Št. 7-8, julij/avgust 2018

  • Tudi to je življenje

    jul. '18

    Tja od pomladi do jeseni, ko narava ozeleni in se razcveti, vse valovi in kipi od življenja. Tudi ljudje smo ob toplih in dolgih poletnih dneh bolj prešerne volje. To je čas dopustov in druženja, čas uživanja v naravi. Za tiste, ki živijo z zemljo, je v tem času največ dela. Vedno jih nekaj priganja, nova opravila ali bližajoče se slabo vreme. Toda zadovoljstvo, da je delo dobro opravljeno, jih poganja naprej. To je življenje.

    In tudi v teh lepih dneh, polnih življenja, ljudje odhajajo. Dokler ne izgubiš nekoga bližnjega, se ti zdi, da je smrt nekaj odmaknjenega, da se to dogaja le drugim. Ko izgubiš ljubljeno osebo, še posebej če se to zgodi kot strela z jasnega, je vse ena sama bolečina, ki jo občutiš kot težak kamen, ki te tišči k tlom. Na smrt svojih staršev nisi nikoli pripravljen, pravzaprav na nobeno smrt, četudi veš, da se naravni krog enkrat zaključi. Če se zgodi nesreča, je vse še huje. Na svoj zakaj nikoli ne dobiš odgovora, enostavno moraš to sprejeti.

Kazalo

Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec 

Opozorili na nujnost ustanovitve demografskega sklada Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se je 14. junija seznanil s kratkim povzetkom poslovanja Kapitalske družbe, d. d. (KAD), sklenil pa je, da bo o letnem poročilu razpravljal zelo obširno v jeseni, ko bo to poročilo sprejela skupščina KAD-a. Iz kratkega pregleda poslovanja je razvidno, da je bil v letu 2017 uspešnejši kot v letu 2016. Konec decembra je razpolagal z dobrimi 963 milijoni evrov.

Konec meseca tudi izplačila letnih dodatkov V skladu z Zakonom o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019 bo zavod izplačilom pokojnin za mesec julij dodal tudi pripadajoče letne dodatke v višini, določeni v navedenem zakonu.

Za večjo pravno varnost delavcev Z zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2E), sprejetem lani novembra, je bila v navedeni sistemski zakon vnesena pomembna dopolnitev, namenjena večjemu pravnemu varstvu določenih zavarovancev. Dopolnitev (razvidna iz novega 134. a člena) namreč zagotavlja zavarovancem, vključenim v to obliko obveznega zavarovanja kot delavci v delovnem razmerju na območju Republike Slovenije ali kot delavci v delovnem razmerju pri delodajalcu s sedežem v Republiki Sloveniji, poslani na delo v tujino, če v državi, kamor so bili napoteni, po njenih predpisih niso obvezno zavarovani, štetje v tem času dopolnjene pokojninske dobe za pridobitev in odmero pravic, ne glede na to, da delodajalec za ta čas ni predložil sicer zakonsko obveznega obračuna davčnega odtegljaja.

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

O članstvu in finančnem položaju Na rednem zboru članov Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), ki je potekal 21. junija so udeleženci med drugim ugotavljali, da morajo pokrajinske zveze (PZDU) uskladiti statute s statutom ZDUS. Večina pokrajin, z izjemo Osrednjeslovenske (MZU) in Šaleške je upoštevala dejstvo, da so po novem le PZDU članice zveze, saj že združujejo članstvo DU po pokrajinah.

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja mag. Janez Tekavc

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Čebela – od pomladi do pomladi Čebelnjak so naši kmetje postavili v zavetje sadnega drevja ob domačiji. Zelena drevesna krošnja je čebelice branila pred sončno pripeko in hudim vetrom, saj če hodi rad vihar, milo toži čebelar. Pred dežjem je čebele varovala slamnata ali skodlasta streha, ki je segala vsaj pol metra čez panje in se je zaključila v loku, ki ima tako aerodinamično obliko, da noben vihar ne more odkriti strehe.

