Kultura

Prosti čas | sep. '17

Do srede septembra gledališča še ponujajo možnost za vpis abonmajev v novi sezoni, kar omogoča nakup cenejših vstopnic, zato smo pripravili pregled nove in zanimive ter bogate ponudbe nekaterih gledališč. Večinoma so pripravili po šest premier.

A. S. Puškin

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje začenjajo sezono z monološko pripovedjo žensk treh generacij – babice, hčere, vnukinje – o ljubezni, osamljenosti in odtujenosti. Dramo Ljubi moj je napisala irska dramatičarka Elaine Murphy, nadaljujejo z Erazmom in potepuhom Astrid Lindgren, dramo Pesmi živih mrtvecev avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, ki se poigrava s situacijami v slovenskem političnem prostoru. Pripravili bodo song komedijo Moški brlog svetovno slavnega Kristofa Magnussona, kjer ta razlaga, zakaj moški sovražijo šoping. Zelo zanimiv bo Puškinov Jevgenij Onjegin, za katerega je odrsko priredbo pripravil Nebojša Pop Tasić, režirala pa ga bo Moskovčanka Yulia Roschina.

SNG Drama Maribor pogumno začenja sezono s Shakespearovim Hamletom, nadaljuje z Bogom masakra uspešne francoske komediografinje Yasmine Reza. Kako lahko celo samomor postane tržno blago, boste videli v drami Samomorilec Nikolaja Erdmana. Fant, dekle in sivolasi gospod bo noviteta Vinka Möderndorferja, sledita avtorski projekt po motivih Platonovega Simpozija ter Kazimir in Karolina Ödöna von Horvátha, ki obravnava porajajoče se nasilje.

Mestno gledališče ljubljansko bo sezono začelo z muzikalom Jonathana Larsona Rent, ki je posodobljena različica Puccinijeve La Bohème in je bil uspešnica na Broadwayu. Režiral ga bo Stanislav Moša, ki ga tudi slovensko občinstvo izjemno ceni, saj je na tem odru postavil več uspešnic. Po motivih Shakespearovega Sena kresne noči je nastala komedija Smrtni svet je čisto nor. Sledijo črna komedija Ivana Viripajeva Pijani, v kateri 14 oseb v opitosti izgubi nadzor nad seboj in končno spregovori odkrito, Dantonova smrt Georga Büchnerja in krstna uprizoritev muzikala Draga Ivanuše Orlando. Januarja bodo v koprodukciji z ljubljansko Dramo in Cankarjevim domom uprizorili Cankarjevo dramo Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja in tako počastili stoletnico Cankarjeve smrti.

Evripid

SNG Nova Gorica – Barufe Carla Goldonija, komedija strasti in norosti, ob kateri odpove vsaka arbitraža, pravijo v gledališču, začenja novo sezono. Sledijo zanimiva glasbeno-plesna predstava On/ona o iskanju nove formule, kako ljubiti, Galeb A. P. Čehova, Nadrealisti – skeč komedija po motivih bosanske humoristične serije, ki je vplivala na pop kulturo celotne Jugoslavije, Tijane Zinajić in Evripidove Trojanke – prva slovenska uprizoritev, ki je komentar avtorja na peloponeško vojno, s katerim obsodi nepravične vojne in se zavzema za ponižane ter ženske.

Ivan Cankar

 V SNG Drama Ljubljana so se drzno odločili za postavitev šestih del slovenskih avtorjev. Tudi tukaj bodo začeli sezono s Cankarjevimi Hlapci (režiser Janez Pipan), sledijo Zid, jezero Dušana Jovanoviča, Sveti mož, drugi dramski tekst Mileta Koruna, Tavčarjeva Visoška kronika v odrski priredbi Matica Starine in Jerneja Lorencija (tudi režiser) in z zanimivimi poudarki Tavčarjevega boja proti klerikalizmu in družbeni zaostalosti, a tudi klica k domoljubju in ljubezni do zemlje, že omenjeno Pohujšanje in Linhartov Ta veseli dan ali Matiček se ženi, kot ga vidi poljski režiser Janusz Kica.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media