Druženje marec 

Druženje | mar. '18

 KOČEVJE

Sneg je pobelil travnike in mlake v okolici Kočevja in žabe iz Žabjega dola so se znašle v hudi zadregi, saj so pripravljale veliko svatbo, pa niso imele kje. Skupaj so staknile glave in odločitev je padla – pojdimo na društvo upokojencev, kjer nas bodo zagotovo prijazno sprejeli. Pa so jih res. Pomagali so jim pri organiziranju poroke, izdelali so obleke za svate in kralja ter kraljico in jih vseskozi varovali pred strašnim žabjim lovcem Štefanom. Na pustno soboto so se udeležili » mačkarade «, kjer je v povorki sodelovalo več kot 800 mask. (Besedilo: Barbka Bižal Kolar, fotografija: Ana Kosten)

SEMIČ

Direktorica semiškega kulturnega centra Irena Plut je Društvo upokojencev Semič povabila k sodelovanju pri Belokranjskem abonmaju. Z navdušenjem so sprejeli ta izziv in se lotili dela. Dogodek so poimenovali Med smehom, plesom in glasbo. V skoraj dvourni prireditvi so se predstavili nastopajoči iz vseh treh občin: Metlika, Črnomelj (oziroma Dragatuš) in Semič. Občinstvo so nasmejali s skeči, plesi, glasbo, petjem in recitacijo. Piko na i pa je postavila otroška folklorna skupina Osnovne šole Belokranjskega odreda Semič podružnica Štrekljevec. (Besedilo in fotografija: Sonja Štraus)

DOBOVA-KAPELE

Člani Društva upokojencev Dobova-Kapele so pred novim letom pripravili dve družabni srečanji. Najprej so v njihovem domu v Dobovi pripravili srečanje članov. Naslednjič pa so z obiskom razveselili stanovalce brežiškega doma starejših občanov. Pripravili so jim kulturni program, nato pa so prostovoljke društva obdarile stanovalce, ki so iz Dobove in Kapel. V kulturnem programu so sodelovali vokalna skupina UP, folklorna skupina Dubofske Ladarice in povezovalka programa Pavla Bunetić. (Besedilo in fotografija: Z. Š.)

 

JERUZALEM

Kvartet Jeruzalem, v katerem pojejo pevci z vseh koncev Prlekije, letos praznuje že 30. obletnico delovanja. Sestavljajo ga Franc Novak, Janko Rožmarič, Vinko Rakuša in vodja Rudi Kolarič. Vaje imajo v Malem Brebrovniku pri Ivanjkovcih. V pevskem repertoarju imajo okoli sto različnih pesmi, večino zapojejo kar brez not. Stare ljudske pesmi včasih malo posodobijo. Izdali so že eno kaseto.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

LAŠKO

Laški upokojenci so lansko dejavno leto zaključili s tradicionalnim silvestrovanjem v Zdravilišču Laško. Nasmejali so se ob pripovedovanju šal in uživali v plesu in petju ob živi glasbi. Druženje so popestrile družabne igre, ob katerih so se razgibali, preizkusili svoje spretnosti in se predvsem zabavali.

(Besedilo: Jože Blagotinšek, fotografija: Vili Hladin)

PODKRAJ PRI VELENJU

Večina druženj krajanov Podkraja pri Velenju se začne s pesmijo in glasbo. Tako je bilo tudi na zboru članov pododbora Društva upokojencev Velenje v začetku februarja. Franc Vedenik, predsednik upravnega odbora podkrajskih upokojencev, je podal poročilo o delu. V Podkraju so zelo dejavni na športnem področju, k sodelovanju vabijo šahiste in ljubitelje namiznega tenisa.
(Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

BELTINCI

Pred 20 leti so v beltinski občini začele nastajati skupine za samopomoč. Med njimi je tudi skupina ljudskih pevk Večernice, ki jih vodi Katica Tkalec. Poleg ohranjanja ljudskega petja pripravljajo tudi razstave, izobraževanja, romanja in se udeležujejo prireditev v okviru župnije Beltinci ter v Domu starejših Janka Škrabana. Svoj okrogli jubilej so pevke zaznamovale s koncertom.

