Dve pokojnini na mesec

Zgodbe | mar. '17

Michael Powse

Triinšestdesetletni bivši angleški novinar Michael Prowse, trenutno na nekakšnem čakanju pred upokojitvijo, bo konec letošnjega leta – po 38 letih dela – začel prejemati starostno pokojnino, ki bo znašala približno 26 tisoč funtov na leto (okoli 2165 mesečno). Ko bo dopolnil 65 let, pa bo začel kot vsi Britanci prejemati poleg svoje še državno pokojnino, ki bo znašala okoli 7 tisoč funtov (približno 580 na mesec).

Vrednost enega funta je približno 15 odstotkov višja od evra, tako bo vsak mesec prejel okoli 3000 evrov. Njegova pokojnina bo približno trikrat višja od tiste, ki jo v povprečju prejemajo slovenski novinarji.

Živi v svoji hiši v mestecu Canterbury ob reki Stour v grofiji Kent v jugovzhodni Angliji. Žena je družinska svetovalka in je še zaposlena. »No, moja pokojnina še zdaleč ne bo med najvišjimi, a sem skromen človek. Hrana in oblačila mi ne pomenijo veliko, streho nad glavo pa imam. Kar me veseli, na primer branje, kolesarjenje in smučanje, to si bom pa lahko privoščil. Pravzaprav si že zdaj,« je začel, ko sem ga srečala v Kranjski Gori, kjer je obiskal slovenske novinarje smučarje, ki se enkrat letno pomerijo v teku na smučeh in veleslalomu.

Žal pa nimata redne zaposlitve njegova odrasla otroka (sin ima 29, hčerka pa 26 let), saj sta oba umetnika. »Preživljata se z malo plačanimi občasnimi zaposlitvami.« Na srečo je Michael podedoval hišo in jo dal sinu, z ženo pa hčerki pomagata pri plačevanju najemnine. »Nisva za sistem 'mamonov',« reče v smehu. Poleg tega je v Veliki Britaniji normalno, da se otroci pred dvajsetim letom odselijo od doma. »To, da mladi nimajo stalne zaposlitve, je velika tragedija. Mislim, da zato mnogi Britanci in Britanke ostajajo samski in brez otrok,« doda.

Zadnja leta je bil urednik deska in nočni urednik pri britanskem dnevnem državnem časniku The Times, ki je začel izhajati že leta 1785 kot The Daily Universal Register. »Ker sem 15 mesecev prej zapustil svoje delovno mesto, mi je delodajalec dolžan v tem času vsak mesec nakazati celo plačo,« je nadaljeval. Na njegovo delovno mesto so zaposlili mlajšega novinarja, ki je precej cenejši.

Ponudbo delodajalca, da zapusti redno zaposlitev, bi lahko odklonil, a je ni, ker je bilo njegovo delo kar naporno. Mimogrede še pove, da je bil tudi šef Borisa Johnsona, nekdanjega londonskega župana in sedanjega zunanjega ministra Velike Britanije. »Nikoli se ni prav energično boril za svoja stališča,« nam je zaupal. »Novinarsko delo sem zamenjal za prijetnejše druženje z novinarji sveta. Ugotavljam, da si politiki in velike gospodarske združbe znova želijo poslušnih novinarjev, ki bi o njih pisali dobre, o njihovih nasprotnikih pa slabe zgodbe,« je še povedal.

Zviševanje upokojitvene starosti

Sicer pa je sogovornik diplomiral iz geografije. Leta 1980 je začel honorarno sodelovati kot fotograf pri lokalnem časopisu, kjer so mu kasneje ponudili redno službo. Z veseljem pa je odšel k britanskemu dnevnemu jutranjemu časopisu The Daily Telegraph, ki je začel izhajati davnega leta 1855 in je mednarodno prepoznaven in zelo spoštovan, saj objavlja le preverjene novice.

Potem se vrnemo k pokojninam. »Za moške, rojene pred 6. decembrom 1953, je trenutna upokojitvena starost 65 let. Za ženske, rojene po 5. aprilu 1950, vendar pred 6. decembrom 1953, pa med 60 in 65. Od decembra 2018 se bo zakonska upokojitvena starost za moške in ženske zviševala, tako da bo oktobra 2020 dosegla 66 let. Potem se bo še dvigovala, leta 2046 bo znašala 68 let.«

Sicer pa znaša polna osnovna državna pokojnina okoli 107 funtov na teden za samsko osebo (430 na mesec), individualne okoliščine pa lahko vplivajo na višino prejetega zneska. »Državno pokojnino prejemajo tudi posamezniki, ki še delajo.«

Sicer pa so tudi v Veliki Britaniji podrobnosti očem na prvi pogled skrite. Naš sogovornik bo res prejemal 27 tisoč funtov na leto, ampak bo moral zato na koncu vsakega leta državi odšteti okoli 6000 tisoč funtov za davke. »Če natančno razmislim, bo tako moja letna državna pokojnina znašala le 1000 funtov,« sklene in še pove, da je zelo proti odcepitvi Velike Britanije od Evropske unije in da nikoli ni prenašal političnih hujskačev in desničarjev, ki zdaj zavzemajo svet in rožljajo z orožjem.

Besedilo in fotografija: Neva Železnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media