Domača lekarna za zdrave rastline

Prosti čas | jul. '17

Žajbelj

Številna zelišča in rastline, ki rasejo na vrtu, krepijo rastline, da so odpornejše proti napadom bolezni. Kamilica, žajbelj, rman vam bodo zagotovo pomagali, da vaše rastline ostanejo zdrave in vas obdarijo z bogatim pridelkom. Uporabite lahko tudi sodo bikarbono.

Škropljenje z domačimi pripravki, ki delujejo proti boleznim, priporočamo vsaj enkrat na teden. V deževnem času škropimo na vsake tri dni ali po vsakem močnejšem dežju. Škropiti začnemo v zgodnjem poletju in pred pojavom prvih bolezni. 

Žajbljev čaj uporabimo proti glivičnim boleznim v času rasti, padavici sadik, ki se najpogosteje pojavi ob vzgoji sadik. Uporaben je tudi za razkuževanje semena. Največkrat ga uporabljamo za krepitev rastlin, da jih obvarujemo krompir in paradižnik pred krompirjevo plesnijo. Priporočljiv je tudi za zmanjšanje pojava solatne plesni. Žajbljev čaj pripravimo kot po navadi: eno pest zeli dodamo v liter vode. Po tleh in listih rastlin škropimo s hladnim čajem. Takšen čaj je zelo močan pripravek in ga uporabljamo zmerno, saj lahko z redno uporabo uničimo tudi koristne glivice v tleh.

Kamilica

Kamilica je zelo uporabna na vrtu. Naberemo cvetove, jih posušimo in pripravimo čaj ali hladen izvleček. Čaj uporabljamo tudi za razkuževanje semena fižola, graha, boba in drugih stročnic ter zelja, ohrovta, cvetače, brokolija in drugih križnic. Priporočamo uporabo toplega čaja, ki naj ima okrog 30 stopinj. Seme namakamo 15 do 30 minut. Hladen izvleček iz kamiličnih cvetov, ki deluje proti različnim glivičnim in bakterijskim boleznim, pripravimo tako, da pest cvetov kamilice prelijemo z litrom vode in pustimo stati 12 do 24 ur. Nato izvleček precedimo skozi gazo, redčimo v razmerju 1 : 5 in škropimo po rastlinah ali tleh. Tako rastline krepimo in zmanjšujemo možnost pojava plesni.

Rman

Z rmanom krepimo rastline in tako preprečimo glivične bolezni. Hladni izvleček iz rmanovih cvetov pripravimo tako, da 20 g posušenih cvetov prelijemo z litrom hladne vode in pustimo stati 24 ur. Takšen izvleček precedimo in redčimo v razmerju 1 : 10. Tako obvarujemo rastline pred glivičnimi boleznimi, posebej plesnivkami. 

Sodo bikarbono uporabimo na zdravih in okuženih rastlinah. Preganja glivične bolezni in plesni. Uporabimo jo lahko tudi takrat, ko se bolezen že pojavi. Pripravek pripravimo tako, da skupaj zmešamo veliko žlico sode bikarbone in 2,5 žlice rastlinskega olja. Dodamo še 4 litre vode in nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Pred uporabo vse dobro premešamo in poškropimo rastline.

Besedilo in fotografije: Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media