Kultura

Prosti čas | mar. '18

Budnost, boj, ponos: Skozi njene oči

Nydia Blas, Dekleta, ki iztržijo zlato

Tak je naslov razstave, na kateri v Umetnostni galeriji Maribor sodeluje trinajst umetnic. Prinašajo zgodbe iz svojega okolja z željo, da odprejo nove možnosti za razumevanje in spoznavanje žensk, ter zastavljajo vprašanja, ki omogočajo različne načine razmišljanja in čutenja o trenutnih izzivih in težavah današnje sodobne družbe, v kateri smo priča turbulentni socialnopolitični situaciji, ko morajo že zdavnaj pridobljene pravice žensk ponovno zagovarjati. Raznoliki pristopi teh del odpirajo številna vprašanja, med drugim: gradnja identitete, dom, družina, zastopanost, politika, delavske in socialne pravice žensk, da bi dosegli enakopravne možnosti. Razstava bo v Mariboru do 11. marca, potem pa bo potovala v Berlin, Gradec, Zagreb in Bratislavo, ker je del večjega projekta Društva za evropsko zavest.

Festival dokumentarnega filma

Iz švedskega filma Razstavljavec min

Od 14. do 21. marca lahko ljubitelji dokumentarnega filma spremljate 20. festival, ki ponuja aktualen vpogled v raznovrstno svetovno produkcijo dokumentarnega filma, predavanja, pogovore z ustvarjalci, filmske delavnice in seminarje. Razdelili so ga v več festivalskih sklopov: Tekmovalni sklop na temo človekovih pravic; Miti, ikone, mediji; Intimni portreti; Aktualni, družbenokritični; Posvečeno. Najboljšemu filmu na temo človekovih pravic bodo podelili nagrado Amnesty International Slovenija. Filmi bodo na ogled v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, Kinodvoru in Slovenski kinoteki.

 Telesnost in erotika v kiparstvu

Vdovi

Najznamenitejši hrvaški kipar Ivan Meštrović, »največji kiparski fenomen«, kot mu je že med študijem polaskal starosta modernega kiparstva Auguste Rodin, je svoja dela trajno vpisal v kolektivni spomin treh nekdanjih skupnih držav (avstro-ogrske monarhije, Kraljevine SHS in SFR Jugoslavije), ustvarjalna pot pa ga je vodila tudi v številne evropske države in ZDA. Petintrideset let po prvi razstavi manjše plastike v Cankarjevem domu pripravljajo nov pogled na njegove mojstrovine v postavitvi arhitekta Filipa Beusana z diskretnim menjavanjem osvetlitve. Na ogled bo okoli petdeset del, kipov in risb iz zasebnih in javnih hrvaških zbirk, med njimi tudi Vodnjak življenja. Ob razstavi bo cikel predavanj dr. Svetlane Slapšak: Novo telo za novo psiho, Prihodnost je erotizirana preteklost in Odprto in zaprto telo. V Galeriji Cankarjevega doma si razstavo lahko ogledate do 20. maja.

7. festival frankofonskega filma

Francoski režiser F. Girard

Od 20. do 27. marca bo na ogled devet odličnih celovečernih in kratkih filmov, ki jih bo predstavilo enajst držav v Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Povsod po svetu 20. marca praznujejo mednarodni dan frankofonije tiste države, ki jim je skupni francoski jezik, in izkažejo svojo odločenost za skupno delovanje v službi miru, sodelovanja, solidarnosti, trajnostnega razvoja in medkulturnega dialoga. Te vrednote zagovarja 84 držav, članic Mednarodne organizacije za frankofonijo. Slovenija, ki ima status opazovalke od leta 1999, praznuje ta dan tako, da se pridruži državam članicam te organizacije in gosti Festival frankofonskega filma. Letos sodelujejo: Albanija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Egipt, Francija, Hrvaška, Kanada, Romunija, Slovenija in Švica. Otvoritveni film prav na mednarodni dan frankofonije bo kanadski: Hochelaga, Land of Souls režiserja Françoisa Girarda. Festival frankofonskega filma tradicionalno pripravlja Francoski inštitut v Sloveniji.

N. B. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media