SVET IN MI

mar. '18

Daj mu študenta za družbo

Projektov in programov, ki jih sofinancira Evropska unija in zadevajo starejše in njihovo bivanje doma, je veliko, kajti ljudje smo različni in se različno odzivamo na ponudbo. V Vzajemnosti smo že nekajkrat pisali o nekaterih poskusih, ki so se dobro obnesli, na primer na Nizozemskem, o vaseh za ostarele geje, ki so si jih zgradili premožni Angleži v Španiji ... Pri nas je sobivanje starejših še vedno trd oreh. V Franciji pa se zdi, da jim je uspelo prebiti zid s projektom Streha in jaz – Toit + moi.

To je prvi evropski projekt, ki povezuje študente različnih dežel in starejše Francoze.

Zbrali in informirali so osamljene in ostarele, ki živijo v velikih starih stanovanjih in bi bili pripravljeni brez misli na dobiček ponuditi streho nad glavo štipendistom Erasmusa. Ti mesečno poravnavajo lastniku ali lastnici stanovanja (svoje) režijske stroške bivanja, elektrike, ogrevanja, ki znašajo največ 150 evrov. V zameno je starejša oseba dobila v stanovanje mladostno živahnost, občasno družbo, klepet o čem drugem kot le o zdravstvenih težavah, ki so poglavitna tema starejših ljudi. Po pravilu sta se oba kar hitro navadila drug na drugega in se v mnogih primerih zelo navezala.

Francozi sprva sploh niso bili uspešni, čeprav so financirali kar nekaj filmov na to temo, še največji uspeh so imeli s filmom Posvojiti vdovca, v katerem je igral Andre Dussolier, dobitnik treh cezarjev in mnogih nagrad, ikona starejše igralske generacije (Amelie, Lepotica in zver …). Ankete in raziskava so pokazale, da je neuspehu botrovala slaba obveščenost starejših. Šele ko so starejše osebno seznanili s projektom in jih prepričali, da se jim življenje ne bo obrnilo na slabše, se je projekt prijel, kaže, da je trenutno to najuspešnejši projekt za ohranjanje starejših zunaj zidov upokojenskih domov, ki nikjer v Evropi niso dobra alternativa življenju v lastnem domu. Morda se bodo tudi pri nas zgledovali pri izkušnjah Francozov s projektom, ki zagotavlja uspeh.

Povzeto po Senioract.com

Vaša spletna vojna: Kako najti partnerja

Življenje se človeku spremeni. Ostaneš sam, televizor te dolgočasi, družbena omrežja te jezijo in v samoti si zaželiš prave družbe. Take, s katero lahko vsaj tu in tam zjutraj v postelji malo pokramljaš, greš na sprehod, pokomentiraš ušive politike … A kako najti človeka, ki ti ne bo »najedal«?

Nešteto ljudi vsak dan brska po spletnih straneh za zmenke v upanju, da bodo našli nekoga. Tudi pri nas je teh spletnih strani veliko. Le odločiti se moraš: za resno zvezo, za pohode v gore, za spremljevalce na kulturne prireditve, seksualnega partnerja ...

Na spletnih straneh za starejše so tudi nasveti, kako se izogniti razočaranju ali lovcem na vaše imetje, denar ... Človeku da misliti.

Na primer nasvet, ki vas svari pred samohvalo pri izpolnjevanju profila. Svetujejo, da se predstavite taki, kakršni ste. Izgubiti tako in tako nimate ničesar. Če se bosta kdaj srečala, je dobro, da človek dobi, kar pričakuje. Pomaga, če veste, kaj hočete, kakšen odnos si želite. In pozabite na hvaležnost, da vas je nekdo »našel«. Ni vam treba biti »prijetna ženska«, misel, da starejše ženske niso privlačne, vam je vsiljena in ni resnična. Samo pomislite na številne odlične filmske igralke.

Bodite trdni, ponosni na to, kar ste, kar hočete, povejte, kaj imate najraje, česa ne marate. Če ne gre, in večinoma ne bo šlo, ji/mu napišite: hvala, mislim, da se ne bova ujela.

Ne hitite s srečanjem v živo. Raje jo/ga najprej spoznajte tako, da si dopisujeta. In bodite previdni. V pismih iščite nelogičnosti, laži morate znati spregledati.

Sprašujte, sprašujte, sprašujte! Preverjajte, primerjajte in spet preverjajte! Več kot polovica profilov je ponarejena in lažna. Za njimi so ljudje, ki iščejo predvsem naivne starejše urejene dame, lahek plen.

V spletno avanturo morate stopiti oboroženi z zavestjo, da v virtualnem svetu nimate česa izgubiti. Najpomembnejše so vaše potrebe in vaše želje. Dodatni orožji pa sta potrpežljivost in vztrajnost.

Na tej poti boste doživeli marsikaj, in če nič drugega, boste pridobili vrsto dobrih zgodb, ki jih boste lahko pripovedovali prijateljicam in prijateljem ob popoldanski kavi.

Se nadaljuje – naslednjič: Kako obogateti na spletu.

Povzeto po seniorplanet.org

Pripravila: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media