Poslanica za leto 2017

jan. '17

Janez Sušnik

Spoštovane upokojenke in upokojenci!

Pri Zvezi društev upokojencev Slovenije si med drugim zelo prizadevamo za izboljšanje gmotnega položaja starejših. Delovna skupina za pripravo predlogov za spremembo zakonodaje, ki vpliva na gmotni položaj upokojencev, je maja pripravila strokovno opredelitev do bele knjige o pokojninah, nato pa je vodstvo Zdusa že jeseni začelo razmišljati, kako dvigniti najnižjo pokojnino za 40 let delovne dobe brez dokupa nad socialni cenzus, ki znaša 470 evrov na mesec. Sprva smo razmišljali o dvigu pokojninske osnove s 76,6 odstotka na 82,2 odstotka, vendar bi se tako dvignile vse pokojnine, še največ pa najvišje. Zato smo menili, da to ne bi bila ustrezna rešitev. Nato smo preverjali predlog, da bi delavec, ki je izpolnil 40 let pokojninske dobe, prejel najmanj 500 evrov pokojnine na mesec, pa tudi predlog, da bi bilo treba v prehodnem obdobju upoštevati tudi tiste z 39, 38 in 37 leti pokojninske dobe, ki bi druga za drugo zaostajale za 10 evrov, tako bi se 37 let pokojninske dobe brez dokupa izenačilo s socialnim cenzusom 470 evrov. Upokojenci s krajšo pokojninsko dobo (15, 20 let) pa imajo možnost vložiti zahtevek za socialno podporo.

Po prvih izračunih smo ugotovili, da bi bila popravljena krivica približno 26.000 upokojencem in bi obremenitev proračuna znašala 8,2 milijona evrov letno, nato smo s pomočjo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije prišli do jasnejših podatkov, katerih finančni učinki kažejo, da bi za 40, 39, 38 in 37 let pokojninske dobe brez dokupa v poštev prišlo približno 33.000 upokojencev. Skupni znesek povečanja bi znašal približno 615.000 evrov na mesec, na letni ravni pa 7,4 milijona evrov.

Stališče vlade je bilo do našega predloga pozitivno, a je ponovno zavlačevala, tako naj bi do poprave krivic prišlo 1. julija 2017 ali kasneje. Takšna praksa je prisotna že od leta 2012 naprej. Naj spomnimo, da do leta 2016 ni bilo nobene uskladitve pokojnin, s čimer je bilo ustvarjeno 150 milijonov evrov prihranka. S težavo je bila v letu 2016 izvedena uskladitev, prvič za 0,7 odstotka, drugič za 0,4 odstotka, kar je za nas, upokojence, ponižujoče.

Poudarjam, da se pri tem navezujemo izključno na pravice iz opravljenega dela. Tudi regres je naša pravica, zato se sredstva za poplačilo krivice in regres morajo najti.

V imenu vodstva Zdusa vam v letu 2017 želim predvsem veliko zdravja, prijaznih besed, medsebojne predanosti in uspešnega dialoga z vsemi, ki vas obdajajo.

Janez Sušnik, predsednik Zdusa

Janez Sušnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media