Pevski talent spoznava že tujina Družina Bečaj že dolgo živi v vasi Rodine v občini Trebnje, ki je malo vzdignjena nad okoliško pokrajino. Vprašala sem se, kako se počuti dekle, ki je iz tega zelenega in tihega raja odšlo na študij v Los Angeles? Iris Bečaj, 25-letna študentka solo petja, je sedaj na počitnicah doma in prav njena uspešna zgodba me je pripeljala k Bečajevim; izvedela pa sem še marsikaj zanimivega.

Korošec ostal zvest ideji avtonomne Slovenije Lani, ob stoletnici Majniške deklaracije, so v rojstni hiši dr. Antona Korošca v Biserjanah v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, njegovi rojaki uredili spominsko sobo. Na pročelju je vzidana spominska plošča z besedilom: »V tej hiši se je rodil dr. Anton Korošec, 1872 – 1940, duhovnik, narodni delavec, urednik in slovenski politik.«

Slovensko partizansko zdravstvo veličastno v boju za obstoj naroda Rudarsko naselje v zahodnem delu Bele krajine je po novembru leta 1943, ko je tu nastalo osvobojeno ozemlje, odigralo pomembno vlogo v slovenskem partizanskem zdravstvu, saj je bila v upravni zgradbi rudnika rjavega premoga januarja naslednje leto ustanovljena največja in najbolje opremljena civilna bolnišnica OF. »To je bila ena od treh bolnišnic za potrebe prebivalstva, v njej pa je bilo 60 postelj, medtem ko jih je bilo v Trebnjem 25 in Starem trgu pri Ložu 35. Poleg teh je bilo v NOB na celotnem ozemlju Slovenije na skrivnih mestih še 265 vojaških bolniških ustanov, ki jih je zasnoval dr. Pavel Lunaček in v katerih se je zdravilo 22.000 ranjencev,« pravi 96-letna upokojena pediatrinja, univerzitetna profesorica in znanstvenica dr. Zora Konjajev, ki je kot študentka medicine prišla v Kanižarico 20. februarja 1944 in v njej delala do 25. marca 1945, ko je bila evakuirana v Dalmacijo.

Zborovodkinja, ki rada pleše in hodi v hribe Darinka Fabiani je po poklicu učiteljica violine, ki se je lani, po 42 letih dela, upokojila. Rada je poučevala in dosegala je tudi lepe uspehe. Veliko njenih učencev je poklicnih glasbenikv. Z njimi je na tekmovanjih prejela več nagrad.

Vnuki na počitnicah Ko poleti pridejo vnuki na počitnice ali pa v dnevno varstvo, se pojavijo drugačne situacije kot na krajših obiskih čez leto. Odgovornosti in naloge starih staršev so večje, saj začasno prevzamejo več starševskih nalog. Večje pa je tudi veselje. Izkoristite priložnost, da se še bolj zbližate!

Ljudska glasba in rokenrol Romeo Volk iz Ilirske Bistrice je daleč naokoli znan kot glava družinskega tria Volk folk. Hkrati pa je ravno tako tesno povezan z likovno umetnostjo – sokrajani ga poznajo kot likovnega pedagoga, zbiralca etnografskega gradiva, ilustratorja, oblikovalca, zbiratelja ter celo kostumografa in koreografa za domačo folklorno skupino. A z glasbo je povezan od ranega otroštva. Kot je nekoč dejal v intervjuju na Radiu Koper: »Srce mi zaigra vedno, ko slišim ljudsko glasbo in dober rock'n'roll.«

Praktično in koristno: sušenje zelenjave Ste navdušeni nad suhim paradižnikom iz kozarčka? Kaj pa, če bi si ga pripravili sami? Vse bolj so popularni zelenjavni čipsi, iz bučk, kodrolistnega ohrovta, rdeče pese. Nimate sušilnika? Imate pa ventilatorsko pečico. Potrebujete še vrt ali voljo do nabiranja v naravi.

Smrad na stranišču – napoved zdravstvenih težav Če zasmrdi iz hladilnika, vemo, da ga bo treba očistiti, če pa smrdi za nami na stranišču, si domišljamo, da je vse v redu. Pa ni. Smrdeče blato je znak gnitja in prevladovanja zdravju škodljivih mikrobov. Gnijočo maso imamo v črevesju 24 ur na dan, iz leta v leto ... Saj nas mora spodkopati!

