Zakaj ne bi slišali bolje?

Dobro počutje | mar. '17

Slabšanje sluha ni povezano le s starostjo, pač pa imajo težave s sluhom ljudje vseh starosti, v zadnjem času žal vse več mladih. Res pa je največ starostne naglušnosti, saj ima skoraj polovica starejših od 65 let težave s sluhom. Vendar pa jih veliko manj uporablja slušni aparat, ki te težave znatno omili.

Naglušnost močno vpliva na kakovost življenja, zato je pomembno, da ukrepamo čim prej. Ne gre namreč le za to, da nekdo slabše sliši, pač pa da sliši govorjenje, a povedanega ne razume. Vzrok za to je, da slabše zaznava predvsem zvoke visokih frekvenc, tako ne sliši zvonjenja telefona, presliši budilko, ne sliši ptičjega petja. Dogaja se, da viša glasnost televizijskega in radijskega sprejemnika, saj ne zmore slediti vsebini, v družbi pogosto prosi sogovornika, naj povedano ponovi … Zdaj je že skrajni čas, da o težavah obvesti osebnega zdravnika, ki mu bo napisal napotnico za specialista otorinolaringologa. Naglušnost je namreč težava, ki ne mine, pač pa se z leti le še slabša. Če je vzrok zanjo v sluhovodu ali srednjem ušesu, govorimo o prevodni naglušnosti, saj je okvarjen prevodni in ojačalni del slušnega organa. V nekaterih primerih je mogoče te vrste naglušnosti odpraviti z zdravljenjem ali operacijo.

Kadar pa je naglušnost posledica napak ali bolezenskih sprememb v zaznavnih celicah v slušnem delu notranjega ušesa, ki jih imenujemo dlačnice, ali na živčnih vlaknih, govorimo o zaznavni naglušnosti. Pri tej naglušnosti lahko pomaga le slušni aparat.

Resda slušni aparat ne povrne normalnega sluha, pripomore pa k izboljšanju razumevanja in s tem k boljši kakovosti življenja. Če torej otorinolaringolog po opravljenih meritvah sluha in ustreznih preiskavah ugotovi naglušnost, vam bo izdal naročilnico za slušni aparat. Z njo in vsemi izvidi (avdiogram) izberite slušni center, kjer vam bodo usposobljeni svetovalci svetovali pri izbiri ustreznega modela slušnega aparata. Aparat nastavijo za vsakega posameznika posebej, da je res popolnoma prilagojen njegovim potrebam. Slušni aparat lahko vsakdo nekaj tednov preizkuša v domačem okolju, da se nanj postopoma navadi.

 Zvonjenje v glavi

Če v enem ali obeh ušesih slišite šumenje, piskanje, žvižganje, brnenje ali zvonjenje, gre najverjetneje za tinitus. Ti zvoki se lahko pojavljajo občasno ali so stalni in zaradi tega zelo moteči, še posebej zvečer, ko nam ne pustijo zaspati. Če trajajo dalj časa, povejte svojemu zdravniku, morda je za zvonjenje v ušesu krivo le ušesno maslo, kakšna smet ali pa okužba. Če zdravnik neposrednega vzroka ne bo našel, vas bo poslal k otorinolaringologu.

Tinitus namreč ni bolezen, pač pa bolezenski znak, ki lahko nastane zaradi obolenja ušes, pri izpostavljenosti hrupu, vnetjih, poškodbah in nekaterih boleznih (bolezni srca in ožilja, presnovne bolezni, nekatere sistemske nevrološke in psihiatrične bolezni), zaradi stresa ter poškodb glave in vratu. Pojavlja se tudi pri starostni naglušnosti, pravzaprav ima polovica tistih, ki imajo tinitus, še okvaro sluha, stanje pa se izboljša z uporabo slušnega aparata. Pravilno izbran in prilagojen slušni aparat pa pomaga tudi osebam s tinitusom, ki s sluhom sicer nimajo težav.

A. Ž 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media