Visceralna terapija – zdravljenje organov v trebušni votlini

Dobro počutje | feb. '17

Galina Yatsko in Oleg Mihalacji v svoji ljubljanski ordinaciji

»Visceralno terapijo, ki jo imenujejo tudi visceralna kiropraktika, lahko na hitro opišemo kot masažo notranjih organov skozi sprednjo trebušno steno. Metoda temelji na enem izmed univerzalnih naravnih načinov za obnavljanje človekovega organizma, ki so jo razvili že starodavni prebivalci Sibirije,« pojasnjujeta zdravnika Galina Yatsko in Oleg Mihalachi. K nam sta prišla iz Rusije in v Ljubljani odprla svojo ordinacijo, kjer ljudem pomagata s to metodo. Po študiju medicine sta želela delati po sistemu, ki je bliže tradicionalni obravnavi pacienta, zato sta se odločila še za dodatno specializacijo iz visceralne medicine.

Glede na odlične, hitro dosežene in trajne rezultate je visceralna metoda – potem ko so jo temeljito raziskali in nadgradili – postala del ruske uradne medicine. Ker pa imajo tudi v Ruski federaciji zdravniki odmerjen čas za pacienta, je ta terapija veljala za prezahtevno (ena terapija traja dobro uro), zato je niso množično izvajali; šele v zadnjem času se tudi širše uporablja. So jo pa hitro »posvojile« elitne klinike. Ker je zelo učinkovita pri odpravljanju zelo različnih težav, je tudi vse bolj priljubljena. Z osnovami visceralne medicine se morajo tako seznaniti tudi raziskovalci odmaknjenih polarnih krajev in celo astronavti.

Ko je organ oslabljen

Trebušna votlina je dom vitalnih organov, in ne čudi trditev, da so to naši drugi možgani. Toda idealen položaj notranjih organov, ki nam je dan ob rojstvu, se skozi življenje – zaradi padcev, udarcev in drugih poškodb, nepravilne prehrane, stresa pa tudi zaradi gravitacije – lahko spremeni. Prihaja do zakrčenosti mišic, ki utrdijo položaj organov v trebušni votlini, in zato so pri večini odraslih ljudi ti premaknjeni tako, da so spuščeni, »nagneteni ter zmečkani«. Zato je njihova prekrvavitev slabša, upočasnjen ali celo prekinjen pa je lahko tudi pretok limfe. Ker organi ne morejo normalno delovati, se pojavijo različne zdravstvene težave in celo bolezni. Z visceralno terapijo, ki je kombinacija ročne masaže, pritiskov in pomikov notranjih organov, pa je mogoče doseči sproščanje zakrčenih mišic v trebušni votlini in postavitev posameznega organa v prvotni položaj. Tako pa je ponovno vzpostavljeno njihovo delovanje, odpravljene so funkcionalne motnje, izboljšajo se tudi številni presnovni procesi v organizmu.

Zdravnika pravita, da v vsakem obolelem organu po pravilu odkrijejo parezo živčnih vlaken (zmanjšanje moči v mišicah ali skupini mišic) in žilne krče (motnje mikrocirkulacije). Zato prihaja do pomanjkanja kisika in hranilnih snovi, do venoznega in limfnega zastoja, zaradi šibkega izločanja pa se začne samozastrupljanje celic … »Ko odpravimo venozne in limfne zastoje v organih in prostorih okoli njih, začnejo ti spet polno delovati, tako pa se obnavlja ves organizem. Pomembno je, da to dosežemo brez ali z minimalno uporabo medicinskih preparatov.«

Kje vse deluje?

Visceralna metoda deluje v širokem spektru, saj je z ročno masažo na predelu trebuha doseženo izboljšanje krvnega in limfnega obtoka tako v samem trebuhu kot tudi v prsih, glavi, rokah in nogah. Moja sogovornika naštevata različne probleme, ki jih je z visceralno medicino mogoče rešiti; znani so številni primeri povešene maternice, predvsem pri ženskah, ki so večkrat rodile. Podobno pa »potujejo« oz. se premikajo tudi drugi organi. »Nastanek večine perifernih bolezni, kot so osteohondroza hrbtenice, obolenja mišic, sklepov, kožne bolezni pa tudi poslabšanje sluha, ostrine vida, izguba okusa, pogoste angine in prehladi, je lahko povezan z motnjami delovanja notranjih organov.« Omenjata tudi napihnjenost, ki je lahko posledica zastajanja vode. »Jetra in ledvice sta organa, odgovorna za pretok krvi (mikrocirkulacijo) ter vode v našem telesu, in če nista v optimalnem položaju, je pretočnost slaba. Ko pa voda stoji, se lahko marsikaj zgodi …«

