Plaketa Mestni zvezi upokojencev

Dobro je vedeti | jun. '18

Mestna zveza upokojencev Ljubljana, Osrednjeslovenska pokrajinska zveza društev upokojencev je prejela plaketo glavnega mesta Ljubljana za leto 2018. Kot je zapisano v obrazložitvi, se je zveza, ki je lani praznovala svojo 40. obletnico, prva v slovenskem prostoru odzvala na zgodovinske demografske spremembe, ki obdobja učenja, dela, ustvarjanja in oddiha naslavljajo na vse generacije. Že pred 12 leti so vzpostavili prvi dnevni center aktivnosti. Danes jih je sedem, v njih pa deluje mreža ponudbe svetovanj, informacij, razvedrila, komunikacije in vključevanja v okolje ter povezuje več kot 200 prostovoljcev in čez 2000 starejših. Plaketo je prevzel njen predsednik Marjan Sedmak.
(fotografija: arhiv MOL)

Ustanovljen Seniorski koordinacijski odbor Slovenije

Predstavniki sedmih upokojenskih organizacij in organizacij starejših so ustanovili Seniorski koordinacijski odbor Slovenije (Sekos). Sporazum so podpisali predstavniki Zveze društev seniorjev Slovenije – managarjev in strokovnjakov, Društva seniorjev, Sindikata upokojencev pri svobodnih sindikatih, Sindikata upokojencev pri Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije in Združenja za vrednote NOB ter Zveze društev upokojencev Slovenije.

Kot je povedala Mija Pukl, podpredsednica Zdusa in predsednica Sekosa, bodo nadaljevali delo nekdanjega Koordinacijskega odbora seniorskih organizacij (Kosos), združeni pa bodo udarnejši. Sprejeli so že program dela in obravnavali memorandum Zdusa, ki so ga posredovali strankam, ki so sodelovale na državnozborskih volitvah. Opozorila je, da vlade v preteklih mandatih niso uresničile veliko zavez glede starejših in upokojencev, ki so jih zapisali v koalicijske sporazume. Okoli 70 odstotkov obljub, ki se nanašajo na starejše, koalicijski partnerji niso uresničili.

 

Dvajseta likovna kolonija

V Izoli je od 10. do 13. maja potekala jubilejna, že dvajseta likovna kolonija Zdusa, ki se je je udeležilo 54 slikarjev. Potekala je v sklopu Tedna ljubiteljske kulture, posvečenega evropskemu letu kulturne dediščine, pod naslovom Dediščina vsakdanjega življenja.

Ob zaključku kolonije sta v kulturnem programu nastopila ženski pevski zbor Sinji galeb izolskega društva upokojencev pod vodstvom zborovodkinje dr. Ive Dobovičnik in glasbeni duet mladih virtuozov na saksofonu in kitari. Predsednik Zdusa Janez Sušnik je orisal dvajsetletno tradicijo kolonij skozi čas, se zahvalil udeležencem in vodstvu kolonije, nato pa še doživeto recitiral majsko pesem Otona Župančiča. Ema Tibaut, vodja likovne kolonije, je dejala, da je jubilej priložnost, da okrepimo vez med generacijami, in dodala, da je kakršno koli udejstvovanje upokojencev v kateri koli sekciji najboljša oblika socialnega varstva. Tudi Marija Orešnik, predsednica komisije za kulturo pri Zdusu, in Oskar Sovinc, mentor kolonije, sta se zahvalila udeležencem za njihovo vloženo energijo v ustvarjalni opus. Ob zaključku so odprli razstavo likovnih del, izbrali so dela treh avtorjev, ki jim bodo na 18. festivalu za 3. življenjsko obdobje podelili nagrade. (Besedilo in fotografija: Č. K.)

O položaju starejših v družbi

Klub upokojenih delavcev Ministrstva za notranje zadeve, Policije Maksa Perca Maribor je v sodelovanju z Zvezo klubov Slovenije organiziral okroglo mizo na temo statusa upokojencev/starejših v družbi. Na njej so sodelovali: Janez Sušnik, predsednik Zdusa, Ivo Vajgl, poslanec v Evropskem parlamentu, Aleš Kenda, sekretar na MDDSZ, Srečko Felix Krope, višji predavatelj na Fakulteti za varnostne vede, in Rafael Viltužnik, pomočnik direktorja PU Maribor. Razpravljali so o položaju starejših v današnji družbi, enakosti pri staranju, medgeneracijskem sodelovanju in pomoči, dolgotrajni oskrbi in obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, o »politiki« do starejših doma, v EU in svetu, obvladovanju sprememb pred upokojitvijo in po njej, položaju v javnem zdravstvu in socialni oskrbi, odnosu zadnjega delodajalca do upokojencev, aktivnem delu (začasno in občasno delo) in o tem, ali so starejši resnično breme družbi, družini, sorodnikom ... (J. G.)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media