Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | jun. '17

ODPOVED POGODBE ZARADI POSLOVNIH RAZLOGOV

Bralka, ki je v podjetju zadolžena za delo računovodje, mora večkrat reševati tudi delovnopravna in kadrovska vprašanja. Ker se jim obetajo odpuščanja, jo delavci vse pogosteje sprašujejo o pravicah, ki jim gredo, o odpravnini in tudi denarnem nadomestilu na zavodu za zaposlovanje.

Iz opisa je očitno, da bodo v poštev prišli postopki odpovedi pogodb o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov. Sestavni del takšne odpovedi sta odpovedni rok in odpravnina, oboje je odvisno od trajanja zaposlitve pri tem delodajalcu in morebitnih njegovih pravnih prednikih. Daljša ko je zaposlitev, daljši bo odpovedni rok in višja bo odpravnina.

Še pred podajo odpovedi naj se preveri, ali kateri od zaposlenih spada v kategorijo, ki jim zakon daje varstvo pred odpovedjo, npr. odpovedi ni mogoče podati noseči delavki, invalidu ali delavcu pred upokojitvijo (mogoče je le po posebnem postopku in ob še nekaterih dodatnih pogojih).

Če bo postopek pravilno izpeljan, bodo delavci lahko uveljavljali denarno nadomestilo na zavodu za zaposlovanje, saj predstavlja odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov enega izmed primerov, kjer se delavcu ne more očitati, da je postal brezposeln po svoji volji ali krivdi. Nadaljnji pogoj je zadostna doba zavarovanja, saj mora biti mlajši od 30 let vključen v socialno zavarovanje vsaj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih na podlagi ene ali več pogodb, tako pridobi pravico do 2-mesečnega denarnega nadomestila, drugi pa vsaj 9 mesecev v zadnjih 24 mesecih.

Tudi za trajanje denarnega nadomestila velja, da je le-to odvisno od trajanja zavarovanja pa tudi od starosti. To pravico zaposleni lahko uveljavi, četudi delodajalec kot zavezanec za plačilo prispevkov ni plačal, in sicer ne glede na možnost njihove izterjave. Brezposelna oseba lahko uveljavlja denarno nadomestilo v trajanju: treh mesecev za zavarovalno dobo od devet mesecev do pet let, šestih mesecev za zavarovalno dobo od pet do 15 let, devetih mesecev za zavarovalno dobo od 15 do 25 let, 12 mesecev za zavarovalno dobo nad 25 let, 19 mesecev za zavarovance, starejše od 50 let, in za zavarovalno dobo več kot 25 let, 25 mesecev za zavarovance, starejše od 55 let, in za zavarovalno dobo več kot 25 let. Denarno nadomestilo se uveljavlja v roku 30 dni po prenehanju delovnega razmerja, ki se zaključi z iztekom odpovednega roka.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete ga lahko v sredo, 14. junija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media