Obutev za vsako priložnost 

Dobro počutje | jan. '17

Modne smernice pri obutvi zvesto sledijo ponudbi v oblačilni industriji. Bolj kot smernice pa je treba upoštevati udobje. Slabo oblikovana obutev ima daljnosežne posledice, ki se pokažejo pri obliki nog, na hrbtenici kot tudi pri celotnem počutju.

Klasičen salonar je obvezen v vsaki ženski garderobi. Ponujamo vam elegantno različico z nekoliko širšo, stabilnejšo peto in tudi širšim sprednjim delom. Kako boste katerega izmed modelov nosili, je odvisno od kopita čevlja. Bolj zaokrožena konica je prostornejša in navidezno skrajša stopalo. Daljša konica pa da nogi bistveno elegantnejši videz. Pomembna je tudi globina izreza ob straneh, saj taki modeli različno objamejo stopalo, nikakor pa ne smejo štrleti. Material je po navadi kakovostno naravno usnje v semišu ali lakasti izvedbi. Tak nakup je prav gotovo boljša naložba.

Nizki čevlji – balerinke imajo minimalno višino pete in so zelo kakovostno izdelani. Idealni so za tiste, ki veliko stojijo ali že imajo težave z nogami. Nosite jih lahko k hlačam in krilu. Vedeti pa morate, da čevelj brez pete poudari meča. Pravilna barva nogavic pa lahko navidezno zoži obliko nog.

Mokasinke in njihove izpeljanke

Zelo modni in udobni tako imenovani moški čevlji so najprimernejši za nošenje h klasičnim ali ozko oprijetim hlačam. Izredno modni so taki, ki imajo nekoliko dvignjen podplat, kar je zelo praktično, ker nam mokra ali plundrasta tla ne zmočijo nog. Dobro preizkusite, kako se vam višji čevelj prilega ob nartu. Takšnega, ki se zaveže, lahko lepo prilagodite nogi. Veliko jih nosijo dame tudi h krilom in v kombinaciji z debelejšimi nogavicami, kar je primerno zlasti za tiste z vitkimi nogami.

Zelo modni so tudi polšportni čevlji, lahko jih imenujemo tudi superge, čeprav to prav gotovo niso več. So udobni, saj imajo dvignjen podplat, udobno dvignjeno peto, toplo podloženo notranjost, poleg vsega pa so zelo modno in estetsko oblikovani.

Gležnjarji in škornji

So praktični, topli, udobni in lepi na pogled. Pretežno so izdelani iz semiša, kar narekuje izbiro dobrega in kakovostnega impregnacijskega sredstva pred prvim nošenjem. Tudi kasneje je tak sloj impregnacije treba obnoviti. Višino pete izberite premišljeno, ob zimski zmrzali še prav posebno preverite, iz katerega materiala je podplat. Model gležnjarja, ki se povsem prilega nogi, lahko nosite h krilu, širši model pa k hlačam. Visok model škornja je včasih težje zapeti, še bolj pa uskladiti z obliko vaših nog, zato je višina gležnjarjev tudi bolj uporabna.

Še nekaj nasvetov za pravilen izbor in nakup čevljev:

  • Velikost noge se lahko spreminja glede na utrujenost in del dneva. Pomerite čevlje takrat, ko so noge utrujene. 
  • Številke čevljev se lahko zaradi oblike in kopita razlikujejo. Pred nakupom čevlje pomerite, saj si boste tako prihranili čas in stroške ob menjavi.
  • Vedno pomerite oba čevlja, saj ima veliko ljudi različno velika stopala.
  • Usklajen model čevlja z obliko nog, konstrukcijo in višino postave, ki elegantno objema stopalo, naredi nogo vitko. 
  • Uporabite odlične pripomočke iz mehkega silikona, ki na opetniku ali prstih pomagajo obdržati stopalo na mestu.

Besedilo in fotografije: Breda Tesner, inž. obl., CMB Consultant


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media