Odlično medgeneracijsko sodelovanje

Druženje | jan. '17

V državnem zboru so Korošci tudi zapeli.

Koroški medgeneracijski center z Raven na Koroškem, ki so ga ustanovili Koroški dom starostnikov, društvo upokojencev in občina, je že dobri dve leti središče raznovrstnih dejavnosti ljudi vseh starosti in odličnega medgeneracijskega sodelovanja.

Dostikrat slišimo, kako pomembno je medgeneracijsko sožitje, ob tem pa kritiko, da premalo postorimo, da bi zaživelo v vsej svoji raznolikosti in vsepovsod. No, na Koroškem so lahko vzgled ter primer dobre prakse, kaj lahko z združenimi močmi naredimo za blaginjo vseh občanov. »Občina je za delovanje centra ponudila prostor na odlični lokaciji. V Koroškem domu starostnikov pa smo povabilo sprejeli kot izziv za delovanje v skupnosti,« je med drugim povedala Marjana Kamnik, strokovna vodja koroškega medgeneracijskega centra.

Center je prostor za druženje, pogovor, prijateljevanje, učenje, delo, medsebojno pomoč, medgeneracijsko spoznavanje in sodelovanje, vzgojo za dobre odnose, svetovanje, informiranje, zabavo in sprostitev. Dejavnosti so zasnovane na potrebah, interesih in željah sodelujočih. Tako potekajo usposabljanja za prostovoljsko delo, računalniški tečaji za vse generacije, psihosocialne in ustvarjalne delavnice, kulinarične in likovne delavnice, tečaji tujih jezikov, pomoč pri učenju osnovnošolcev. S pomočjo fizioterapevtke opravljajo vaje za ohranjevanje telesne zdržljivosti. Velik interes je za razvedrilne dejavnosti. Stanovalki doma upokojencev, ki je odlična pianistka in pevka, ni bilo težko navdušiti članov, da so se združili v pevski zbor, ki je imel že številne nastope. Uspešna je tudi gledališka skupina. Otroci in mladostniki pa se radi preizkušajo v kulinaričnih spretnostih. Medgeneracijski center dobro sodeluje z Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti.

Veliko je zanimanja za »zajtrk na ulici«. Druženje ob sveže pečeni potici in čaju izkoristijo za predstavitev aktualnih dogajanj v centru, in teh res ni malo. Uspešno izvajajo t. i. blagovno menjavo vrtnin, gozdnih sadežev in rož, in sicer po načelu ponudim-dobim ali pa samo ponudim ali samo vzamem. Nekajkrat letno jih obišče župan, da z njim ob kavi pokramljajo o aktualnih zadevah in da ga seznanijo s svojimi dejavnostmi. Center ima tudi svojo informacijsko točko, kjer lahko starejši in mladi dobijo strokovno pomoč pri reševanju.

Članarina, ki jo plačajo člani, vključuje različne popuste pri komercialnih storitvah in blagu, ki ga dajejo različni sponzorji. In veseli so, da je sponzorjev vedno več in da lahko svojo dejavnost in poslanstvo prikažejo širši javnosti. Tako so že gostili skupine iz 29 slovenskih občin, delovanje so predstavili predstavnikom fakultete za socialno delo, socialne zbornice in skupnosti socialnih zavodov, sodelovali pa so tudi na sejmu Expo v Milanu.

Na povabilo koroških poslancev so ob dnevu slovenske hrane 18. novembra lani v državnem zboru pripravili koroški zajtrk s tipičnimi koroškimi jedmi in petjem ter navdušili obiskovalce.

Besedilo in fotografija: Marinka Levičar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media