NA KNJIŽNI POLICI

Prosti čas | feb. '18

Aleksi Jercog: Slavko Avsenik

Življenje za glasbo

Mladinska knjiga Založba, 39,90 evra

Ime Slavka Avsenika zagotovo pozna večina Slovencev pa tudi številni oboževalci njegove glasbe po vsem svetu. A ob prebiranju obširne monografije bralec izve marsikaj novega o legendarnih bratih Slavku in Vilku, njunem otroštvu, družinskem življenju, predvsem pa o njunem glasbenem ustvarjanju, nastopih doma in v tujini, o glasbenikih, ki so izvajali njuno glasbo ... Napisal jo je zamejski glasbeni urednik, publicist in glasbenik, zlasti pa velik ljubitelj in poznavalec Avsenikove glasbe. Monografija ima več kot tristo strani s številnimi fotografijami, nekatere so prvič objavljene, besedili skladb in reprodukcijami Slavkovega srednjega sina, akademskega slikarja Martina.

 

Marinka Marija Miklič: V kamen vklesano

Kulturno društvo Severina Šalija Novo mesto, 16 evrov

Stari rek pravi, da je večno le, kar je v kamen vklesano. Avtorici pa so se tako trdno vtisnile v spomin podobe z dolenjskega podeželja v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, da je izdala že drugo knjigo kratkih zgodb. Za večno si je zapomnila vonj ognja iz krušne peči ali barvo pšeničnega polja … Ljudi in z njimi povezane dogodke iz njenega otroštva opisuje živo, kot bi se zgodili včeraj, z vsemi podrobnostmi. Kot je v spremni besedi zapisal akademik dr. Milček Komelj, »bralce ogovarja z iskrenim pričevanjem, zato ima knjiga poleg osnovne intimne obarvanosti tudi narodopisen in kulturnozgodovinski pomen«.

Že lektoriran. (za januar)

Hendrik Groen: Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 85 let

Do konca se živi

Mladinska knjiga Založba, 29,95 evra

Prvi del dnevnika stanovalca enega od amsterdamskih domov starejših, takrat starega 83 let in ¼, je pred tremi leti požel navdušenje med bralci. Z nadaljevanjem ni nič drugače. Hendrik še naprej pronicljivo in z veliko mero humorja opisuje sostanovalce, vodstvo doma, sebe in prijatelje ter njihove vsakdanje (predvsem zdravstvene) tegobe. Drži se mota: če hočeš kam priti, hiti počasi. Pride pa, skupaj s svojim prijatelji iz kluba Starine, ne pa crkovine, marsikam, tudi na krajše počitnice v Belgijo se odpravijo.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media