Poletje v obleki

Dobro počutje | jul. '18

Obleka predstavlja najbolj ženstven del oblačila v naši garderobi. V 50. in 60. letih je bila tudi najbolj nošeno oblačilo. Kasnejša modna obdobja obleke niso preveč poudarjala, do danes. A modeli niso več takšni, kot so bili takrat, tudi tkanine so drugačne, ne nazadnje se je v teh letih spremenila tudi vaša postava in vse te spremembe vam pri izbiri ponujajo velik izziv. Z naslednjimi nasveti vam želim pomagati pri zbiri najustreznejšega modela za vašo postavo, priložnost in tudi vaš značaj.

Prednost obleke je, da je ni treba kombinirati. Je idealno oblačilo za poletni čas, potrebujete le še kakšen vrhnji kos, kot je pletena jopica ali širši šal, in že ste oblečeni. Za posebne dogodke je obleka najelegantnejša izbira. Slabost pa je ta, da jo morate zaradi poletne vročine in potenja kmalu oprati ali odnesti v čistilnico. V obleki ste tudi bolj opaženi, torej je ne morete nositi dan za dnem.

Obleko smo postavili na stran zaradi ležernosti in morda tudi udobja, še bolj pa nekakšne lenobe ali stereotipov. »Saj grem samo do trgovine in to, kar imam na sebi, je dovolj dobro« ali pa »Saj se pri teh letih itak nima pomena urejati, ker me nihče ne pogleda ...« Tako sprenevedanje seveda nima nobenega smisla, saj si vsak človek zasluži, da ga okolica ceni, cenila pa ga bo toliko, kot bo pokazal, da se ceni sam, in sicer tudi s tem, da bo njegov videz urejen in negovan.

Pisane, enobarvne in lahke 

Večina oblek je sešitih iz lahkih tkanin, viskoze, lanu, mešanic bombaža, svile, poliestra. Klasično tkanim tkaninam so se pridružile pletene tkanine v kakovosti džersija. Te so vedno bolj popularne, saj obleka iz tega materiala lepo pade, se da odlično krojiti in še bolje vzdrževati, ker se ne mečka in hitro suši.

Barve v letošnji sezoni so živahne in prav veselo jih je videti v različnih vzorcih in tudi barvnih ploskvah. Pomembno je, da izberete odtenek, ki vam pristaja. Ko bo vaša koža vsaj malo zagorela, vam bodo zagotovo pristajali močnejši odtenki barv. Če ste pustili naravi svojo pot in imate srebrno obarvane lase, izbirajte med hladnimi barvami, kot so modra, modro zelena, malinovo rdeča, turkizna, srebrno siva, ki jih je v letošnji ponudbi vsekakor dovolj. Enobarvna obleka je elegantna, lahko jo popestrite z nakitom, torbico ali čevlji.

Kroji oblek so vseh vrst – od takih, ki poudarijo pas, dodajo volumen v ramenskem ali prsnem delu, do povsem enostavnih, kjer je pomembnejša barva ali poudarek na obleki in je kroj povsem enostaven.

Dolžine oblek so zelo različne. Največ jih sega malo nad kolenom ali malo pod njim. Vedno več pa je daljših. Najbolje je, da najprej obleko oblečete in obujete ustrezne čevlje, potem izberete primerno dolžino. Najbolj idealna dolžina za vas bo do tam, kjer je vaša noga najbolj vitka. Ne smemo pa pozabiti tudi na maksi krila. Mnoge se jih še spomnite iz obdobja 70. let, takrat smo jih nosili tudi za vsak dan.

 Katero izbrati?

      Na sliki je pas poudarjen z barvno linijo. Če vaš pas ni najbolj vitek, se takim poudarkom raje izognite. Obleka je v vzorcu črt, ki so zelo modne, vendar pazite, kako so na oblačilu postavljene. Diagonalna postavitev vedno učinkuje najlepše. Obleka je izdelana iz bombažnega džersija in primerna tako za vsak dan kot tudi plažo. Obleka pod številko 1 je iz klasične bombažne tkanine s prav tako poudarjenim pasom. Je veliko bolj bogata in primerna za vitkejše in višje postave. Rokavi so na letošnjih modelih prav posebej zaželeni.

