Ko zacvetijo primule, že zadiši po pomladi

Prosti čas | mar. '18

Primula vulgaris je pri nas zelo razširjena rastlinska vrsta. Poleg tega, da jo pogosto srečujemo v naravi, jih vrtnarji radi vzgajamo v svojih vrtnarijah.

Žlahtnitelji novih sort znova in znova iščejo, kaj bi zanimivega ponudili ljubiteljem cvetja. Modri cvetovi dajejo novejši sorti trobentice unikaten videz. Kot bi se umetnik poigraval s čopičem in risal neenakomerne bele črte po venčnih listih. Ne bodite razočarani, če se bodo odtenki barv spreminjali, saj je njihova intenzivnost odvisna tudi od temperature, svetlobe in gnojenja.

 Nekaj o trobentici

Najlepše in najdalj časa uspeva na hladnejših mestih. Kljub temu jo lahko postavimo na kuhinjsko ali delovno mizo namesto šopka. Z malo oskrbe bo tudi v teh prostorih obstala nekaj tednov.

Visokostebelne trobentice

Trobentice v majhnih lončkih je nerodno zalivati, ker imajo zelo preraščene korenine. Nalijte vodo v okrasni lonček in jo postavite vanj za nekaj ur, nato pa odvečno vodo odlijte. Tako bo vedno dovolj zalita. Če boste vodi dodali gnojilo za cvetenje, vas bo razveseljevala dalj časa. Odcvetele cvetove sproti odstranjujte.

Primule prenesejo kratkotrajne nizke temperature tudi pod lediščem, zato jih lahko med prvimi sadimo na prosto, gredo ali kar na travnik, kjer bo velikokrat lepo uspevala.

 Primula obconica je jeglič, ki ga že zelo dolgo poznamo, saj so jih v svojih domovih vzgajale že naše babice. V starih kmečkih izbah brez centralnega ogrevanja so še posebej lepo uspevale.

Primule Pricanto

Na fotografiji je novejša sorta primule 'Pricanto' v vintage slogu. Posebna je zaradi nenavadne barve cvetov, ki izstopajo po svoji raznolikosti. Cvetovi so zelo obstojni.

Spomladanska zasaditev

Visokostebelne trobentice redkeje najdemo v vrtnarijah, ker po njih ni veliko povpraševanja. Jegliči, ki nosijo cvetove na steblih, so zelo uporabni za kombiniranje v mešanih pomladanskih nasadih. Sadimo ali dopolnjujemo jih lahko (kot na fotografiji) z okrasnimi travami, marjeticami in drugimi dvoletnicami: mačehami, spominčicami …

Primula Belarina

Primula iz serije 'Belarina' je nekaj posebnega v ponudbi trobentic. Dvojni cvetovi, ki spominjajo na vrtnico, se bogato dvigajo nad kompaktnimi listi. Nekatere barve, kot je kremno bela, zelo lepo dišijo. Vsako leto jo dobimo v še kakšni novi barvi. Letošnja rdeča je primerna za materinski dan ali samo za lepši dan. Posadimo jih lahko tudi na mešano gredico in skalnjak ali pa z njimi zasadimo vso gredico. Barvno usklajevanje pri zasajevanju je odveč, saj po sivi zimi, ko primanjkuje sonca, potrebujemo barve.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media