S kuhanjem preganjali mraz

Dobro počutje | jan. '17

O hrani za boljšo mišično moč je bilo govora v eni izmed decembrskih televizijskih oddaj Dobro jutro, saj je bila revija Vzajemnost pokrovitelj stalne rubrike Marije Merljak. Ta je v goste povabila domače kuharske mojstre z vseh koncev.

Iz Zagorja so člani društva Funšterc team Boben-Čeče s sabo v Ljubljano pripeljali kar pol kuhinje, celo štedilnik na drva, na katerem so cvrli mast. Nuša Gregorčič je predstavila tradicionalno knapovsko malico: funštrc ali knapovsko sonce, ki so ga poplaknili s črno kavo. Če pa so ga imeli za kosilo, so zraven pripravili regrat z jajcem in ga zabelili s toplimi ocvirki.

Člani Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje so policijske uniforme zamenjali za kuharske. Tone Šmid je skupaj z Gabrijelo in Pavletom Borovšakom ter Mirkom Uršičem kuhal kislo juho, s sabo pa so prinesli še zavihjačo s skuto, jerpico z ocvirki in štajerske koline.

Iz loncev v kotičku članov Kluba upokojencev PBS Slovenije so se kadili ričet, obara in bučna juha. Kot so povedale Lidija, Jana in Anica, je njihova ekipa pravzaprav del mešanega pevskega zbora, le da imajo poleg petja še en konjiček – »kuharijo«. Jelko Črv, vodja skupine Sončki, je stojnico dopolnil s svojimi rezbarijami in veselo raztegnil meh harmonike.

Da odlično pojejo in kuhajo, so dokazale v noše oblečene ljudske pevke Predice iz Kamnika. Pripravile so orehovo in jabolčno potico, češpljevo kašo ter še posebnost z njihovega konca: tuhinjske žlinkrofe s klobaso.

Jože Mozetič je skupaj s članicami DU Metlika predstavil nekaj značilnih belokranjskih jedi, med njimi zaščiteno belokranjsko pogačo in povitico, suhe mesnine, seveda tudi steklenico metliške črnine.

Angelca Škripec ter druge članice turističnega društva in društva upokojencev Dravlje so med drugim kuhale šaro, kar sproti pa so cvrle odlične miške s skuto.

Jaslice iz naravnih materialov

Članice Društva žena in deklet na podeželju Klasje iz Cerknice pa tokrat niso kuhale, pač pa so postavile malo razstavo jaslic iz koruznega ličja, orehovih lupin in testa. V društvu jih je 82 z vseh koncev cerkniške občine, večinoma so ženske različnih starosti. »Moški pridejo, ko je treba pomagati pri težjem delu, kot je mlačev,« je povedala predsednica Ana Ivančič. Pred leti jih je Dušica Kunaver, tudi dolgoletna in spoštovana sodelavka Vzajemnosti, spodbudila, da so začele načrtno obujati stare ljudske običaje notranjskega podeželja kar na prireditvah in delavnicah, na katerih svoje znanje prenašajo na mlajše rodove, in to uspešno počnejo. Nekatere članice so že prave medijske veteranke, saj so že šestnajstič zapored nastopile v televizijski oddaji, posnele so tudi zgoščenko Od sejanja pšenice do domačega kruha.

Anita Žmahar, fotografije: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media