Kultura

Prosti čas | jun. '18

Retrospektiva Ivane Kobilca

Avtoportret v belem

Narodna galerija je po štiridesetih letih pripravila monografsko predstavitev slikarke Ivane Kobilca. Od tedaj se je po besedah direktorice Barbare Jaki nabralo marsikaj novega – nova spoznanja stroke, nekaj neznanih del in takšnih, ki niso bila nikoli razstavljena ali pa se je za njimi izgubila sled. Priljubljenim delom, kot so Kofetarica, Poletje, Otroci v travi, se bodo pridružile še manj znane slike, ki skupaj odsevajo ustvarjalno moč priljubljene slikarke in vplive evropskih umetnostnih središč, saj je Kobilca večino odraslega življenja preživela v tujini, in sicer na Dunaju, v Parizu, Sarajevu in Berlinu, od koder se je v Ljubljano vrnila na začetku prve svetovne vojne.

Foto: fototeka NG

Junijski gledališki biseri

Igralci glavnih Vlog

Gledališka sezona se izteka, še vedno pa si lahko ogledate nekaj imenitnih predstav. V ljubljanski Drami vas bo nasmejal Linhartov Ta veseli dan ali Matiček se ženi, čeprav je cenzura v Linhartovem času preganjala smeh iz gledališča, sploh če je bil povezan s čutnostjo in spolnostjo. Poljski režiser Janusz Kica mu odmeri veliko prostora, izrabijo ga Matiček – Gregor Bakovič, baron Naletel – Marko Mandič in grofica – Polona Juh.  

Foto: arhiv Drame

Odilo. Zatemnitev. Oratorij. Predstavo Slovenskega mladinskega gledališča igrajo na velikem odru Kina Šiška, ki z opremo lahko sledi gledališki fantaziji Petra Mlakarja in Dragana Živadinova. Gledamo predstavo o obrednem ubijanju imena vidnega nacista slovenskega rodu Odila Globočnika, tudi vodje koncentracijskega taborišča Rižarna, ki je hkrati predvsem protest proti znova porajajočim se oblikam fašizma, rasizma, ksenofobije in nacionalizma, protest proti zastraševanju rasistične in nacionalistične politike, protest proti potiskanju žensk v zasebno sfero kuhinj. Gre za ubijanje zatiralskih politik, ki šele vznikajo. 

Fotka: S predstave, arhiv SMG  

Mestno gledališče ljubljansko zaključuje sezono z muzikalom Orlando, ki je nastal po motivih istoimenskega romana Virginie Woolf, libreto in glasbo pa je napisal Drago Ivanuša. To je biografija mladeniča, lorda, pesnika, ki se iz moškega spremeni v žensko, a bolj kot sprememba spola je pomembno iskanje identitete, sebe, svojega umetniškega ustvarjanja, bistva, odraslosti in pravega jaza. Čudovito presenečenje je igralec naslovne vloge (obeh spolov) Matic Lukšič, zelo dobri so Iva Krajnc Bagola (Saša, Neli), Nataša Tič Ralijan (kraljica Elizabeta, Viktorija, Lady) in Lado Bizovičar (nadvojvodinja Harriet, nadvojvoda Harry). Muzikal je režirala Barbara Hieng Samobor, izjemne kostume je ustvaril Uroš Belantič.

fotka: Matic Lukšič, arhiv MGL

Z muzikalom Titanik zaključuje sezono tudi mariborska Drama. Kot veste je bil to imeniten film, a muzikal že dolgo z uspehom uprizarjajo na Broadwayu. Ker ga je režiral češki režiser Stanislav Moša, ki je pri nas v Mestnem gledališču ljubljanskem in v tujini ustvaril veliko uspešnic, bodite pozorni na jesenske ponovitve.

Na Dunaju

Dunajska državna opera bo junija in septembra na trgu Herberta von Karajana ponudila brezplačne izbrane operne in baletne užitke na prostem na 50 kvadratnih metrov velikem LED-zaslonu, z idealno sliko, pred stavbo opere. 24. in 30. junija bo v operi pod zvezdami nastopila tudi slovenska operna pevka Monika Bohinec v Verdijevem Falstaffu.

N. B. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media