Zborovodkinja, ki rada pleše in hodi v hribe

Zgodbe | jul. '18

Darinka Fabiani z možem Markom, fotografija: osebni arhiv

Darinka Fabiani je po poklicu učiteljica violine, ki se je lani po 42 letih dela upokojila. Rada je poučevala in dosegala tudi lepe uspehe. Veliko njenih učencev je poklicnih glasbenikov. Z njimi je na tekmovanjih prejela več nagrad.

Poučevanje violine pa še zdaleč ni vse, kar je Darinka v glasbi počela in dela še danes. Veseli jo tudi vodenje godalnih orkestrov glasbenih šol, enega vodi še zdaj. Darinkina prava ljubezen pa je bila vedno petje in vodenje zborov. »V družini in širšem sorodstvu je veliko nadarjenih glasbenikov in dobrih pevcev. Stari stric je bil pevovodja in orglar, oče je bil izvrsten basist, mama, ki je bila učiteljica, je nekaj časa vodila šolski zborček. Kadar koli smo se dobili doma ali s širšim sorodstvom, smo prepevali. Prvi zbor, bil je dekliški, sem začela voditi pri sedemnajstih letih,« pripoveduje.

Tudi Darinkin mož Marko Fabiani, akademski glasbenik violinist, je zdaj že tri leta upokojen. Oba pa še vedno živita in delata za glasbo in pri tem uživata. Ko sta se pred štiridesetimi leti priselila na Vrhniko in se je Darinka tam zaposlila v glasbeni šoli, je najprej ustanovila šolski godalni orkester, nato pa še dekliški pevski zbor, ki je nato postal Ženski pevski zbor Concinite. Po rojstvu sina Nika in hčerke Marije ni več zmogla obojega in je nagovorila moža, da je orkester prevzel on. In začela se je skupna glasbena zgodba.

Z leti je orkester rasel in zdaj že vrsto let deluje pod imenom Orkester Simfonika Vrhnika. Darinka je Concinite vodila 15 let, nato pa je ustanovila Mešani pevski zbor Mavrica, ki bo naslednje leto praznoval 25. obletnico in ima trenutno 43 članov. V njem poje tudi sin, hči pa igra violino v očetovem orkestru. Nihče od njiju pa ni izbral poklicne glasbene poti.

Zakonca Fabiani imata zdaj že štiri vnuke. Devetletna vnukinja Lana kaže veliko pevsko nadarjenost, in to je Darinko spodbudilo, da je oktobra lani ustanovila še otroški pevski zbor Mlada mavrica, v katerem zdaj poje dvanajst otrok. Vnukinja Lana je celo sestavila melodijo za himno zbora, besedilo pa ji je pomagala napisati Darinka.

Še druge ljubezni

Z zakoncema Fabiani je Vrhnika pridobila velika glasbena navdušenca in neutrudljiva ustvarjalca, ki že več desetletij v kraj vnašata glasbeni utrip. Vsako leto pripravita dva odmevna projekta. Prvi je Pomladni gala koncert, ki je bolj v zabavni maniri. Najbolj znani pa so novoletni koncerti. Sprva so izvedli samo enega, zdaj pa že vrsto let vsaj štiri, dva na Vrhniki in dva v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, občasno pa tudi v Borovnici in Šoštanju. Z orkestrom Simfonika Vrhnika poleg Mavrice zapoje še Mešani pevski zbor dr. Frančišek Lampe iz Črnega Vrha. K sodelovanju vedno privabijo tudi vrhunske mlade soliste. Letos je z eno skladbo sodeloval tudi že otroški pevski zbor Mlada mavrica. Darinka in Marko program pripravita skupaj in ga sestavita iz vseh zvrsti, od klasične do zabavne glasbe. Ker je priredb skladb za zbor in orkester malo, jih veliko napiše Marko. Darinka pomaga pri organizaciji, ki ni majhen zalogaj. Januarja so izvedli jubilejni trideseti novoletni koncert.

Darinka je vedno znala najti ravnotežje med glasbo in drugimi dejavnostmi, ki jo zanimajo in veselijo. Rada bere, hodi na koncerte in gledališke predstave. Že šest let obiskuje vaje pilatesa. Zelo rada ima hribe. Z moževo sestro in njenim možem so jih že precej prehodili, zdaj delajo že drugo transverzalo. Z vrhniško planinsko skupino Sončki gre dvakrat na mesec na pohod v hribe. Pozimi rada smuča in poleti plava. Po upokojitvi je uresničila še eno željo. »Vedno sem rada plesala, moj mož pa nad plesom ni navdušen. Zato sem večkrat rekla, da grem nekam plesat, ko se bom upokojila,« pravi. Zdaj pleše v plesni šoli Bolero v skupini za dame, stare nad 40 let. »Pravzaprav smo skoraj vse plesalke stare več kot 60,« se nasmeje. »Moževa ljubezen pa je čoln, ki ga imava v marini pri Pulju. Je ravno dovolj velik, da lahko na njem preživiva velik del poletja in plujeva ob jadranskih otokih.«  

To, kar počne v glasbi, zahteva veliko znanja, časa in energije. Kadar pripravljajo koncerte, se mora večkrat odreči tudi svoji priljubljeni rekreaciji, a uspeli koncerti odtehtajo vse napore in odpovedovanja. Ob redkih prostih dneh in koncih tedna se zato toliko raje posveča družini, sadnemu in zelenjavnemu vrtu, predvsem pa vnukom.

Alenka Steindl


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media