Biodanza – ples za prenovo življenja Ste že slišali za biodanzo? To je skupinska vadba in ples ob glasbi, ki pomaga človeku k celovitosti, tako v njegovem telesnem gibanju kot tudi v čustvenem svetu. Povezuje telo, čustva in razum. Pripomore k boljšemu stiku s samim seboj, s svojim bistvom, k boljšemu počutju v življenju nasploh in k večjemu občutku svobode.

Da bomo tudi poleti dobro slišali Se vam zadnje čase zdi, da z vašim telefonom nekaj ni v redu, ker slabo slišite sogovornika? Možno je, da vas pestijo prvi znaki pešanja sluha. Pojdite na pregled za sluh, ker se vam bo z boljšim sluhom izboljšala kvaliteta življenja. Ko pa boste dobili slušni aparat, je poleti zanj treba še posebno dobro skrbeti.

Visoke temperature poslabšajo zdravstveno stanje Visoke temperature so pogost razlog za resno poslabšanje zdravstvenega in funkcionalnega stanja starejših ljudi, opozarjajo zdravniki. Zato velja upoštevati splošna priporočila.

ZDRAVJE NA KRATKO 1

Za poenoteno oskrbo in manj možganskih kapi Posledice možganske kapi vplivajo na zmanjšano zmožnost funkcioniranja človeka huje kot katerokoli drugo kronično bolezensko stanje. Kar 40 odstotkov bolnikov ima po možganski kapi zmerne težave pri funkcioniranju, do 30 odstotkov hujše, več kot polovica jih potrebuje pomoč pri izvajanju najbolj osnovnih dnevnih aktivnosti. Možganska kap je vodilni vzrok večplastne invalidnosti pri odraslih.

Kako preprečiti kandidiazo Glivica Candida albicans je le ena izmed mnogih mikroorganizmov v našem telesu in v manjšem številu ter v ravnovesju z ostalimi ne povzroča nikakršnih težav. Padec odpornosti, spremenjen pH in sestava mikrobiote v črevesju pa omogoči razrast te glivice in s tem pojav bolezni kandidiaza. Ta je lahko vzrok alergijam, celiakiji, aknam, kožnim vnetjem, kronični utrujenosti, nihanju razpoloženja, depresijam. Pogosto jo povezujejo s Chronovo boleznijo, astmo, kroničnim sinusitisom, vzrok je lahko tudi za napihnjen in boleč trebuh, zaprtost ali drisko, za vnetje ledvic in infekcije sečil, pogoste glavobole, migrene in vrtoglavice, luskavico.

 Poletje v obleki Obleka predstavlja najbolj ženstven del oblačila v naši garderobi. V 50–tih in 60-tih letih je bila tudi najbolj nošeno oblačilo. Kasnejša modna obdobja obleke niso preveč poudarjala, do danes. A modeli niso več taki kot so bili takrat, tudi tkanine so drugačne in ne nazadnje tudi vaša postava se je v teh letih spremenila in vse te spremembe vam pri izbiri ponujajo velik izziv. Z naslednjimi nasveti vam želim pomagati pri zbiri najbolj ustreznega modela za vašo postavo, priložnost in tudi vaš značaj.

Rdeča pesa – pepelka med zelenjavo Nekoč sem se v družbi starejših gospa, izkušenih gospodinj in kuharic, pogovarjala o rdeči pesi, ki jo povsod v ljudskem zdravilstvu cenijo kot nadvse zdravilno. Ena izmed njih je nekoliko poetično rekla, da je ''rdeča pesa lepotica, ki svoje rdeče čare skriva za pepelnatim pajčolanom". Nekakšna pepelka med zelenjavo, torej, ki pod neugledno zunanjostjo skriva pravo bogastvo ...

