Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | jun. '17

LJUBEČ ODNOS

Naročnica se je prišla pogovorit o tem, kaj lahko naredi za dober odnos z novim partnerjem. Spoznala sta se pred nekaj meseci prek malih oglasov v naši reviji. Všeč sta si, hodita na izlete, kosila, na morje in v hribe. Zdi se ji, da je njun odnos vsak dan boljši, se pa zaradi prejšnjih razočaranj boji, da ne bi ponovila istih napak ali ne bi znala partnerja podpreti tam, kjer bi to potreboval, in seveda obratno.

Nihče ne bi smel jemati svojega partnerja kot samo po sebi umevnega, tudi če sta skupaj že trideset, štirideset let ali več. Rutina skupnega bivanja uniči drobne radosti, ki nam jih lahko da samo ljubljeni človek. Zato je zelo pomembno, da vpeljemo nekaj navad, ki pomagajo, čeprav tega do zdaj nismo delali, češ, saj ve, da jo/ga imam rad/a. To ne sme nikoli biti izgovor, da se nam ni treba potruditi iz območja ugodja in narediti nekaj novega. Nikoli ni prepozno.

Začnite jutro z nasmehom, objemom, celo poljubom, namesto da ste slabe volje in godrnjate, ker kava ni skuhana pravočasno. Po napornem dnevu je topel objem odlična dobrodošlica, saj se ljudje nikakor ne naveličamo ljubečih dotikov. Tako kot tudi komplimentov ne. Najdite tiste, ki veljajo za vašega partnerja in niso vezani le na delo, ampak predvsem na osebne lastnosti ali videz. Zelo pomembno je, da najdeta tiste skupne konjičke, ki so obema pri srcu. Ta vez lahko preživi še tako burna obdobja negotovosti. Ne pozabite, da je ljubezen izbira (W. Glasser). Vsak dan imate možnost, da jo izberete. In bodite hvaležni, ker je partner izbral vas. Nič na svetu ni samo po sebi umevno, vse je darilo. Ameriški psihiater M. Goulston pravi: »Ne govorite drug mimo drugega niti drug čez drugega. Če se to zgodi, se ustavite in začnite znova. Težave nastopijo, ker nismo res pripravljeni prisluhniti in slišati, kaj nam drugi govori.« Vsi imamo v življenju želje, cilje, sanje – spodbujajte svojega partnerja pri tem. Čudežnega recepta za srečo v ljubezni ni, je pa pomembno, da vemo, s kom želimo biti in zakaj, ter potem trdno z roko v roki previhariti vse ovinke in ovire na poti, kar odnos utrjuje, krepi in ga dela tako edinstvenega.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media