NOVICE

jan. '17

Dobri ljudje so še med nami

Revija Ženska, ki nadaljuje tradicijo Naše žene, je že triindvajsetič zapored izpeljala akcijo Ljudje odprtih rok. V njej predstavljajo srčne posameznike, skupine in podjetja, ki si zaslužijo vsaj simbolno priznanje za svojo dobrodelno, človekoljubno in naravovarstveno dejavnost. Letos so bili med nominiranci družina Žižek Lipič iz Dokležovja, Zavod Mačja hiša iz Celja, Primož Mihelič iz Novega mesta, Tončka Pisnik iz Lovrenca na Pohorju, Projekt Zlate mreže Prostofer, Jelka Verbič iz Postojne, Klemen Grašič iz Križ pri Tržiču, podjetje OMV Slovenija, Nuša Rustja iz Novega mesta, Jana Dular iz Jurke vasi, Marija Snežna Paulin Košir z Golnika, prim. Jasna Čuk Rupnik iz Ljubljane, dr. Eva Stergar iz Ljubljane, dr. Marinka Vovk iz Slovenskih Konjic ter Vesna Žist iz Drašičev pri Metliki.

Štirje med njimi pa so prejeli še dodatno priznanje in simbol akcije – priponko, ki je posnetek ptice v letu iz 5. stoletja, najdene v Ajdni nad Potoki. Dobrotnica 2016 je Jelka Verbič iz Postojne, upokojena psihologinja, ki že desetletja pomaga starejšim in ljudem s posebnimi potrebami. Darovalka 2016 je Nuša Rustja iz Novega mesta, profesorica, ki si prizadeva, da bi možnost izobraževanja dobili vsi mladi, tudi Romi. Za izjemno osebnost 2016 so razglasili Marinko Vovk iz Spodnjih Prelog pri Slovenskih Konjicah. Z njeno pomočjo je nastala široka mreža centrov ponovne uporabe. Bralci pa so kot dobre ljudi prepoznali družino Lipič Žižek iz Dokležovja: dedek, starša in osnovnošolca Nika in Jan namreč radi priskočijo na pomoč krajanom. (Fotografija: Tatjana Rodošek)

Slovenska zemlja v pesmi in besedi

Na prvem programu Radia Slovenije ob torkih že petdeset let predvajajo oddajo Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Ustvarjalci iščejo ljudi, ki poznajo stare viže, jih obiščejo, posnamejo in predvajajo. V bogatem arhivu je shranjenih okoli 30.000 različic ljudskih pesmi in viž ter več kot 3.000 posnetih oddaj.

Sklepna prireditev ob petdesetletnici z naslovom Skozi prostor in čas bo potekala v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v soboto, 7. januarja, ob 20. uri z neposrednim prenosom na 1. programu Radia Slovenija. Nastopili bodo izbrani ljudski glasbeniki in pripovedovalci, oživela bodo nekatera pozabljena glasbila, kot so trstenke, žvegle, oprekelj, zvonovi in druga.

Lahkonočnice – zvočne pravljice

Pri podjetju Si.mobil so pripravili medgeneracijski projekt Lahkonočnice, pri čemer so v zvočnih pravljicah združili tradicijo in sodobno tehnologijo. Nagovorili so deset stanovalcev Doma starejših občanov Fužine, da berejo pravljice, ki so jih prav za to priložnost napisali sodobni slovenski pravljičarji.

Otroci (in tudi starši) pa jih lahko poslušajo na računalniku, tablici ali po telefonu. Tako imajo občutek, da poslušajo babico ali dedka tudi tisti, ki take izkušnje z branjem do zdaj še niso imeli. Posneli so kar 40 pravljic. Poslušate jih lahko na spletni strani http://lahkonocnice.si/.

 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media