Podpora srčno-žilnim bolnikom Koronarni klub Ljubljana že več kot 35 let uspešno deluje na področju vseživljenjske rehabilitacije srčno-žilnih bolnikov. Ti imajo po odpustu iz bolnišnice možnost ambulantne rehabilitacije, ki traja približno tri mesece, potem pa se znajdejo bolj ali manj sami s svojo boleznijo, vprašanji in strahovi.

Zdravilne rastline pri težavah s sečili Okužbe sečil so pogost pojav, še posebej v poletnih mesecih. V ta namen lahko uporabljamo izvlečke zdravilnih rastlin kot pomoč pri zdravljenju.

Vsi imamo zlato žilo Hemoroidi ali zlata žila so, kljub temu, da se z njimi sreča vsaj enkrat v življenju večina ljudi, še vedno tabu tema, predvsem pazoprna nadloga. V večini primerov niso zdravju nevarni, so pa lahko zelo boleči.

Kocko vržem dvakrat Letošnja poletna gibalna igra je lahko zgolj za zabavo ali čisto pravi trening. Poteka po ključu »kocko vržem dvakrat«. Bolj vesela in mnogo bolj učinkovita bo, če boste vanjo pritegnili tudi najmlajše. Za razvedrilo jo igramo v paru, za resnejši trening pa sami s seboj.

Poletje – čas za vadbo v »breztežnosti« Lep občutek je, ko starejši ljudje spoznajo, da lahko spet tečejo in skačejo, ugotavlja vaditeljica vadbe v vodi Nataša Petavs. Prav navidezno breztežnost kot eno največjih prednosti plavanja in vadbe v vodi izpostavlja tudi doc. dr. Boro Štrumbelj. Ob tem pa oba strokovnjaka poudarjata še, da nam voda ne dovoljuje sunkovitih gibov in zato so tudi možnosti poškodb izjemno majhne.

Kako živeti, da življenje ne bomo obžalovali Zavedanje o smrti, o tem, da bomo nekoč minili, vnaša v naše življenje – presenetljivo! – več življenja. Ko spustimo vase misel, da je vse minljivo, tudi in predvsem mi sami, se lahko posvetimo stvarem, ki so za nas pomembne. Lahko smo boljši človek in lahko živimo življenje, ki ga čez nekaj let, ko bomo spet pogledali nazaj, ne bomo obžalovali.

Vpliv krize na naše zdravje Zdravje je za Slovence največja vrednota, tako za starejše kot tudi mlajše, in družbeni kapital, ki ga lahko še izboljšamo. Na predstavitvi publikacije Neenakost v zdravju v času ekonomske krize v Sloveniji so povedali, da ugotovitve kažejo, da smo v primerjavi z ostalimi državami Evropske unije v času krize ohranili relativno dobro zdravje prebivalcev, čeprav so se izdatki za zdravje znižali. Uvrščamo se v sredino evropskih držav, boljši smo po umrljivosti dojenčkov, po umrljivosti zaradi samomora pa na repu. Posledice krize pa se lahko pokažejo kasneje, pri tem pa so navedli prekarne delavce, ki prevzemajo nase veliko tveganje: prekomerno delajo, se odpovedujejo počitnicam, odlašajo z obiskom zdravnika,… Vse to se nalaga in lahko izbruhne v obliki bolezni v kasnejših letih.

Dihajmo kot dojenčki Če bi se nam dihanje ne zdelo tako preprosto in samo po sebi umevno, bi se mu bolj posvetili in si s tem prihranili marsikatero težavo. Končno je naše tukajšnje življenje opredeljeno s prvim vdihom in zadnjim izdihom. Vmes pa - od otroka, ki »zna« pravilno dihati, pa do starostnika, ki je na to znanje že zdavnaj pozabil, mislimo na vse kaj drugega, le na dihanje ne.

Ramenska ura Feldenkrais vadba je ena od vadb, ki je primerna za starejše, saj pri izvajanju vaj upoštevajo svoj ritem, in delajo kolikor jim dopušča telo. Na lahek, nežen in prijeten način se naučijo, kako racionalno uporabljajo svoje telo. Pri vadbi usklajujejo vse sklepe in mišice z ostalimi funkcijami telesa, vzpostavljajo ravnovesje in zmanjšujejo kronične ali akutne bolečine v glavi, hrbtu, vratu, ramenih, rokah do medenice in nog.

