljanju prostovoljskega dela ter srečanja prostovoljcev skupaj z mentorjem.

Prostovoljski servis financira zaposleno sodelavko iz sredstev ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, s pomočjo donacij posameznikov in podjetij pa pokrivajo vključevanje in podporo prostovoljcem, njihovo usposabljanje ter povrnitev potnih stroškov prostovoljcem za pot k uporabnikom. Njihovo delo lahko podprete z donacijo, z nakupom izdelkov ali jim namenite del dohodnine.

»A poznaš tisti občutek, ko nekomu polepšaš dan, čeprav se ti na prvi pogled zdi, da nisi naredil nič? Tisti občutek zadovoljstva, sreče in pristnosti, ko nekomu podariš toplo besedo, nasmeh, ko z nekom deliš svoje znanje in ko si odtrgaš košček časa v svojem navidezno še tako natrpanem urniku, da ga nameniš človeku, ki mu nihče ne prisluhne. Ko z nekom preprosto širiš obzorja. Tako, čisto nevsiljivo. Ko se spletajo vezi, v svojem bistvu tako krhke, a tako dragocene. Zato sem prostovoljka. Ker ne glede na to, koliko dam, vedno končam z nečim več.« (Petra, prostovoljka Slovenske filantropije)

M. S.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media