Medicinsko-tehnični pripomočki in stoma

Dobro počutje | jul. '17

Le kakovostna oskrba ohranja dostojanstvo

Renata Batas

 V Sloveniji je okoli 3000 ali nekaj več oseb s kirurško izpeljanim črevesom skozi odprtino v predelu trebuha – stomo. Skoznjo poteka izločanje seča ali blata, ko zaradi bolezni izločanje po naravni poti ni več mogoče. Ustrezni medicinsko-tehnični pripomočki in negovalna sredstva bolnikom pomagajo pri ohranjanju najboljše kakovosti življenja, diskretnosti in dostojanstva, nam je povedala diplomirana medicinska sestra in enterostomalna terapevtka Renata Batas iz Zdravstvenega doma Ljubljana, Enote Šiška.

Renata Batas je predsednica sekcije medicinskih sester v enterostomalni terapiji, ki delujejo že tri desetletja in jih je trenutno aktivnih okrog 60. Če se pri izbiri ustreznih pripomočkov in ustrezni oskrbi znajdemo v zadregi, se je torej najbolje obrniti nanje. Posebno usposobljene medicinske sestre za oskrbo stome ni v vsakem zdravstvenem domu, zato pa vsaka patronažna medicinska sestra pozna osnove te nege. »Res pa je želeno, če je to mogoče, da na začetku ustreznost pripomočka testiramo me, ki jih najbolje poznamo,« pravi sogovornica. Običajno prav mnenje enterostomalne terapevtke usmerja tudi zdravnika, da napiše ustrezno naročilnico.

V publikaciji Stoma – nov začetek (Učimo vas živeti s stomo) so navedeni kontaktni podatki, kam se lahko bolnik obrne: na patronažno službo, medicinske sestre v bolnišnicah ali na društva oseb s stomo ILCO.

                                                                                          

Brez vonja in puščanja

Pripomočke z naročilnico je mogoče prevzeti v specializiranih prodajalnah in nekaterih lekarnah. V osnovi gre za enodelne ali dvodelne sisteme, ki jih sestavljata kožna podloga in vrečka (kamor se izloča blato ali urin), ter dodatna negovalna sredstva, ki prispevajo k ustreznemu pritrjevanju in tesnjenju. »Obstaja več modelov, različnih sestav, saj so tudi naši trebuhi različni,« poudarja Renata Batas. »Pomembno je, da lahko pripomoček, ki nekomu ne ustreza, zamenjamo z drugim drugega proizvajalca, ker so med njimi manjše razlike, čeprav so vsi kakovostni. V ponudbi, ki je trenutno na voljo, smo vedno našli rešitev za vsakogar,« zagotavlja sogovornica. To je zelo pomembno, saj bi puščanje pripomočka za bolnika lahko pomenilo konec družabnega življenja. »Če pripomoček pušča, lahko pride do vnetja kože ob stomi, bolnik ne gre ven, pojavi se lahko depresija in podobno. Naš cilj pa je prav ta, da bolnika spravimo v življenje.«Izbor in kakovost pripomočkov, ki jih bolnikom omogoča zavarovalnica, morata biti raznolika in kakovostna, saj je na daljši rok to ceneje, kot če bi reševali zaplete, ki nastanejo zaradi slabše oskrbe stome.

Začetno obdobje iskanja najustreznejšega pripomočka je lahko nekoliko bolj stresno. »Takoj po operaciji se stoma še malo spreminja, ljudje hodijo na dodatne terapije, morda shujšajo ali se zredijo, in takrat ko še iščemo pravi model pripomočka, se večkrat zgodi, da malo ponagaja in popušča.« Vendar se pozneje to običajno lahko uredi in bolnik se glede na svojo siceršnjo telesno zmogljivost vrne k svojim dejavnostim, tudi obisku družabnih dogodkov, plavanju in podobno. Renata Batas ugotavlja, da urejenega bolnika s stomo drugi ljudje niti ne opazijo, saj je vrečka lahko diskretno skrita pod oblačili, vonja ni, težave lahko povzročajo le zvoki, a ob ustrezni prehrani se lahko tudi na te nekoliko vpliva. »Bolniki pogosto sprašujejo glede vonjav, a jih ni, ker so to kakovostne vrečke, ki ne prepuščajo vonja in imajo filtre.«

Večino krije zavarovanje

Poglejmo nekaj pripomočkov še malce podrobneje.