Sicer pa pri visceralni terapiji slabše stanje določenega notranjega organa ne opisujejo z besedo bolan, ampak z izrazom funkcionalno oslabljen. »To pa kaže na stanje posameznih organov ali celotnega organizma, ko zaznamo zmanjšanje sposobnosti njihovega delovanja.«

Zgovorni znaki

Glede na to, kako se procesi odvijajo, terapevt »napove«, kje bo pacienta zabolelo pa tudi od kod bolečina izvira; ta se lahko pojavi čisto drugje, kjer je pravi vzrok zanjo. Preden se bolezen izrazi v taki meri, da jo lahko zazna analiza krvi ali aparature, se da marsikaj postoriti. Kako naj deluje zdravnik, pa mu sporočajo številni znaki – zelo sporočilen je jezik pa tudi stanje las, nohtov, obarvanost in ten kože, celo drža, hoja … Še več povejo prebava, blato, barva in vonj urina ... Vedno znova poudarjata pomen dveh velikih filtrov – ledvic in jeter. Če ne delujejo optimalno, se lahko pojavijo glavoboli, pri slabšem delovanju ledvic ima človek mrzle roke in noge, zato celo spi v nogavicah. Telo pacienta jima skratka marsikaj sporoči, veliko pa tudi njegovo obnašanje. Če nekoga vsaka malenkost spravi v jok, sta pozorna na vranico, ki zna biti v takem primeru oslabljena. Pri ljudeh, ki se vsega bojijo in jih je pogosto strah, slabše delujejo ledvice, pri paničnih ljudeh pa je vprašljiva ščitnica.

Vračanje organov v prvotni položaj z določenimi gibi lahko doseže le usposobljen strokovnjak, ki pozna »vse skrivnosti organov in interakcij« v trebušni votlini, pozna zakonitosti in potek različnih procesov. Včasih zadošča že ena terapija, drugič jih je potrebnih več. Še zlasti ker si zakrčena mišica »zapomni« stanje, v katerem je bila dalj časa, in se lahko tudi po terapiji sčasoma vrne v svojo napačno zakrčenost. Vendar pa se po nekaj terapijah zopet »nauči« prvotnega, to je pravilnega stanja.

Visceralna metoda spada po načinu dela med masaže. Je pa to terapija, ki v določenih primerih celo pomaga, da se izognemo kirurškemu posegu. Seveda pa je najbolje, če lahko visceralno metodo uporabljamo le preventivno in si tako zagotovimo zdravje na dolgi rok.

Z leti se sicer že zaradi gravitacije notranji organi povešajo. Kaj pa vendarle lahko starejši ljudje naredijo za to, da bi ohranili svoje notranje organe v kar najboljšem položaju? Kaj priporočate, kaj odsvetujete? »Težko je dati splošen nasvet, pa ne zato, ker bi bila to kakšna skrivnost, ampak zato, ker je vsak človek enkraten individuum. Pa vendar – za prav vsakega človeka je voda velikega pomena, s starostjo pa ta še narašča, saj smo z leti vse bolj dehidrirani. Toda nasvet, da naj bi dnevno popili 2 do 2,5 litra vode, lahko v nekaterih primerih bolj škoduje, kot koristi. To velja še zlasti pri nekaterih diagnozah in če pijemo mrzlo ali hladno vodo. V tem primeru telo potrebuje veliko energije, da jo 'segreje' do telesne temperature.« Priporočata uživanje surove zelenjave in sadja (okrog 70 odstotkov), opozarjata pa, da v primeru gastritisa, vnetja želodca ali dvanajsternika ta nasvet ne velja.

Tudi telovadba – še zlasti vaje za raztezanje – dobro deluje na telo in duha. Toda naša sogovornika poudarjata, da pri starejšem človeku obstajajo določene omejitve, zato priporočata pregled pri strokovnjaku, ki lahko glede na posameznikovo stanje predpiše vaje, ki bodo koristile, ne pa škodovale.

Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media