Kako upočasniti staranje

Dobro počutje | feb. '17

Človeštvo si že dolga stoletja želi ugotoviti, kako bi lahko zaustavili procese staranja. Tega še vedno ne znamo, vemo pa, da ga lahko upočasnimo. Znanstveniki ocenjujejo, da na proces staranja vpliva dednost (nekje 25 odstotkov), vse drugo pa je odvisno od okolja in našega načina življenja.

Dejstvo je, da ljudje danes živimo dlje kot kdaj koli prej, na to, kako visoko starost bomo dočakali, pa zelo vpliva naš življenjski slog. Staranje lahko jemljemo kot neizogibno usodo in gledamo, kako telo počasi usiha. Ali pa ukrepamo in si pomagamo, da se bomo čim dalj časa dobro počutili. Staranje je pravzaprav neke vrste napredujoča bolezen, ki temelji na pomanjkanju nekaterih snovi. Začne se v zreli dobi in po petdesetem letu pospeši. Lahko pa jo zavirate in ohranjate čilost v pozna leta.

Zdrave življenjske navade in prehranjevanje ter izogibanje dejavnikom tveganja v vseh starostnih obdobjih so najboljša naložba za kakovostno življenje v starosti. Ko govorimo o zdravem prehranjevanju, mislimo tudi na vnos antioksidantov v telo. To so snovi, ki nevtralizirajo proste radikale, nevarne za celice. Naše telo je sestavljeno iz celic, ki potrebujejo kisik. Če pride do oksidacije in se v celicah pojavijo prosti radikali, jo le-ti lahko uničijo. Prosti radikali niso naši prijatelji, so pa zato antioksidanti, ki to reakcijo preprečijo, saj imajo lastnost, da prevzamejo nase proces oksidacije. Tako kot goba jo vsrkajo vase in preprečijo verižno reakcijo. Za večji nastanek prostih radikalov so krivi še posebej cigaretni dim, alkohol, onesnaževalci zraka, različna sevanja, konzervansi …

Najboljši praktični primer, ki ga vsi poznamo še iz otroštva, kako oksidacija deluje na organizem in kako antioksidant to prepreči, je čežana. Verjetno se spomnite, da je jabolko po nekaj sekundah, potem ko ga je mama naribala, porjavelo. Do tega je prišlo, ker se je začel proces oksidacije v celicah jabolka. Če pa je mama kapnila na zmes limonov sok, se je proces zaustavil in čežana je obdržala svežo barvo jabolka.

Pomoč antioksidantov

Antioksidanti imajo velik pomen v preventivi kardiovaskularnih bolezni, pri vzdrževanju normalnega delovanja imunskega sistema, preprečevanju utrujenosti in ohranjanju vida. Zavedati se moramo, da človeku prinaša zdravje predvsem naravna hrana rastlinskega izvora, bogata s svežim sadjem, zelenjavo, neoluščenimi žiti, semeni, oreški … Med vsemi živili je na prvem mestu vsakodnevno uživanje česna (tri stroke na dan), saj vsebuje kar petnajst različnih antioksidantov. Česen med drugim varuje starajoče se možgane pred izgubljanjem spomina, zmanjševanjem umskih sposobnosti in demenco. Za ljubitelje čokolade je dobra novica, da je ravno tako polna antioksidantov, zato jo lahko uživajo še z večjim veseljem.

Uživanje sadja in zelenjave pa ni vedno enostavno, saj večina pridelkov, ki jih ponujajo veletrgovci, nikoli ni videla dnevne svetlobe, tako pa so tudi osiromašeni vitaminov in mineralov. Zato ni čudno, da ljudje posegajo tudi po prehranskih dopolnilih. Med njimi velja še posebej omeniti resveratrol, ki je eden najmočnejših antioksidantov in aktivator mnogih biokemijskih procesov v organizmu in celicah, kar vodi do zaščitnega delovanja srca in ožilja. Daje energijo, ko se spopadamo s kronično utrujenostjo, zavira staranje, izboljšuje imunski sistem, preprečuje sladkorno bolezen in še bi lahko naštevali. Izkazal se je tudi pri obrambi pred različnimi rakavimi obolenji, povezujejo pa ga tudi z zmanjšanjem tveganja za razvoj raka na debelem črevesu in danki, ki je danes eno najpogostejših rakavih obolenj pri nas.

V telesu nastajajo najrazličnejše varovalne snovi, antioksidanti, encimi, ki preprečujejo staranje, hormoni, aminokisline in druge. S staranjem jih telo proizvaja vedno manj, zato je dobro uživati naravne izvlečke in z njimi nadomeščati pomanjkanje v telesu. Tako se pomlajujejo tkiva in obnavlja mladostna moč. Čas nam izčrpava notranjo prirojeno obrambo, vendar to še ne pomeni, da moramo opustiti upanje na to, da bi jo mogli ponovno okrepiti. 

P. Z. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media