Za živahnejše črevesje

Dobro počutje | jan. '17

Če je črevesje srečno, so srečni tudi ljudje, med drugim trdi avtorica velike knjižne uspešnice Čarobno črevesje. Dobesedno, saj v črevesju nastaja hormon sreče – serotonin. V prenesenem pomenu pa tisti, ki imajo velike težave z odvajanjem blata, zagotovo vedo, o čem govorimo, in zavidajo tistim, ki gredo vsako jutro na stranišče najkasneje pol ure po zajtrku.

Redno odvajanje, in to vsak dan ob približno isti uri, je najbolj zdravo, a delovanje črevesja lahko zmoti več dejavnikov: prehrana, stres, menjava okolja, zdravila, bolezni. Najbolje je ubogati telo in iti na na stranišče takoj, ko nas tišči. Če zaradi različnih vzrokov večkrat preslišimo ta klic, naravni refleksi oslabijo, zato imamo vse več težav. Iztrebljamo dalj časa in s težavo, saj je blato trdo, na stranišče ne gremo tri dni ali celo več, napenja nas … Sčasoma se razvije kronično zaprtje. Zato je bolje ukrepati prej. Pogosto pomaga že sprememba življenjskih navad.

Eden glavnih razlogov za zaprtje je dehidracija. Kadar ne uživamo dovolj tekočine (navadne vode ali vode, obogatene z magnezijem, čajev, manj sladkih sokov), blato postaja vse trše, suho, zato počasneje potuje po črevesju. Če se ne gibamo dovolj in obenem uživamo veliko škrobnate hrane, kruha in predelanih živil, se črevesje res poleni. Najbrž ste že slišali, da sladka živila, čokolada, pecivo, rdeče meso in delikatese (siri, klobase, paštete …) upočasnjujejo prebavo, medtem ko vlaknine in balastne snovi spodbudijo izločanje. Zato je za živahnejšo prebavo priporočljivo jesti več žit (kosmiče, otrobe ipd.), stročnic ter sveže zelenjave, jogurt ali kislo mleko, suho (fige, slive in marelice) in sveže sadje, zlasti mandarine, pomaranče in grenivke. Nekaterim pomaga, da po vsakem obroku pojedo svežo hruško, drugi čez noč namočijo suhe fige sli suhe slive in jih zjutraj pojedo. Dobro se je izogibati alkoholnim pijačam, kavi in pravemu čaju, ki tudi izsušujejo organizem.

Ko res ne gre drugače, si pomagamo z odvajali. Teh je več vrst, njihova glavna naloga pa je, da spodbujajo naravno krčenje črevesja, mehčajo blato in tako povečajo drsljivost ter olajšajo njegovo odstranjevanje iz telesa. Odvajala pa jemljemo le občasno, kratek čas in jih pred tem pazljivo izberemo. Pri tem bodimo pozorni, da delujejo na čim naravnejši način, učinkujejo hitro in nimajo neželenih stranskih učinkov, ne povzročajo krčev ali slabosti. Predvsem pa preverimo, ali ne povzročajo odvisnosti. Največja nevarnost dolgotrajne uporabe odvajal je namreč ta, da črevesje tako razvadimo, da samo sploh ne zmore več delovati.

A. Ž.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media