IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | jun. '18

Telovnik za vse letne čase

Telovnik v sveže zeleni barvi nam pride prav v vseh letnih časih.

Velikosti: 36/38 in 44/46. Opisi za 44/46 so v oklepajih.

Potrebujemo: 350 (450) g zelene volne; kvačko št. 5; 9 (11) manjših zelenih gumbov.

Osnovni vzorec: nasnutek je deljiv s 4 + 3 verižne petlje za obračanje. Kvačkamo po vzorčni risbi. Vsako vrsto začnemo s 3 verižnimi petljami, ki nadomestijo 1. šibično petljo, nadaljujemo s petljo pred vzorčno enoto (VE), ponavljamo VE in končamo s petljo po VE. Kvačkamo od 1. do 3. vrste. Nato ponavljamo 2. in 3. vrsto. Začetna in končna petlja v vsaki vrsti sta v opisu označeni kot ½ vzorčne enote (VE).

Poskusni vzorček: 13,5 petlje in 5,5 vrste dajo kvadrat s stranico 10 cm; 1 VE = 3 cm.

Hrbtni del: skvačkamo 61 (73) + 3 verižne petlje in kvačkamo osnovni vzorec. Imamo 14 (17) VE in na obeh straneh ½ VE. 45 cm/25 vrst (51 cm/28 vrst) od začetka delo končamo.

Levi sprednji del: kvačkamo počez. Začnemo na stranskem robu. Skvačkamo 61 (69) + 3 verižne petlje in kvačkamo osnovni vzorec. Imamo 14 (16) VE in na obeh straneh ½ VE. Po 11 cm/6 vrstah (13 cm/7 vrstah) od začetka dela snamemo na desnem robu za vratni izrez 1 VE (= na desnem robu s polgostimi petljami preidemo, na koncu vrste pustimo petlje nepokvačkane). Snemanja ponovimo še 4-krat v vsaki 2. vrsti, da ostane 9 (11) VE in na obeh straneh ½ VE. Po 27 cm/15 vrst (31 cm/17 vrst) od začetka delo končamo.

Desni sprednji del: pletemo enako, le v zrcalni sliki.

Izdelava: sešijemo ramenske šive. Za obrobo rokavnih izrezov obkvačkamo zgornjih 18 (21) cm stranskih robov z 1 vrsto osnovnega vzorca. Spodnji rob telovnika obkvačkamo z osnovnim vzorcem. V 1. vrsti kvačkamo na hrbtnem delu čez 14 (17) VE, na obeh sprednjih delih pa čez 7 (8) VE ter začetna oziroma krajna petlja. Druge petlje na obeh sprednjih delih pustimo pri miru. Imamo 28 (33) VE in na obeh straneh ½ VE. Za sredinsko okroglino snemamo v naslednji vrsti na obeh straneh po 1 VE = 26 (31) VE in po ½ VE. Snemanja ponovimo še 1-krat v naslednji 2. vrsti, da ostane 24 (29) VE in po ½ VE. Po 7 cm/4 vrstah osnovnega vzorca delo končamo. Gumbe prišijemo na zadnjo vrsto desnega sprednjega dela med skupino šibičnih petelj in v enakomernih medsebojnih razdaljah (po 1 VE). Za gumbnico uporabimo lok med verižno petljo in skupino šibičnih petelj.

Vzorčna risba

VE

Delovni znaki:

= verižna petlja

= šibična petlja

Kjer se znaki stikajo spodaj, vbadamo kvačko v isto vbodno mesto.

½ hrbtnega dela in levi sprednji del

Kvačkana torba

Veliko torbo s široko naramnico obesimo čez ramo in vanjo spravimo vse, kar potrebujemo na lep poletni dan.

Velikost: približno 52 x 33 cm.

Potrebujemo: 200 g turkiznega in 150 g temno modrega bombaža; po 50 g (oziroma ostanke) svetlo turkizne, oranžne in koralno rdeče volne; kvačko številka 4,5; šivanko za vezenje; 1 srednje velik moder gumb.

Osnovni vzorec: kvačkamo šibične petlje. Vsako vrsto začnemo s 3 verižnimi petljami, ki nadomestijo 1. šibično petljo.

Poskusni vzorček: 15 petelj in 11 vrst dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: za hrbtni del torbe skvačkamo s turkizno prejo 31 + 3 verižne petlje in kvačkamo šibične petlje. Za okroglo obliko dodajamo na obeh straneh v vsaki 2. vrsti 2-krat po 4 petlje, 2-krat po 3 petlje, 2-krat po 2 petlji in 3-krat po 1 petljo. Nato dodamo v vsaki 2. vrsti še 2-krat po 1 petljo, da imamo 77 petelj. Po 24 cm od začetka dela pustimo sredinskih 31 petelj pri miru in končamo vsako stran posebej. Za notranjo okroglino pustimo v vsaki vrsti nepokvačkanih 1-krat 9, 1-krat 6, 1-krat 4 in 1-krat 2 petlji. Na preostalih 2 petljah končamo kvačkanje 33 cm od začetka dela. Sprednji del kvačkamo enako.

Naramnica in spodnji del torbe: s temno modrim bombažem skvačkamo 9 + 3 verižne petlje in kvačkamo šibične petlje. Od začetka dela dodajamo za okroglo obliko na obeh straneh v vsaki 16. vrsti 5-krat po 1 petljo, da imamo 19 petelj. 90 cm od nasnutka smo na sredini dela. Drugo polovico kvačkamo zrcalno, se pravi, da zdaj petlje odvzemamo namesto dodajamo. 180 cm od začetka dela nehamo kvačkati.

Izdelava: sprednji in hrbtni del torbe izvezemo s cvetličnim vzorcem. S pomočjo fotokopirnega stroja ga povečamo za 200 odstotkov. Vzorec prerišemo na svileni papir in ga z bucikami pripnemo na kvačkano osnovo. Papir in kvačkano osnovo naudarimo z drobnimi enakomernimi šivi skozi obrise vzorca. Nato svileni papir nežno odtrgamo. Stebla vezemo s stebelnim vbodom s svetlo turkizno volno, cvetne lističe z marjetičnim vbodom s svetlo turkizno, oranžno in koralno rdečo. Liste vezemo s ploščatim vbodom, ravne linije pod cvetovi pa z ravnimi vbodi. Ko vzorec izvezemo, s pinceto odstranimo naudarjene šive. Sprednji in hrbtni del torbe prišijemo na dno naramnice, nato naramnico sešijemo po zgornjih robovih. S turkiznim bombažem in eno vrsto gostih petelj obkvačkamo zgornja zaobljena robova torbe. V naslednji vrsti kvačkamo: 1 gosto petljo, *4 verižne petlje, 1 gosto petljo preskočimo, 1 gosto petljo. Od * ponavljamo. Stranska robova naramnice obkvačkamo s turkiznim bombažem z vrsto rakovega vboda (goste petlje kvačkamo od leve proti desni). Na sredini sprednjega dela zgoraj prišijemo gumb, na sredini zadaj pa skvačkamo ustrezno število verižnih petelj za zanko in jih obkvačkamo z vrsto gostih petelj.

Cvetlični vzorec je primeren tudi za vezenje na prtu in prtičkih.

 

Delovni znaki:

= stebelni vbod

= marjetični vbod

= ravni vbod

= ploščati vbod

Povečati za 200 odstotkov oziroma po želji.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media