Hrušiški škoromati

Zgodbe | feb. '18

Za škoromate so značilna lesena naličja

Ali ste mislili, da je najstarejša omenjena maska na Slovenskem kurent? Še zdaleč ne! Že v 14. stoletju je v Čedadu v Furlaniji v pustnem času omenjena prepoved oblačenja v scaramatta, kar pomeni oblačiti se v nočnega stražarja. Poimenovanje in maska sta se ohranila v Brkinih v jugozahodni Sloveniji. Škoromatija je preživela stoletja v več vaseh, med najpristnejše škoromate pa spadajo hrušiški.

Danes je škoromat, ki je omenjen v pisnih virih, le eden izmed pustnih likov. V Hrušici, eni večjih vasi v ilirskobistriški občini, ga imenujejo škópit, kar pomeni kastrator, in je na pogled najstrašnejši. Še vedno je oblečen v črn plašč – cerado, ki je prežitek starega vojaškega plašča. Prepoznaven je po velikih kleščah, v katere lovi predvsem dekleta, ki jih oliše s sajami, in širokem pokrivalu, ki je izdelano iz rešeta, oblečeno v zajčje kože. Pokrivalo je okrašeno s perjem ujede ali celo nagačenim kraguljem. Ker je Hrušica velika vas, imajo v skupini po dva škopita.

Pravo nasprotje strašnemu škopitu je škoromat z zgonci, ki spada med najštevilčnejše in najlepše v skupini. Prepoznamo ga po visokem stožčastem pokrivalu, okrašenem s papirnatim cvetjem. Oblečen je v ovčji kožuh in bele hlače z rdečo črto, čez katere so povlečene rdeče pletene dokolenke.

Likov v škoromatiji je še mnogo več – nikoli ne manjkajo tudi ti zeleni – liki iz bršljana, smrečja, brina ali maha, najdemo tudi cunjarja, medveda, tistega, ki popravlja lonce in marele, babo, ki nosi babca, itd.

Liki z lesenimi maskami 

Po čem ločimo hrušiške škoromate od tistih iz sosednjih vasi? Edini so namreč ohranili lesena naličja, ki jih v vasi zdaj izdeluje Dušan Štrancar. Maske so umetelno izrezljane iz lipovega lesa, vsaka ima svoj izraz in svoje lastne poteze. Hrušičani v primerjavi s sosednjimi tradicionalnimi pustnimi skupinami v svoje vrste edini niso nikoli sprejeli žensk. Ampak to še ne pomeni, da pri pustu nimajo nobene vloge. Brez njih ne bi bilo pisanega cvetja na kapah, pletenih nogavic in še marsičesa drugega ne.

Škopit rad lovi dekleta.

V Hrušici se škoromatija tradicionalno začne na štefanovo, ko prvič sestankujejo, in traja vse do pepelnične srede. Pomemben ali celo glavni del pusta je vsekakor poberija, ko imamo priložnost, da vidimo tradicionalne maske v njihovem domačem okolju. Le tam so najpristnejše. Hrušiška poberíja poteka vedno na pustno soboto in nobeno povabilo na karneval, najsi pride od koder koli, ne bo Hrušičanov prepričalo, da se izneverijo svojemu izročilu. So pa Brkini gostoljubne narave, zagotovo bodo veseli vašega obiska tudi na ta dan.

Da bi škoromatija v Hrušici zamrla, se nam ni treba bati. Preveč ljubezni in zavesti je prisotno pri njih, da bi pustili, da za vedno izgine dediščina, ki so jo njihovi predniki ohranjali stoletja, morda celo tisočletja.

Besedilo in fotografiji: Sabina Stambulić Pugelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media