- Kožna podloga kožo ščiti pred vnetjem, a jo hkrati tudi zdravi, če je že razdražena. Tedaj je treba podlogo menjati vsak dan, sicer pa na dva do tri dni. Naročilnica naj bi zagotovila ustrezno količino. »Če ni napisano dovolj, lahko nastane težava, ker sme po pravilih zavarovalnice zdravnik novo naročilnico izdati šele po treh mesecih. Če zdravnik to ustrezno utemelji, lahko predpiše tudi večjo količino, kot jo določajo standardi,« pravi sogovornica. Podloge različnih proizvajalcev se nekoliko razlikujejo po sestavi, zato je treba poiskati tisto, ki določeni koži najbolj ustreza, pri čemer strokovnjakinji pomagajo tudi izkušnje.

- Vrečk je več vrst tudi glede na to, za katero stomo gre: kolostomo na debelem črevesju, ileostomo na tankem črevesju ali urostomo za urin. Pri kolostomi so vrečke zaprte (le ob driski začasno tudi vrečke na izpust, da je poraba manjša). Ileostoma ima več izločka, ki je bolj tekoč, tako da ima vrečko na izpust. Poseben izpust (z antirefluksno valvulo) pa ima tudi vrečka za urin.

- Nesterilne gaze bolnik potrebuje za umivanje predela okoli stome.

- Nekateri potrebujejo pasto, ki pomaga izravnati morebitne vdolbine, da se lahko potem pripomoček ustrezno namesti (pritrdi). Paste so različne – v tubah, v obliki palčk ali obliki obročkov (iz hidrokoloida). Obročke mora bolnik, če jih potrebuje (na primer pri ugreznjenih stomah), kupovati sam, kar pomeni dva do tri evre, dvakrat do trikrat na teden, kar za upokojence z nizkimi pokojninami že lahko pomeni preveč, ugotavlja Renata Batas. Boji se, da bi zaradi tega lahko prihajalo do neustrezne nege in posledično do dodatnih zapletov.

- Silikonski pršilec za zaščito kože bi danes prav tako spadal v osnovni standard oskrbe, menijo v Sekciji medicinskih sester v enterostomalni terapiji, a za zdaj je plačljiv (stane okoli 17 evrov in zdrži okoli mesec dni). Bolnik pršilec, potem ko si umije kožo in jo posuši, uporabi zato, da naredi na njej tanek film, ki jo ščiti pred poškodbami in vnetjem. Dolgoročno to verjetno pomeni prihranek tudi za zavarovalnico, saj je sicer ob vnetju treba pogosteje menjati kožno podlogo.

- Do irigacijskega sistema pa so na 18 mesecev upravičeni tisti, ki si črevesje izpirajo z irigacijo in si na ta način zagotavljajo zadrževanje blata 24 do 48 ur, kar lahko pomembno olajša mobilnost. Ti potem uporabljajo tudi stoma kapo (manjšo vrečko, ki pokrije stomo) in stomalni čep, ki ga vstavijo v stomo.

- Dodatno lahko za večjo diskretnost, urejenost in boljše počutje poskrbijo posebno spodnje perilo in kopalke, ki pa ne spadajo med medicinsko-tehnične pripomočke, zato si jih bolniki kupujejo sami, pri čemer je ponudba v tujini bolj pestra kot pri nas. »Tu jim lahko pomagamo le z usmerjanjem, kje je te stvari mogoče kupiti, pogosto pa se o njih pozanimajo tudi sami in jih naročajo na spletu.«

Osebam s stomo je po pravilniku zdravstvenega zavarovanja priznana 80-odstotna telesna okvara (oziroma 70- do 90-odstotna pri urostomi), kar lahko pomeni nekatere ugodnosti, lažje je na primer parkiranje, oproščeni so plačila cestnin ob registraciji vozila in RTV-prispevka. 

Renata Batas jim priporoča tudi vključevanje v društva ILCO, ki so v vseh regijah Slovenije (Maribor, Ljubljana, Novo mesto, Koroška, Nova Gorica in na Gorenjskem), saj so lahko druge osebe s stomo v veliko oporo in pomoč pri sprejemanju nove telesne podobe in vključevanju nazaj v svoje življenje.

Besedilo in fotografija: Urša Blejc


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media