MM, kako diši ...

Dobro počutje | nov. '17

Enolončnica s krompirjem in testeninami

Za 4 osebe potrebujemo:

100 g slanine

50 g pancete

večji por

večji korenček

3 do 4 večje krompirje

4 žlice olivnega olja

1,75 l jušne osnove ali vode

 sol, poper

timijan, rožmarin

pločevinko vloženega paradižnika

malo pločevinko vloženega fižola

150 g drobnih jušnih testenin (metuljčki, njoki, mali polžki ipd.)

100 g parmezana

peteršilj

Priprava: Slanino in panceto narežemo na kockice, por na kolesca in vse stresemo v lonec. Korenček in krompir očistimo, olupimo in narežemo na podobno velike kocke.

V lonec na slanino prilijemo olje, pristavimo in začnemo pražiti. Po treh minutah dodamo korenček in krompir ter pražimo še dve minuti. Zalijemo z jušno osnovo ali vodo, solimo, popramo in pokrito kuhamo, da zavre.

Ogenj zmanjšamo, juho začinimo z rožmarinom, timijanom in kuhamo (napol) pokrito 20 minut, da se zelenjava zmehča. Potem v juho dodamo paradižnik, fižol, ponovno zavremo in zakuhamo testenine. Kuhamo naprej, vendar le toliko časa, da so testenine še čvrste.

Ko so testenine skuhane, juho odstavimo, vmešamo nariban parmezan, juho okrasimo s sesekljanim peteršiljem in takoj postrežemo. Po juhi ponudimo jabolčno čežano in piškot.

Smukavc

Sestavine za 8 oseb (za velik lonec juhe):

srednje velika zeljnata glava

srednje velika ohrovtova glava, oboje s čim bolj zelenimi listi

5 do 6 srednje velikih krompirjev

malo masti z ocvirki

glavica česna

po želji kranjska klobasa

Priprava: Liste zelja in ohrovta operemo, izločimo stržen in jih narežemo malenkost debelejše kot za zeljnato solato. Narezano zelje in ohrovt poparimo s kropom, takoj odcedimo in zalijemo s toliko sveže neslane vode, da so listi pokriti. Kuhamo 25 do 30 minut.

Medtem olupimo krompir, ga narežemo, solimo in posebej skuhamo. Kuhanega pretlačimo skupaj z vodo, v kateri se je kuhal. Nato ga dodamo zelju in pustimo, da vse skupaj malo prevre.

Zabela da smukavcu pravi okus. Na olju, masti ali ocvirkih popražimo česen. Glede na to, koliko je juha gosta, lahko k popraženemu česnu dodamo še 2 ali 3 žlice moke in vse skupaj vlijemo v juho. Posolimo in na majhnem ognju kuhamo še 5 minut.

Smukavc je značilna idrijska jed iz zelja, ohrovta in listov osmukane zelenjave (npr. listov brokolija, kolerabic), ki jo pripravljajo kot enolončnico. Tradicionalno ob njej ponudijo idrijsko habanco, zeljševko ali po juhi praženec oziroma jabolčni zavitek. Drugje na Primorskem in Notranjskem smukavc pripravljajo kot gosto prilogo.

Opomba: Za boljši okus skupaj z zeljem in ohrovtom kuhamo kranjsko klobaso ali drugo prekajeno meso. 

 Mojca Koman, fotografiji: Krištof Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media