Poletje je čas za nov začetek Poleti, ko gredo »vsi« na počitnice, se marsikdo, ki je starejši, teže gibljiv, brez partnerja, brez presežnega denarja in brez prijateljev, počuti odrinjenega na rob, saj ostane doma. Kaj bi lahko naredili, da vam bo bolje?

IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Odkrivamo skrivnosti slovenskega podzemlja  Ta majhna Slovenija nenehno preseneča s svojimi lepotami, pa najsi gre za igro narave ali pa za delo človeških rok. Tokrat odkrivamo skrivnosti slovenskega podzemlja, od tajnega Mačkovega bunkerja pri Kočevju, rudniških rovov v Mežici, Velenju, Idriji do kranjskih podzemnih rovov in podzemne tovarne pod mariborsko Piramido.

Sonce ni prijazno do živali Poletno vročino naši kosmatinci težje prenašajo, posebej še starejši. Zato poskrbite, da imajo na voljo dovolj sence, sveže vode; ne vodite jih ven v najhujši pripeki ampak se na sprehode odpravite v zgodnjih jutranjih urah ali proti večeru.. Nikar jih ne puščajte v avtu, ki se v zelo kratkem času močno segreje in lahko pride do toplotnega udara. Previdni morate biti tudi pri igri, saj živali ne znajo razmišljati, da se morajo paziti in je nagon po akciji močnejši od vseh opozoril.

Lepo pesem še kdaj zažvižgaš »Kaj tako odmevnega, kot je pesem Čebelar, bržčas ne bom več napisal, nastala je na hitro in si nisem nikdar predstavljal, da bo postala takšna uspešnica in priljubljena tudi med današnjimi mladimi. Lahko samo rečem 'Hvala ti, Lojze, da si mi dal priložnost'«.

Še enkrat ...

Urejanje shrambe in kleti Poletni meseci so gotovo najprimernejši čas, da se lotimo pospravljanja tistih prostorov, kjer je največ krame, ki jo tja odlagamo, ko reči ne potrebujemo več. To so verjetno klet, shramba, prostor na podstrehi, pa tudi garaža. A običajno ravno takrat, ko nekaj nujno iščemo, tega med kupi odložene navlake nikakor ne najdemo. Zakaj pa ne bi prostora temeljiteje pospravili in reči smiselno uredili, da jih bomo lažje našli in bodo bolj dostopne?

Pa smo spet nabrali nekaj lepih spominov … Za nami je 14. srečanje bralcev in prijateljev revije Vzajemnost, ki bo mnogim - na Mali Lošinj smo se peljali kar z osmimi avtobusi – pustilo lepe spomine. Sončno vreme, prijetno toplo morje, lepo urejen hotel s prijaznim osebjem in odlično hrano … vse to je pripomoglo k dobremu razpoloženju. Simpatični vodnice, vodniki ter animatorke in animatorji Kompasa pa so skrbeli, da nam ni ničesar manjkalo.

Na mandarine v dolino Neretve

IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Poletne sorte jagodičja V juliju in avgustu obiramo poletne sorte malin, ameriških borovnic, kosmulje in robide. V tem času moramo vrt izdatno in temeljito zalivati. Držimo se preprostega pravila, da zalivamo do globine 25 cm v jutranjih urah na tri do štiri dni. Veliko vode v zemlji bo zadržala slamnata zastirka.

Nov pristop v prehrani rastlin Tako kot se hitro spreminjajo tehnologije po svetu na vseh področjih, se tudi pri vzgoji rastlin. Čeprav lahko rečemo, da s kar veliko zakasnitvijo, saj se je pravi razvoj pričel šele proti koncu 20. stoletja. Intenzivno pa se je spremenil v zadnjih desetih letih.

Morje na platnu

Pohodniški kotiček

Vlaganje v vrednostne papirje Vlaganje v vrednostne papirje, borzni posli, vzajemni skladi, delnice in obveznice – vse to so pojmi, ki so večini prebivalstva še vedno relativno neznani – še posebej to velja za starejše, ki so odraščali v obdobju socializma, v katerem se je bilo s tovrstnimi posli več ali manj prepovedano ukvarjati.

