Pohorci vedo, kaj je zdravo

Prosti čas | jun. '18

Terme Zreče so zagotovo med tistimi slovenskimi zdravilišči, kamor se gostje radi vračajo. Zaradi lepe narave, zdravilne termalne vode, odlične hrane in kakovostnih zdravstvenih storitev, predvsem pa zaradi pregovornega gostoljubja in prijaznosti Pohorcev. Najdi svoj nasmeh! je njihov slogan, nasmeh in prijazno besedo pa osebje širi med goste in naključne obiskovalce.

Da jim je v termah mar za njihovo dobro počutje, se pozna že po drobnih pozornostih, kot so steklen vrč s svežo vodo z rezinami limone in kozarci ob njej ali košarica z jabolki, postavljena na hodniku … Jabolko – kot sadež, ki ohranja mladost in predstavlja naravni vir zdravja in energije – ima osrednjo vlogo v enem izmed hotelov. V hotelu Atrij, ki je že dobil EU Marjetico – mednarodni okoljski znak za turistične nastanitve, med drugim spodbujajo goste, da porabijo manj vode in ustvarijo čim manj odpadkov. 

V termah dajo veliko na zdravo prehrano in v pripravo obrokov vključujejo pridelke okoliških pridelovalcev, če so le na voljo. Tudi sicer dobro sodelujejo z domačini tako v Zrečah kot na Rogli in v okolici, na primer z izletniškimi kmetijami in rokodelci …

Kot je povedala Jasmina Črešnar Brečko, ki v termah skrbi za trženje, so starejši med njihovimi najzvestejšimi gosti. Nekateri pridejo sami ali z zakonci, drugi v organiziranih skupinah, stari starši pripeljejo vnuke … Poznajo na primer skupino gospa, ki so se spoznale prav v termah, od takrat pa se skupaj redno vračajo k njim.

Za zdravje

V Zrečah so ponosni na to, da so mednarodno akreditirano zdravilišče, kar pomeni, da so vsi pacienti deležni enake obravnave in kakovosti storitev. Ena izmed posebnosti zdraviliškega zdravljenja – seveda poleg termalne vode – je uporaba barjanske oziroma pohorske šote, strokovno povedano, gre za organski peloid, star približno 10.000 let. Dobivajo jo iz pohorskih gozdov, pred uporabo jo v posebni napravi temeljito premešajo in tako ogrejejo na 35 do 40 stopinj ter uporabijo za obloge ali kopeli. Res ima šota značilen vonj, pa tudi kopel na pogled ni najbolj privlačna, a najpomembnejše je, da pomaga. In tisti, ki so jo preizkusili, jo pohvalijo. Terapije s šoto priporočajo pri boleznih gibalnega sistema, zlasti pri obrabi sklepov in kroničnih bolečinah v hrbtenici, pri ginekoloških boleznih in motnjah menstrualnega ciklusa in pa predvsem pri zdravljenju sterilnosti, pri kroničnih vnetjih sečil, tudi pri kroničnih težavah z zaprtjem ali žolčem. Zaradi teh težav gostje največkrat prihajajo k njim, seveda pa imajo na voljo še številne druge terapije za zdravljenje bolezenskih težav in rehabilitacijo po poškodbah.

V termah deluje kar 15 specialističnih ambulant, oprema v hotelu Medico je prilagojena gibalno oviranim osebam, ki imajo tudi 24-urno medicinsko oskrbo.

Za uživanje

Že kopanje v termalni vodi blagodejno vpliva na boljše počutje, k sprostitvi in zmanjšanju stresa pa pripomorejo še druge storitve. Med temi so različne kopeli, nege in masaže v Wellness & Spa centru Idila z uporabo različnih olj, zelišč ali vulkanskih kamnov. Vas savn je priljubljena tako pri hotelskih gostih kot med zunanjimi obiskovalci. Še posebej dobro prija sprostitev na toplem po celodnevnem smučanju na katerem od smučišč na bližnji Rogli. Tudi to je ena od prednosti zreškega turizma – gostom so na voljo športne dejavnosti in sprostitev v vseh letnih časih, zato imajo organizirane brezplačne avtobusne prevoze med krajema. Številni pa se na Roglo najraje zatečejo v vročem poletju, saj je tam vsaj deset stopinj nižja temperatura kot v dolini.

Zreško Pohorje je pravi raj za ljubitelje narave in pohodništva. Omenimo le nekatere. Brinjeva gora nad Zrečami, kjer so arheologi našli sledi naselbine izpred več kot štiri tisoč let, je znana tudi kot romarska pot, ki so jo nekoč imenovali kar Male Višarje. Le nekaj kilometrov naprej od Zreč so Slovenske Konjice z enim najlepše urejenih starih mestnih jeder, mogočno Konjiško goro in dolino sv. Janeza z Žičko kartuzijo. Zanjo poznavalci pravijo, da je zakladnica preteklosti za prihodnje rodove. Na poti proti Rogli velja obiskati Skomarje, rojstno vas ljudskega pesnika Jurija Vodovnika, in si ogledati obnovljeno Skomarsko hišo iz leta 1803. Zagotovo pa ne gre izpustiti obiska Lovrenških jezer. Poldrugo uro hoda potrebujete z Rogle do dvajsetih jezerc, ki predstavljajo največje visoko barje v Sloveniji.

Tisti, ki jim ni do hoje ali se teže gibljejo, bodo kmalu dobili novo možnost za rekreacijo. Ob zdravilišču namreč urejajo medgeneracijski vadbeni park, ki so ga zasnovali z Društvom upokojencev Zreče. Vadbene naprave bodo na voljo domačinom in gostom, občasno pa jih bo pri vadbi usmerjal fizioterapevt.

Dobrodošli seniorji

Dobrovoljni gostje po enourni hoji

Nekajkrat na leto za seniorje pripravijo posebno ugodno ponudbo. Poleg kopanja v zdravilni termalni vodi ter uživanja v lepi okolici in dobri hrani so v petdnevni paket vključeni še zabavna vodna aerobika, vadba za zdravo hrbtenico s fizioterapevtom, pohod pod vodstvom učiteljice nordijske hoje in dva obiska vasi savn. Poleg tega jih peljejo na izlet, najpogosteje v Žičko kartuzijo, in jim pripravijo delavnico polstenja. Tisti, ki želijo, doplačajo še za dodatni »paket zdravja«.

Pridružila sem se skupini na majskem letovanju, ki jih je vaditeljica Saša peljala na sprehod z nordijskimi palicami in med katerimi je bilo, na moje veselje, kar nekaj naročnikov Vzajemnosti. Bili so iz različnih krajev: Šenčurja pri Kranju, Grosuplja, Novega mesta, Murske Sobote … Nekateri so bili tu že prej, drugi so prišli vnovič po dolgih letih, nekaj pa jih je Terme Zreče spoznavalo prvič. Pohvalili so se, da zanje prav dobro skrbijo, še posebej je odlična hrana. Najbolje pri tem pa je, da jih pridejo iz term iskat na dom in jih po končanem letovanju domov tudi zapeljejo, so povedali pohodniki, preden so se odpravili v sobe na popoldanski počitek …

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media