        A-linija oblek je idealna za vroče dni, saj se telesa praktično ne dotika. Model je izdelan iz lanene tkanine v čudovitem vzorcu, ki pomaga, da se tudi pomečkana tkanina ne pokaže kot napaka, ki marsikoga odvrne od nakupa. Ravno prav rokavov pa skrije kakšno pomanjkljivost na postavi. Tako obleko lahko popestrimo s kakršnim koli barvnim poudarkom. 

        Poletne obleke so polne bogatih cvetličnih motivov, vzetih s poletnih vrtov. Prikazana obleka je tipičen primer, ki pa ima zanimivo krojenje. V pasu je rezana in le-ta ni povsem raven, kar pripomore k lepšemu poudarku in navidezno vitkejši liniji. Krilo je rezano diagonalno in tudi dolžina spodaj ni ravna. Vse omenjene podrobnosti pripomorejo k vitkejšemu videzu postave. Model pod številko 3 je klasičnega kroja in bolj spominja na obleke iz 50. let. Ocenite, ali je vaša postava še primerna za tak kroj.

       Predstavljena obleka je kot nalašč za posebne priložnosti. Pas ni izrazito poudarjen in je zato primerna za večino postav, tudi takih, ki niso tako zelo vitke. Bogat zgornji del odvrne pozornost in deluje svečano in elegantno. Tanka tkanina pokrije zgornji del rok, zato ni potrebno, da imate še »rezervni« zgornji del. Čeprav je obleka v osnovi črna, svetlejši zgornji del doda potrebno svežino celotnemu videzu.

       Seveda se klasičnemu modelu obleke, krojene po telesu, tudi v letošnjem poletju ne bomo mogli izogniti. Posebnost je vzorec, ki je samo na zgornji polovici obleke.

        Nepogrešljiva obleka v modni ponudbi je iz zelo tankega džinsa – bombaža ali pa iz lanu in zaradi barve spominja nanj. Prav gotovo vas bo navdušila zaradi dobrih enostavnih krojev in simpatičnih poudarkov na rokavih. Primerna je prav za vsako postavo in vsakodnevno nošenje namesto že tako prevečkrat oblečenih hlač ali večnih kavbojk.

       Še ena povsem enostavna obleka v cvetličnem vzorcu. Bolj ko je izrazit vzorec, bolj naj bo model enostaven. Obleka nima rokavov, da boste roke pokrile, je dovolj širok šal v enem izmed odtenkov na vzorcu. Odlično bo skrila kakšen odvečen kilogram in v njej se boste prav gotovo dobro počutili. Obleka pod številko 4 ima tanke naramnice in je primernejša za počitnice in plažo. Rezana je pod prsmi in zato manj primerna za tiste, ki imajo nekoliko večji prsni obseg, saj ga tak kroj še bolj poudari.

        Tudi na enobarvne modele ne smemo pozabiti. Z močnimi barvami boste prav gotovo pritegnili poglede, zato jih morate nositi samozavestno in biti prepričani, da vam pristajajo. Pri tem modelu zagato z zgornjim delom rešijo kratki padajoči zvonasti rokavi. Kako prijazna je letošnja moda, če jo le znamo pravilno izkoristiti.

Ne smemo pozabiti še na zaključek naše podobe, ki ga naredimo s čevlji. Bolj ko je obleka odprta, bolj lahko naj bi bilo obuvalo. Vendar ne za vsako ceno, najprej morate upoštevati obliko noge in pa počutje: v kateri obutvi se počutite dobro in lahko v njej hodite. Vedeti morate, da noge v vročini hitro zatečejo in tanki paščki se lahko zelo grdo zarežejo v noge. Prav tako ne smete pozabiti na nego stopal in nohtov, če jih boste pokazali v odprtih sandalih.

 

Izbor, nasveti in fotografije: Breda Tesner, svetovalka CMB


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media