(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

CERKNO

V Društvu upokojencev Cerkno že trinajsto leto deluje sekcija za ročna dela, ki jo vodi Ana Močnik. Članic je iz leta v leto več, a tudi lepih izdelkov, ki jih rade pokažejo javnosti. Pred kratkim so se odločile za izdelavo hobotnic za nedonošenčke v ljubljanski in mariborski porodnišnici. Hobotnice so namreč podobne popkovini in nedonošenčke spominjajo na čas v maternici. Projekt se je začel na Danskem leta 2013 in se na pobudo Tjaše Bevc razširil tudi po Sloveniji. Cerkljanske ustvarjalke pa so se mu pridružile na pobudo članice Marjete Groblar. (Besedilo in fotografija: Marija Rejc)

 

VELENJE

V domu za starejše občane v Velenju skrbijo za kulturno-zabavno življenje stanovalcev. Prednovoletno praznovanje so popestrili s koncertom moškega pevskega zbora velenjskega društva upokojencev, nato pa še z nastopom skupine Starovaški veseljaki. (Besedilo in fotografija: Peter Kavšek)

 

LJUTOMER

Aktiv veteranskih godb Slovenije se je na zadnjem srečanju v Borecih dogovoril, da bo 12. festival veteranskih godb Slovenije potekal 28. julija. Za uvod praznovanja občinskega praznika in zaznamovanja 150. obletnice 1. slovenskega tabora bo osem veteranskih godb zaigralo na Glavnem trgu v Ljutomeru. Predstavile se bodo naslednje godbe: Big band veterani Kočevje, Godba veteranov Štajerske, Prleška godba Društva upokojencev Ljutomer, KD Mengeška godba, Godba veteranov Žalec, Godba veteranov Gambrinus Laško, Godba veteranov Univerze za 3. življenjsko obdobje Velenje in KD godba Ljubljanskih veteranov. Naj spomnimo, Ljutomer je Festival veteranskih godb Slovenije gostil že leta 2011.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

VELENJE

Ko je leta 2011 preminil vsestranski kulturnik, popotnik, pisatelj, fotograf, citrar, zbiratelj in dolgoletni direktor ter strokovni delavec takratnega Kulturnega doma Velenje Marjan Marinšek, je za njim ostala bogata dediščina, ki jo zdaj deloma hrani družina Marinšek, del pa je že v hrambi Knjižnice Velenje. Tu bodo našli domicil Marinškova knjižna dela, obsežna »svetovna« zbirka 1473 prvih beril ter nekateri drugi ohranjeni »spomini«. V spomin rojaka, ki je bil sicer rojen v Kozjem, so v Velenju pripravili že 6. Marinškov večer, na katerem so nastopile tudi citrarke. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

 

IZOLA

Andragoško društvo Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje Izola je lani praznovalo 10. obletnico. V okviru društva deluje gledališka šola, ki je pod vodstvom mentorice Zvonke Radojevič, direktorice Centra za kulturo, šport in prireditve Izola, pripravila program praznovanja s prikazom dejavnosti vseh interesnih skupin. Ob jubileju so podelili priznanja za angažirano in uspešno delo v društvu, prejeli so jih: Tatjana Kodarin, Berica Makuc, Nadja Šumenjak, Marija Grižonič, Slavica Nastovski, Neva Faganel, Laura Božič, Tatjana Jamnik, Marjan Dolenc, Andrej Šumenjak, Sonja Tončetič, Mila Albreht, Ksenija Cergol, Aleksandra Krejči Bole, Carmen Tisnikar, Ksenija Pfeifer, Vanda Hlaj, Silva Trampuš, Jadranka Mikol in Anđa Hajdukovič. Tatjana Kodarin in Rudi Semelbauer pa sta za svoje preteklo in sedanje delovanje prejela posebni priznanji. (Besedilo in fotografija: Slobodanka Lesnjak)

PRAZNOVALI SO

V vasi Logarovci, ki spada v občino Križevci pri Ljutomeru, je 12. februarja svoj 105. rojstni dan praznovala Jožefa Kovačič. Večji del dneva preživi v postelji, kjer si rada zapoje in zmoli kakšno molitev. Zanjo lepo skrbijo nečak Milan z ženo Mileno in nečakinja Barbara.

 

Zakonca Kugl, dolgoletna člana Društva upokojencev Fram, sta poročena že 65 let in še sama skrbita za svoje gospodinjstvo. Decembra lani je gospod Silvester praznoval 91 let, gospa Pavlina pa je januarja letos dopolnila 90 let. Zelo rada se pogovarjata o dogodkih svojega življenja, posebno pa sta vesela svojih otrok in vnukov.

14. januarja je praznovala 90. rojstni dan Frančiška Rifelj iz Ždinje vasi. S pokojnim možem Francem sta imela pet otrok, zdaj jo osrečuje 14 vnukov in 15 pravnukov. V tretjem razredu se je naučila vesti, in to še vedno počne, rada tudi plete in šiva.

  

10. februarja je praznovala 90. rojstni dan Jožefa Zupančič iz Sevnega. S pokojnim možem sta obnovila staro kmetijo in ustvarila topel dom za štiri otroke. Ima 11 vnukov in 6 pravnukov, ki se radi vračajo k njej. Dneve ji krajšajo televizija, radio in časopisi. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media