Moč lune

Dobro počutje | mar. '18

Že od nekdaj so ljudje poznali moč lune in se ravnali po njenih menah. Vedeli so, da vpliva na plimovanje morja, menstrualni ciklus, rast in gibanje narave na Zemlji. Da ne gre za vraževerje, je potrdila tudi novejša znanost, saj je dokazala povezave med luninimi menami in temeljnimi biološkimi ritmi, ki so pomembni za telesni razvoj in zdravje pa tudi za telesne obremenitve in bolezni.

Torej nam spoznanja, do katerih so izkustveno prišli ljudje že davno v preteklosti, koristijo tudi v sodobnem času, ko je človek že stopil na Luno. O moči lune je napisanih veliko knjig – od ezoteričnih, ki predstavljajo luno kot žensko energijo jin, do praktičnih priročnikov, kot je tudi knjiga Vse ob pravem času, ki sta jo napisala Johanna Paungger in Thomas Poppe. Iz tega priročnika na kratko povzemamo nekaj nasvetov.

Mlaj

Ob mlaju je lunina moč najšibkejša, moč razstrupljevanja telesa pa najmočnejša, zato je na ta dan post zelo učinkovit. V času mlaja je tudi dobro sprejeti odločitev o tem, da se bomo znebili kakšne slabe navade. Za to odločitev, piše v knjigi, je najprimernejši prav marčevski mlaj. Ta čas je primeren tudi za to, da obolelim drevesom odrežemo bolne veje ter sejemo in sadimo še zlasti korenovke, ker zemlja ob mlaju močneje vsrkava.

Naraščajoča luna 

V času naraščajoče lune se veča njena kozmična moč, kar se kaže v vsej naravi. Dolgoletna spremljanja dogajanj kažejo, da je v tem času povečano število vulkanskih izbruhov, premikov tektonskih plošč, povečani sta moč plimovanja morja ter aktivnost vseh živih bitij na našem planetu. Za posameznika je ta faza primerna za dejanja, s katerimi želi nekaj okrepiti ali povečati. Tudi število rojstev se v tem času povečuje, žal pa se povečuje tudi stopnja agresije. V času naraščajoče lune hitreje rastejo tudi lasje in nohti pa tudi zredimo se hitreje. Vse, kar dovajamo telesu, kar ga gradi in krepi, deluje v teh dveh tednih, ko luna narašča, podvojeno. Stari ljudje so se tudi zavedali, da se z naraščanjem lune upočasni celjenje ran in različnih poškodb.

Avtorja knjig celo pravita, da v času, ko luna narašča, celo perilo – pri enaki količini pralnega praška – ne bo tako čisto kot pri pojemajoči luni.

Polna luna

Ko Sonce sveti na Luno neposredno in s polno močjo, je čas polne lune. V tem času je okrogla in svetla ter doseže vrhunec svoje kozmične moči, ki na večino bitij deluje pozitivno in blagodejno. To moč povezujemo z nevidno silo sončnega odseva, ki osvetli Luno.

To je čas, nabit z močjo. Zdravilna zelišča, nabrana ob polni luni, razvijajo močnejšo zdravilno moč, a če v tem času obrezujemo drevesa, lahko odmrejo. Kot pravi statistika, je to tudi obdobje, ko se poveča število kriminalnih dejanj in prometnih nesreč. Pa tudi porodov je več. V nekaterih tradicionalnih medicinskih in filozofskih sistemih je to čas, ko je ženska energija jin najmočnejša, zato ženske izvajajo posebne dihalne vaje, da se napolnijo z lunino energijo in ženstvenostjo. 

Pojemajoča luna

To, kar je naraščajoča luna pospešila, pojemajoča luna zmanjšuje in oslabi, hrana nam ne »zaleže« toliko kot ob naraščajoči ali polni luni, zato si je lahko privoščimo več … Rane se v tem času hitreje celijo, in ker je nižji tudi krvni tlak, je ta interval najprimernejši za operativne posege. Ob pojemajoči luni se v naravi tok energije oziroma energičnosti počasi zmanjšuje, zato v tem času naj ne bi cepili sadnega drevja, je pa ta čas primeren za sajenje in tudi za obiranje plodov in žetev. Dobro je vedeti, da nam gredo v tem času vsa hišna opravila lažje in bolje od rok.

Nasveti za nego telesa

Pri pojemajoči luni je naše telo pripravljeno na oddajanje energije, pri rastoči luni na zbiranje moči. Z Zemljo se dogaja ravno obratno.

Pri pojemajoči luni tečejo sokovi bolj h koreninam, zemlja pa jih je sposobna bolj sprejemati. Pri rastoči luni se dvigajo sokovi v nadzemne dele rastlin – prvo je kot vdih, drugo kot izdih. Luna se na svoji poti okrog Zemlje vsaka dva do tri dni premakne v drugo zodiakalno ozvezdje. Tudi ti prehodi naj bi imeli poleg luninih men zelo velik vpliv na počutje, lepoto in zdravje. Ne glede na to, ali je to mit ali resničnost, je vredno upoštevati tudi to plat, pravijo tisti, ki to že počnejo.

Nega kože: problematično kožo, hrapavost, akne ipd. bomo učinkoviteje odpravljali v času pojemajoče lune, saj se v tem obdobju le redko tvorijo brazgotine. Če pa hočemo kožo oskrbeti s hranilnimi ali vlažilnimi kremami, je primernejši čas rastoče lune.

Nega las: če bi pri striženju in negi las upoštevali pravi čas, bi bila številna sredstva proti prhljaju čisto brez potrebe. Pravi čas za striženje je, ko je Luna v ozvezdju Leva ali Device (na spletu so informacije o dnevih posameznega znamenja). »Če bi za prvo striženje dojenčka upoštevali dan Leva, najbrž ne bi bilo plešavosti,« beremo v priročniku. Ko je Luna v ozvezdju Rib ali Raka, pa bi se morali izogniti striženju. Na splošno pa velja, da je čas naraščajoče lune zelo primeren za striženje, nego in regeneracijo las. Striženje ob padajoči luni pa bo za dalj časa zaleglo, saj bodo lasje počasneje rasli.

 In še nasvet za vse, ne le za tiste, ki imajo težave z lasmi: pri umivanju las naj bo zadnje izpiranje s hladnejšo vodo.

Nega nohtov: zanimiv in preverjen nasvet – nohte strizite vedno ob petkih, tako ne boste imeli nikoli zobobolov, priporoča knjiga Vse ob pravem času. Vraslih nohtov naj ne bi »reševali« ob pojemajoči luni, sta pa ob pojemajoči luni uspešna obdelava trde kože na podplatih in odstranjevanje glivic. Enako velja za bradavice.

Masaže: masaže za sproščanje napetosti, zakrčenosti in razstrupljanje si privoščimo v času pojemajoče lune.

Če pa želimo, da masaža predvsem regenerira in krepi (tudi z uporabo ustreznih olj), bomo dosegli boljše rezultate v času rastoče lune. 

 Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media