Vinogradi med ugaslimi vulkani Na Lanzarote, najstarejšega od Kanarskih otokov, smo potovali z ladjo in sredi širnega morja zagledali zelo nizek otok, za katerega se je od daleč zdelo, da je obrobljen s snegom. Ko smo pripluli bližje, se je sneg spremenil v strnjena naselja nizkih belih hišk z ravnimi strehami, za hribčke pa so nam povedali, da so ugasli vulkančki.

S trajektom do počitniških krajev Z odhodom na letni oddih se daljši vožnji z avtomobilom običajno ni mogoče izogniti. Pogosto je potovanje povezano še z vožnjo na trajektu.Na Hrvaškem je večina otokov povezanih s celino prav na tak način.

Zgodovinske osebnosti kot žive V Kaplji vasi pri Preboldu, v ateljeju kiparja in upokojenca Cirila Hočevarja, se »rojevajo« podobe ljudi, ki vsaka zase predstavlja neko zgodovinsko obdobje, čas v katerem je ta oseba živela, delala, ustvarjala in pustila svoj pečat in slavo v mestu ob Savinji.

Adergas – v družbi samostana Kraj Adergas blizu Cerkelj na Gorenjskem zaznamuje nekdanji samostan s cerkvijo, okoli katerega so nanizane hiše, ki segajo tudi na okoliške griče. Težko si je zamišljati davno minule čase, ko je življenje utripalo predvsem za samostanskimi zidovi. Takrat naj bi nastalo ime, ki je najbolj verjetno popačenka nemških besed.

Avtomobil in skrite okvare Na avtomobilih pride do okvar, ki jih ne zaznamo takoj, so pa lahko nevarne: počene vzmeti, izrabljeni amortizerji, stare pnevmatike … pred nesrečo nas lahko reši redno servisiranje.

Kaktusi – lepotci z bodicami Številne rastline v poletnih mesecih težko prenašajo vročino, zato pa lepotci, odeti v bodeča oblačila, v toplih mesecih naravnost uživajo, čeprav neposrednega sonca ne marajo. Kaktusi so manj zahtevni za oskrbo, zato pa imajo veliko oboževalcev.

Velika pozornost majhnim čebelam Slovenija je domovina avtohtone kranjske čebele – sivke. Pri nas je več kot 11.000 čebelarjev, pokrajino bogati več kot 13.000 čebelnjakov in okoli 180.000 panjev. Slovenci smo na področju čebelarjenja nekaj posebnega. To prikazuje razstava »Kjer so čebele dom« v Slovenskem etnografskem muzeju, ki bo na ogled do junija naslednje leto. Z njo se muzej pridružuje evropskemu letu kulturne dediščine in njenemu motu: »Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost.

Petelinčki poletje prespijo, a so spomladi pravi neučakanci Domači ali tuji petelinčki ne bi smeli manjkati v pomladni cvetlični povorki. V obsežnem botaničnem rodu so najbolj priljubljeni tisti z gomoljčki in jih v vrtu gojimo kot trajnice. Njihovo mesto je v mirnem kotičku pod okrasnim grmovjem, kjer zgodaj oznanjajo pomlad, a poletje prespijo, saj z vsem zelenjem izginejo še preden ozeleni listje nad njimi.

Pohod po »središču sveta« Tisti, ki se sredi poletja ne bosta hladili kje ob morju, se lahko podate po senčnih poteh doline Gračnice in Jurkloštra in se srečate s skrivnostjo Orionovega ozvezdja na zemlji.

Kultura kratke

DRUŽENJE POLETNA 

Prav je, da se postavimo zase Duša Hlade Zore že deveto leto pomaga ljudem, ki so nezadovoljni z obravnavo v zdravstveni ustanovi (javni ustanovi ali pri zasebnikih) ali odnosom zdravstvenega osebja. Je ena od trinajstih zastopnikov pacientovih pravic, ki delujejo po Sloveniji, in prav vsi imajo dovolj dela. Tudi spisek pritožb je skoraj povsod enak. Najbolj pa ljudi boli neprimeren odnos osebja.

