Iz koška ročnih del Poletje 2017

Prosti čas | jul. '17

Najljubša obleka

V dolgi ali kratki brezrokavni obleki z okroglim ali koničastim izrezom, z razporki ali brez njih nam poleti ne bo prevroče. Odlično pristaja vitkim in močnejšim postavam vseh starosti. Četudi nismo najbolj spretne šivilje, obleko hitro ukrojimo in še hitreje sešijemo.

Velikosti: 36/38, 40/42 in 44/46.

Potrebujemo: za dolgo obleko (dolžina od pasu 90 cm): 1,45 – 1,50 – 1,55 m blaga širine 140 cm; za kratko obleko (dolžina od pasu 60 cm): 1,15 – 1,20 – 1,25 m blaga širine 140 cm; 2,10 m poševnega traku širine 4 cm. Izberemo lahke bombažne, viskozne in sintetične tkanine.

Izdelava: krojna dela prerišemo v naravno velikost. Blago prepognemo po dolžini na polovico, prava stran je znotraj. Krojna dela položimo na pregib blaga in urežemo z dodatki za šive in zagib: 1 cm na vratnem in rokavnih izrezih, 2 cm na vseh drugih robovih.

Najprej izdelamo zgornji del obleke. Oba dela obleke položimo z licem na lice. Sešijemo ramenska šiva, dodatke za šiv obrobimo in razlikamo. Robove izrezov obrobimo s poševnim trakom. Poševni trak prepognemo po dolžini na polovico in prelikamo. Nato ga pripnemo z licem na lice na rob izrezov. Na vratnem izrezu spodvihamo konca traku na enem ramenskem šivu. Poševen trak nato prišijemo 1 cm široko. Dodatka za šiv ozko odstrižemo, trak obrnemo navznoter, rob izrezov prelikamo in z lica prešijemo 0,5 cm od roba.

Sešijemo še stranska šiva. Pri dolgi obleki pustimo spodaj približno 50 cm dolge razporke. Dodatek za šiva obšijemo, razlikamo ter ročno prišijemo na rokavna izreza.

Zagibni dodatek, pri dolgi obleki tudi razporek, zalikamo navznoter, podvihamo na širino 1 cm in ozko prešijemo ob robu.

Ribice, raki …

Z živahnimi morskimi motivi poživimo prte, zavese, blazine, oblačila.

Križce vezemo s tremi nitkami deljive prejice čez 2 x 2 nitki na blagu ali pletivu. Vezemo v označenih barvah. Križce poudarimo (obrobimo) še z linijskim vbodom v ustrezni barvi.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media