Kratke zdravstvene

Dobro počutje | jan. '17

Boljše ozaveščanje o raku na prostati

Rak na prostati je najpogostejši rak pri moških po 50. letu, saj pri nas vsako leto na novo zboli več kot 500 moških. Žal pa bolezen prepogosto odkrijejo precej pozno, saj običajno sprva ne povzroča težav. Ko pa se te začnejo in se rak razširi s prostate na kosti, bezgavke in druge organe, praktično ni ozdravljiva. S sodobnimi zdravili jo zdravniki poskušajo čim bolje in čim dlje obvladovati. Pri tem je pomembno sodelovanje strokovnjakov z različnih področij, ne samo urologov ali onkologov.

Zelo je pomembno tudi ozaveščanje moških. Več kot vedo o znakih in poteku bolezni, o potrebnih preiskavah in zdravljenju, prej se bodo odločili za obisk zdravnika. Ta bo verjetno najprej opravil enostavno preiskavo, ko iz vzorca krvi določijo vrednost tumorskega označevalca (za prostato značilen antigen ali PSA). Testiranje pa zdravniki priporočajo tistim z večjim tveganjem: če je rak v družini (ga imata oče ali brat), če imajo težave z odvajanjem urina (kar še ni znak raka) ali so starejši od 50 let, saj se tveganje povečuje s starostjo. Povišane vrednosti kažejo na možnost rakave bolezni in v tem primeru se bo zdravnik odločil za nadaljnje preiskave (na primer biopsijo prostate, magnetno resonanco ipd.). 

Več informacij, ki so jih pripravili slovenski strokovnjaki, vsebuje DVD, ki ga lahko dobite pri svojem zdravniku, videoposnetki pa so tudi prosto dostopni na kanalu YouTube: Janssen Slovenija Rak prostate.

Program Svit je uspešen

Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki je uspešen, ugotavljajo zdravstveni delavci. Temelji na odkrivanju prikrite krvavitve s pomočjo testa za odvzem vzorcev blata, ki ga opravite doma. Na presejalne teste vabijo prebivalce, stare med 50 in 74 let, na vabila se jih je do zdaj odzvalo nekaj manj kot 60 odstotkov, zdravstveni delavci si želijo, da bi bila številka še za deset odstotkov višja.

V sedmih letih delovanja so pri več kot 17.000 osebah odkrili predrakave spremembe in tako preprečili nastanek raka. Odkrili so tudi več kot dva tisoč rakov, na srečo pa je bila velika večina v zelo zgodnji fazi.

V zadnjih desetih letih se je zmanjšala tudi umrljivost zaradi raka na debelem črevesu in danki, upada tudi število novih rakov (incidenca), saj morebitne predrakave spremembe že med kolonoskopijo odstranijo. Ravno ta poseg, ki v javnosti velja za neprijetno in mnogokrat tudi bolečo izkušnjo, koga odvrne od sodelovanja pri presejanju. Kot pa pravijo odgovorni v programu Svit, kolonoskopisti delajo strokovno in kakovostno in močno olajšajo doživljanje preiskave za pacienta. Navsezadnje so v programu Svit opravili več kot 57.000 teh preiskav, kar pomeni, da imamo eno najboljših odzivnosti na presejalno kolonoskopijo v Evropi.

 A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media