Staranje naj bo izziv Procesov staranja ne moremo ustaviti, lahko pa jih upočasnimo, prizadevanja za kakovostno staranje pa ne morejo biti le stvar posameznika, ampak morajo biti del celostne strategije družbe. Obravnava staranja mora spodbuditi razvoj inovativnih odzivov na demografske spremembe, ne pa izpostavljati staranje kot proces pešanja življenjskih funkcij, so menili sodelujoči na posvetu Od staranja k dolgoživi družbi, ki ga je organizirala Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

NOVICE OD VSEPOVSOD

Doma pridelano je najbolj zdravo Lokalno pridelana hrana, ki je kakovostna, sveža in varna za potrošnika je pot do našega zdravja in trajnostne prihodnosti, je temeljna misel okrogle mize »Zdravje in hrana na razpotju – kakšna bo naša prihodnost?« Pripravil jo je evropski poslanec dr. Igor Šoltes, ki si prizadeva za to, da bi v vrtcih, šolah, bolnišnicah in domovih za starejše pripravljali kakovostno hrano iz sestavin domačih pridelovalcev.

Ne zanašajmo se na anonimnost Z nedavno afero Cambridge Analytice, ki jo je soustanovil zloglasni Steve Bannon, zdaj že odstavljeni glavni svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa, se je prvikrat v vsej strašljivosti pokazalo, kakšno moč se skriva v posedovanju osebnih podatkov posameznikov. Bo nova enotna evropska uredba o varstvu osebnih podatkov, ki je začela veljati konec maja, v Evropi bolj učinkovito preprečevala zlorabe?

Za boljšo Vzajemnost

Da v starosti ne bi utrpeli nasilja Nasilje, zloraba, trpinčenje starih ljudi – aktualna, pekoča tema. Vsakega desetega starejšega človeka opeče nasilje, govorijo podatki Svetovne zdravstvene organizacije in reprezentativne raziskave Staranje v Sloveniji. In vedno dodajo, da ostane večina nasilja nad starimi ljudmi skritega. Za nas je odločilno vprašanje, kako nasilje nad starimi ljudmi preprečevati. Pri tem je odločilno spoznanje, da je večina grdih besed in nasilnih kretenj nad starimi ljudmi nehotenih – storijo jih domači in poklicni oskrbovalci, ko ne obvladajo stresne situacije. Poleg ukrepanja ob vsakem nasilju, sta odprti dve okni za njegovo preprečevanje: prvo je usposabljanje oskrbovalcev in razbremenilna pomoč, drugo naša priprava na sprejemanje pomoči ob starostnem pešanju moči.

Pariz za pešce in starejše Če se hočeš peljati po Ljubljani z javnim prevozom, moraš imeti urbano, mali plastičen kartonček, na njem pa naloženih nekaj evrov. Urbana seveda ni izum Ljubljane, podobne kartice imajo po vseh večjih evropskih mestih. Od 1. junija pa je v tem pogledu nekaj posebnega postal Pariz. Njihova županja Anne Hidalgo je izpolnila obljubo, ki jo je dala ob županski zaprisegi leta 2014: za vse prebivalce starejše od 65 let je odredila brezplačno uporabo kartice Navigo Pass.

Trumpova ruleta

O dolgotrajni oskrbi starejših v luči SHARE Ko sem sam prišel na Inštitut za ekonomska raziskovanja (IER) in prestal nekaj prvih preskusov in iniciacij, je bila prva tema, kamor me je direktor inštituta, dr. Boris Majcen, "potunkal", prav dolgotrajna oskrba starejših. Razlog je seveda jasen: SHARE prinaša ključne informacije (vsaj) trem ključnim reformam, ki se v Sloveniji obljubljajo že desetletja – pokojninski, zdravstveni in reformi sistema dolgotrajne oskrbe starejših.

Pestro poletje Kako preživljajo poletne počitnice, smo spraševali sogovornike.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media