Ročna dela

Prosti čas | jul. '17

Torba za na plažo

Da bomo imeli kam spraviti vse drobnarije, ki jih nujno potrebujemo na plaži, si izdelajmo prav posebno torbo.

Potrebujemo: dva zavitka preje v obliki traku – Ribbon XLL, Funny bag (oba tkana trakova sta široka po 6 mm), pletilke št. 7, škarje, šivanko in sukanec v enakem odtenku.

Na vzorčku pletiva sklepamo, kako veliko torbo bomo naredili. Pisana preja Funny bag je zelo raztegljiva, to moramo upoštevati pri načrtovanju.

Nasnujemo 72 petelj in pletemo v krogu. Pletemo dve desni vrsti, nato eno levo. Naprej pletemo same desne vrste, a vmes delamo črte zelene barve. Ko pisanega traku zmanjka, delamo samo z zeleno.

Torbo na nekaj mestih zožimo tako, da po dve petlji na levem in desnem robu popletemo skupaj. To naredimo v vsaki četrti vrsti, in sicer štirikrat. Dobimo torej 64 petelj. 32 + 32 petelj = 64 petelj. Označimo robova. Srednjih 18 petelj zaključimo, ko dosežemo želeno višino torbe. Če začnemo na začetku kroga, naredimo torej 7 desnih petelj, 18 jih zaključimo, naprej delamo spet DP, in to 14 petelj, nato naslednjih 18 spet zaključimo in naredimo še 7 desnih petelj. Nato nadaljujemo v naslednjem krogu. Naredimo 7 desnih petelj, s kvačko nasnujemo okoli 25 verižnih petelj (glejte sliko) in delo nadaljujemo na drugi strani ročaja. Pletemo 14 petelj, nasnujemo novih 25 petelj in naredimo še 14 petelj.

Na verižne petlje nasnujemo zanke in pletemo naprej še dva kroga. Nato vse zanke hkrati zaključimo. Dno sešijemo s sukancem ali trakom.

Če niti zmanjka, če naletimo na vozel ali je to začetek ali konec niti, potem uporabimo sukanec in šivanko. S šivanko niti lepo prišijemo na hrbtno stran torbe. Delamo kratke šive.

Kvačkani pareo

Včasih ob morju pošteno zapiha, takrat nam pride prav kvačkani pareo.

 Potrebujemo: 24 klobčičev preje puppets debeline št. 8., kvačko št. 2, škarjice in šivanko za šivanje pletenin.

Med barvami izberemo po tri klobčiče v enakem odtenku ali pa barvno lestvico sestavimo po želji. Kvačkamo z dvema nitkama skupaj, najprej sta nitki v enakem odtenku, nato pa nadaljujemo z dvema različnima barvama. Ko obe nitki porabimo do konca, manjkajočo nadomestimo z novim odtenkom. Odtenke postopoma menjamo iz ene v drugo barvo. Ker nikoli ne bo zmanjkalo obeh niti hkrati, je to priložnost, da lažje skrijemo začetke in konce niti v izdelek.

Začnemo s 3 verižnimi petljami. Nato vbadamo v prvo verižno petljo. Naredimo 2 šibični petlji, 2 verižni petlji in 3 šibične petlje. Tako je prvi trikotnik narejen. Gremo v novo vrsto, to pa tako, da naredimo 3 verižne petlje, izdelek obrnemo na začetek vrste in naredimo še 2 šibični petlji, ki ju vbodemo v prvo verižno petljo od treh. Naredimo 1 verižno petljo, nato pa v naslednji mostiček 3 šibične petlje. Na sredini trikotnika naredimo vedno 3 šibične petlje, 2 verižni petlji, 3 šibične petlje. Sledi 1 verižna petlja in 3 šibične petlje. Naslednjo vrsto začnemo spet s 3 verižnimi petljami. Naprej gledamo shemo. Naredimo 54 vrst v tem vzorcu, nato naredimo rob.

Rob naredimo tako: na koncu vrste naredimo 7 verižnih petelj, 1 polgosto petljo, petljo vbodemo v zadnjo šibično petljo iz prejšnje vrste. Naprej delamo 5 verižnih petelj in 1 polgosto petljo (vbodemo jo v mostiček). Ponavljamo *5 verižnih petelj in 1 polgosto petljo * do konice spodaj. Tam naredimo 2 polgosti petlji in nadaljujemo na drugi stranici.

Naredimo 4 verižne petlje, 1 šibično petljo, ki jo vbodemo v prvo verižno petljo od teh štirih, 1 verižno petljo, 1 šibično petljo, 1 verižno petljo, 1 šibično petljo. V vsak lok vbodemo dvakrat. Naredimo 1 šibično petljo, 1 verižno petljo, 1 šibično petljo in 1 verižno petljo. Nato vzorec ponovimo na drugem loku.

Na konici naredimo: 1 šibično petljo, 1 verižno petljo, 1 dvakrat ovito šibično petljo, 1 verižno petljo, 1 dvakrat ovito šibično petljo, 1 verižno petljo, 1 šibično petljo. Na drugi stranici delamo enako kot na prvi. Na koncu vrste naredimo 7 verižnih petelj, nato pa po 5 verižnih petelj med skupinami vzorca (glejte tudi fotografijo in načrt).

Na koncu nitke zadelamo s šivanko ali tanko kvačko.

 Navodila in fotografije: Suzana Belak Pungartnik, univ. dipl. inž. tekstilne tehnologije


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media